Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Μοβ μέδουσες: Πώς ήταν το 2022 στις ελληνικές θάλασσες και τι θα αντιμετωπίσουμε το 2023 (χάρτες)

Οι μοβ μέδουσες αποτέλεσαν πονοκέφαλο για πολλούς πέρυσι, με την εμφάνισή τους στις παραλίες της χώρας μας. Παρά το γεγονός όμως ότι είναι ακόμη Απρίλιος και ο κόσμος δεν έχει αρχίσει ακόμη τα μπάνια, έχουμε ήδη τις πρώτες καταγραφές των μοβ μεδουσών για το 2023, όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω χάρτη.

Δείτε εδώ τον χάρτη με τις καταγραφές όλων των ειδών

Το 2022, ήταν για το Αιγαίο το δεύτερο καλοκαίρι που είχε να αντιμετωπίσει τις μοβ μέδουσες, ενώ για το Ιόνιο ήταν το πρώτο καλοκαίρι που είχε να αντιμετωπίσει μια έξαρση μοβ μεδουσών, η οποία διέφερε από του Αιγαίου μιας και είδαμε μια τεράστια μετακίνηση τον χειμώνα του 2021-2022 από Ισπανία προς Γαλλία, Ιταλία και Μάλτα και έπειτα φαίνεται πως ίσως από εκεί προήλθε στο Ιόνιο, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

«Για το 2023 πιστεύεται πως το Βόρειο Αιγαίο θα είναι καθαρό, με μερικές μεμονωμένες εμφανίσεις των μοβ μεδουσών, ενώ σε περιοχές όπως της Αττικής και λόγω της περσινής κατάστασης ίσως κάποιες φορές να είναι λίγο πιο έντονες οι εμφανίσεις των μοβ μεδουσών. Για τις Κυκλάδες μπορεί να έχουμε κάποιες μεμονωμένες εμφανίσεις, ενώ για Κρήτη ίσως η δυτική πλευρά να δει λίγο περισσότερες απ’ ότι πιστεύουμε ότι θα έχει, όπως και για Νότια Πελοπόννησο», αναφέρει το biodiversitygr.org. Για το Ιόνιο αναμένονται λίγο-πολύ τα ίδια με πέρυσι.

Όπως τονίζεται πάντως, «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τώρα, γιατί πάντα όλα εξαρτώνται στον καιρό και τα θαλάσσια ρεύματα».

Μέδουσες πυξίδα

Όπως κάθε χρόνο τέτοια περίοδο έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές εξάρσεις των μεδουσών πυξίδα (Chrysaora hysoscella). Οι εξάρσεις αυτές ξεκινάνε από μέσα Μαρτίου και διαρκούν μέχρι και μέσα Μαΐου (μερικές φορές και μέχρι αρχές Ιουνίου).

Ήδη έχουμε αρχίσει να τις βλέπουμε να εκβράζονται στις παραλίες για να πεθάνουν. Και τις επόμενες εβδομάδες θα είναι πιο έντονο το φαινόμενο στις παραλίες μας.

Μοβ μέδουσες στην Κέρκυρα

Πολλές περιοχές του Ιονίου τον χειμώνα 2022-2023 ανέφεραν εμφανίσεις μοβ μεδουσών, αλλά σε αυτές τις καταγραφές δεν υπήρχαν αναφορές για νεαρές μοβ μέδουσες (σημείωση: οι μοβ νεαρές μέδουσες έχουν ένα πορτοκαλό-καφέ χρώμα).

Καθώς οι μοβ μέδουσες στο τελικό στάδιο εξέλιξης τους έχουν διάρκεια ζωής έως και 9 μήνες, αυτό σημαίνει πως και φέτος το καλοκαίρι κάποιες περιοχές του Ιονίου θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις μοβ μέδουσες.

ΠΗΓΗ: greenagenda.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη