Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Μ. Χρυσοχοΐδης: «Συνεχίζουμε την κατασκευή του φράχτη» – «Θωρακίζουμε κάθε μέρα και περισσότερο τα σύνορα στον Έβρο»

«Συνεχίζουμε την κατασκευή του φράχτη. Θωρακίζουμε τα σύνορα στον Έβρο και είμαστε εδώ για να βεβαιώσουμε τους κατοίκους της περιοχής και όλους τους Έλληνες, ότι τα σύνορά μας, τα ανατολικά ευρωπαϊκά σύνορα για τα οποία η Ελλάδα είναι υπεύθυνη, θωρακίζονται κάθε μέρα, όλο και περισσότερο και είναι απολύτως ασφαλή», διαμήνυσε από τους Ψαθάδες Έβρου ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Επιπλέον, εξήγγειλε την πρόσληψη επιπλέον 150 Συνοριοφυλάκων στον Έβρο και στη 2η ζώνη – στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία, όπως και την ενίσχυση της ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων.

Συνομίλησε με τον επικεφαλής της δύναμης ταχείας επέμβασης του FRONTEX, τον οποίο ευχαρίστησε για την παρουσία τους και τη σημαντική συνδρομή τους στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και με τους Έλληνες Αξιωματικούς που υπηρετούν στις αστυνομικές υπηρεσίες προστασίας συνόρων του Έβρου. Ακολούθως, επιθεώρησε την εξέλιξη των εργασιών για την κατασκευή του τεχνητού εμποδίου στην περιοχή των Ψαθάδων και ενημερώθηκε από τον αρμόδιο εργολάβο σημειώνοντας πως «το έργο εξελίσσεται και σε λίγο θα συμπληρωθούν περίπου 70 χιλιόμετρα. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην περαιτέρω επιμήκυνση – επέκταση του φράχτη προς τα βόρεια σύνορά μας, έτσι ώστε κάποια στιγμή όλος ο Έβρος, όλα τα σύνορα στον Έβρο, όλη η μεθόριος, να καλυφθεί με την κατασκευή του φράχτη και όλα τα συνοδά έργα».

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό όλων των υποδομών ασφαλείας στην οριογραμμή και ότι αναβαθμίζεται τεχνολογικά η επιτήρηση των συνόρων. Επιπλέον, επανέλαβε πως «θα συνεχίσουμε έτσι ώστε κάθε μέρα τα σύνορά μας να είναι ασφαλή, να είναι απρόσιτα και να μπορούν όλοι οι πολίτες που θέλουν να μπουν στη χώρα αυτή και στην Ευρώπη, να εισέρχονται από τα νόμιμα σημεία εισόδου. Στο πλαίσιο της ελεύθερης, δημοκρατικής και αλληλέγγυας Ευρώπης όλοι να ταξιδεύουν στο πλαίσιο της νομιμότητας και των κανόνων που υφίστανται και να αποτρέπονται παράνομες ροές, οι οποίες πολλές φορές δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Είμαστε εδώ. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και είμαι βέβαιος ότι οι Εβρίτες πρώτον και οι υπόλοιποι Έλληνες στη συνέχεια θα αισθάνονται όλο και περισσότερο ότι οι Έλληνες αστυνομικοί, οι Έλληνες Στρατιώτες και Αξιωματικοί είναι εδώ για να φρουρούν τη μεθόριο, για να αισθάνονται όλοι ότι είμαστε μία ασφαλής χώρα», είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με πιθανές αυξημένες μεταναστευτικές ροές λόγω της ασταθούς κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως «όλη η αστάθεια στην περιοχή είναι ένας παράγοντας, ο οποίος πρέπει να μας καθιστά συνεχώς σε εγρήγορση και κινητοποίηση, για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες πιθανές συνέπειες μπορεί να έχει. Νομίζω ότι χρειάζεται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εγρήγορση, κινητοποίηση και συνεννόηση με τις τρίτες χώρες, έτσι ώστε να αποτρέψουμε τεράστια κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, τα οποία έχουν προκύψει τα προηγούμενα χρόνια, ή τεράστια κύματα μετανάστευσης που εμείς ζήσαμε και διαχειριστήκαμε εδώ και 10 χρόνια. Ας ελπίσουμε, ότι θα κυριαρχήσει από την πλευρά της Ευρώπης, πρωτίστως η δυνατότητά της να διαχειριστεί μέσα από διαπραγματεύσεις και στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα, έτσι ώστε να αποτραπεί μία τέτοια εξέλιξη».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή συναντήθηκε, επίσης, με τους Μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό και Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Άνθιμο Β’. Η επίσκεψη του στον Έβρο ολοκληρώθηκε με τη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλο Τοψίδη με τον οποίο συζήτησαν ζητήματα του Νομού, όπως το θέμα της ενίσχυσης των συνόρων του Έβρου, αλλά και της ομαλής διέλευσης αυτοκινήτων και φορτηγών πολιτών τρίτων χωρών από το τελωνείο των Κήπων.

Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε για άλλη μια φορά την ανάγκη της περαιτέρω ενίσχυσης των συνόρων σημειώνοντας πως «το ενδιαφέρον μας για τον Έβρο είναι αδιάλειπτο και έμπρακτο. Συνεχίζουμε όλες τις δράσεις που αναλάβαμε από το 2020. Θα συνεχίσουμε την κατασκευή του φράχτη μέχρι να την ολοκληρώσουμε, θα προσθέσουμε ανθρώπινο δυναμικό, τεχνολογία και ότι απολύτως χρειάζεται προκειμένου ο Έβρος να είναι ασφαλής. Αυτή είναι η υπόσχεσή μας, η δέσμευσή μας και η διαβεβαίωσή μας».

Ενώ, σε ότι αφορά στο ζήτημα που έχει προκύψει με τη διέλευση φορτηγών και αυτοκινήτων επισκεπτών από τρίτες χώρες στο Τελωνείο των Κήπων, τόνισε πως είναι «ένα μεγάλο ζήτημα για το οποίο συζητάμε και με άλλα υπουργεία και ελπίζω πολύ σύντομα να βρούμε λύσεις. Εμείς θα συμβάλλουμε κατά το δυνατόν να βοηθήσουμε την είσοδο πολιτών τρίτων χωρών, ώστε όλη αυτή δραστηριότητα να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη».

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία της ανέγερσης του νέου Αστυνομικού Μεγάρου στην Αλεξανδρούπολη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες. «Είχαμε ξεκινήσει από σχεδόν νηπιακό έργο. Πολύ χαίρομαι που αυτή τη στιγμή θα αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα», τόνισε.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη