Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Νέα επένδυση ΑΠΕ 1,2 GW δρομολογείται στη Βόρεια Ελλάδα

Ακόμα ένα μεγάλο έργο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τις αιτήσεις για τις στρατηγικές επενδύσεις, τις οποίες θα κληθεί να κρίνει η διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων προκειμένου να ενταχθούν στο ειδικό αδειοδοτικό πλαίσιο.

Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για την επένδυση της Energoplan στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Η εταιρία επιδιώκει να εγκαταστήσει 4 φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 1.2 GW στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς και του Έβρου.

Αναλυτικότερα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του έργου με την ονομασία Energoplan SA Group PV Project – N.Greece ανέρχεται στα 1198 MW ηλιακής ενέργειας, ενώ το ύψος της επένδυσης ξεπερνάει τα 700 εκατομμύρια ευρώ (€707.966.400) με αποτέλεσμα να κάνουμε λόγω για ένα ακόμη έργο μαμούθ στον τομέα των ΑΠΕ στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι προτεινόμενες θέσεις εγκατάστασης των Φ/Β σταθμών παραγωγής ενέργειας

Τα υπό εξέταση φωτοβολταϊκά κατατάσσονται σε τέσσερα υποέργα και αφορούν τις ακόλουθες περιοχές:

(α) Υποέργο DIMENSION 1: Δημοτική Ενότητα Ορφέα Δήμου Σουφλίου Νομού Έβρου, Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης,
(β) Υποέργο DIMENSION 2: Δημοτική Ενότητα Ασσήρου, Δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,
(γ) Υποέργο CAELMUS: Τοπική Ενότητα Ξηροχωρίου, Δημοτική Ενότητα Αγίου Αθανασίου Δήμου Χαλκιδόνας Θεσσαλονίκης και Τοπική Κοινότητα Μικροκάμπου , ΔΕ Πικρολίμνης Δήμος Κιλκίς, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και
(δ) Υποέργο ΚΟΣΣΙΔΑΣ: Τοπικές Κοιν. Νέου Γυναιόκαστρου και Μικρόκαμπου, ΔΕ Πικρολίμνης, Δήμου Κιλκίς Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα φωτοβολταϊκά θα συμβάλλουν στην περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, στην απολιγνιτοποίηση και στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς εκτιμάται πως θα αποτρέπει την έκλυση τουλάχιστον 658,230 τόνων CO2 σε ετήσια βάση, αλλά και στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ).

Ποια άλλα φωτοβολταϊκά επιδιώκουν να πάρουν τη σφραγίδα της στρατηγικής επένδυσης

Η εν λόγω επένδυση επιδιώκει να μπει στην “ελίτ” του Enterprise Greece και να λάβει το πράσινο φως ώστε να ενταχθεί στο άρθρο 13 του Ν.4608/2019 καθώς το ύψος της επένδυσης ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι προτάσεις των Archirodon-ΕΝΙΠΕΑΣ καθώς και του Ομίλου Καράτζη. Μάλιστα για τις συγκεκριμένες προτάσεις έχει λήξει η περίοδος δημόσιας διαβούλευσης και σε διάστημα μερικών εβδομάδων αναμένεται να περάσουν από τη Διυπουργική Επιτροπή, όπου και θα κριθεί η ένταξη τους στις στρατηγικές επενδύσεις.

H δράση της Energoplan

Η ENERGOPLAN SA δραστηριοποιείται στον τομέα της Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω ενεργειακών έργων από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) σε Ελλάδα και Βαλκάνια. Η εταιρία και οι θυγατρικές της εταιρείες (Electrical Squids, Green Edge, Arkates Venture Greece, Rousilakis, CAELMUS Investment SMPC, Dimension I, Dimension II, Athanasios Kossidas EE και A.V.J. Constructions & Development D.O.O Serbia) έχουν διαχειριστεί το σχεδιασμό και την ανάπτυξη περισσότερων από 400 MW ηλιακών έργων στην Ελλάδα και διεθνώς.

Πηγή: ypodomes.com

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email