Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Νέα μαρτυρία – φωτιά περί “νεκρής Μαρίας στον Έβρο”: “Ο διακινητής μάς είπε βάψτε το παιδί…”

Την προμελετημένη σκηνοθεσία του τουρκικού σεναρίου περί “νεκρής μικρής Μαρίας” στον Έβρο, έρχονται να επιβεβαιώσουν νέες μαρτυρίες από αυτόπτη μάρτυρα τις οποίες δημοσιεύει η έντυπη έκδοση της “Καθημερινής της Κυριακής”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ένας από τους πρόσφυγες που ανήκε στην ομάδα των 38 εγκλωβισμένων, τον Δεκαπενταύγουστο του 2022 δηλώνει ότι τις κινήσεις των προσφύγων καθοδηγούσε εξ αποστάσεως ο διακινητής τον οποίο είχαν πληρώσει μέσω μιας γυναίκας που βρισκόταν στη νησίδα. Η γυναίκα αυτή, πάντα κατά την ίδια μαρτυρία, ήταν και ο άνθρωπος που διοχέτευε πληροφορίες και εικόνες στα κοινωνικά δίκτυα.

  • Ο μάρτυρας υποστηρίζει ακόμα ότι η εν λόγω γυναίκα ήταν εκείνη που μετέφερε και την εντολή να σκηνοθετηθεί ακόμη και με τη χρήση μέικ – απ ο δήθεν θάνατος ενός πεντάχρονου κοριτσιού.

Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της “Καθημερινής” μάλιστα, τιτλοφορείται με τα λόγια του μάρτυρα: “ο διακινητής μάς είπε βάψτε το παιδί…”.

Τα όσα πραγματικά συνέβησαν στην νησίδα του Έβρου τον Αύγουστο του 2022 και στην αποκάλυψη των οποίων η Hellas Journal συνέβαλε καθοριστικά , αναδεικνύοντας τα ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Βασιλικής Σιούτη, επιβεβαίωσε πρόσφατα και δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας Neue Ζurcκer Ζeitung, το οποίο αναφερόμενο στα fake news του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, έγραφε:

Το Spiegel αναγκάστηκε πρόσφατα να αφαιρέσει τρία άρθρα και ένα podcast σχετικά με ένα «προσφυγικό δράμα», επειδή βασιζόταν σε κατασκευασμένες ιστορίες, επισημαίνει η εφημερίδα της Ζυρίχης, σε ένα ιδιαίτερα εκτενές άρθρο της.

«Ένα ερώτημα παραμένει: είναι οι δημιουργοί του κορυφαίου μέσου με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία και τις περισσότερες παραπομπές στη Γερμανία απλώς αφελείς ή μήπως κρύβουν σκόπιμα το γεγονός ότι εξαπατήθηκαν από έναν μάρτυρα που ήταν περισσότερο φαντασιόπληκτος από ό,τι αξιόπιστος;», γράφει η εφημερίδα, η οποία επιχείρησε να μιλήσει με την Μπαϊντάα Σ., αφού την εντόπισε σε επαρχιακή περιοχή της Ρηνανίας – Παλατινάτου, αλλά η 27χρονη αρνήθηκε.

«Όχι, δεν θέλω πλέον να μιλήσω για το νησί και την Ελλάδα. Ήταν μια δύσκολη, θλιβερή περίοδος. Τώρα θέλω να αρχίσω μια νέα ζωή», είπε στους δημοσιογράφους της ΝΖΖ.

Το πώς ακριβώς ενεπλάκη στην υπόθεση η Μπαϊντάα Σ. παραμένει ασαφές, επισημαίνει η εφημερίδα, αλλά εξηγεί ότι η νεαρή γυναίκα, η οποία εμφανιζόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως κοσμοπολίτισσα «Influencer», βρέθηκε ξαφνικά τον περασμένο Αύγουστο να ζητά βοήθεια για λογαριασμό 38 προσφύγων οι οποίοι υποτίθεται ότι είχαν εγκλωβιστεί αβοήθητοι στο νησί του Έβρου.

«Είναι η αρχή μιας διεθνούς εκστρατείας κατά της πολιτικής της ΕΕ για τη μετανάστευση (…) Το Spiegel κάνει λόγο για πανευρωπαϊκό έγκλημα», αναφερόμενο σε υποτιθέμενα pushbacks της Ελλάδας. «Σε αυτή την περίπτωση ένα κορίτσι που το έλεγαν Μαρία πέθανε από δάγκωμα σκορπιού επειδή οι υπηρεσίες της ΕΕ δεν προσέφεραν βοήθεια», επισημαίνει η ΝΖΖ, παραπέμποντας στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού.

Η ΝΖΖ εξηγεί ακόμη ότι «ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απειλεί τακτικά με πόλεμο την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τα εκατομμύρια των μεταναστών και Σύρων προσφύγων ως μοχλό πίεσης κατά της ΕΕ» και προσθέτει ότι «σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία, οι διακινητές επανειλημμένα δημιουργούν επείγουσες καταστάσεις προκειμένου να πείσουν τις αρχές να επέμβουν, π.χ. με βρέφη τα οποία υποτίθεται ότι είναι άρρωστα, ενώ είναι υγιή» και ότι «οι ΜΚΟ που προωθούν το άνευ όρων δικαίωμα στη μετανάστευση συχνά παρουσιάζουν δηλώσεις μεταναστών ως γεγονότα και οι δημοσιογράφοι με τη σειρά τους θεωρούν αυτές τις διηγήσεις ως έρευνα».

Οι μεταμορφώσεις της Baida, μέσα από την ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Ζeitung. Εξαπάτησε τους πάντες… Animation Simon Tanner / NZZ. Φωτογραφία Hellas Journal from NZZ

ΠΗΓΗ: hellasjournal.com – Με πληροφορίες από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη