Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

ΝΑΤΟ: «Στρώνεται» ο στρατιωτικός διάδρομος Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης 

Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη – Βάρνα – Κωνστάντζα

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που θα υπογράψουν οι υπουργοί Aμυνας των τριών χωρών προβλέπει τη διασύνδεση τεσσάρων λιμένων και των αντίστοιχων υποδομών και δικτύων

Προς υλοποίηση βαίνει ο στρατιωτικός διάδρομος που θα διατρέχει την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, με την Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη να έχουν αναβαθμισμένο ρόλο.

Την προσεχή Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τα 75 χρόνια της Συμμαχίας, ο Νίκος Δένδιας θα υπογράψει με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας, Ατανάς Ζαπριάνοφ, και της Ρουμανίας, Aνγκελ Τιλβάρ, την Επιστολή Προθέσεων (Letter of Interest) για τη δημιουργία Εναρμονισμένου Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας (Harmonized Military Mobility Corridor).

Καθώς οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία κλιμακώνονται και τα τύμπανα του πολέμου ηχούν όλο και πιο δυνατά στα ανατολικά σύνορα της Eνωσης, οι τρεις χώρες, ΕλλάδαΒουλγαρία και Ρουμανία, πρόκειται να συμφωνήσουν στην παροχή διευκολύνσεων για την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού και μέσων, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης. Παράλληλα, με την υπογραφή της επιστολής προωθείται και η επέκταση του νατοϊκού δικτύου καυσίμων από την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, έργο που ενισχύει ακόμη περισσότερο τη γεωστρατηγική θέση της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.  

Οι προβλέψεις της συμφωνίας

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «Κ», το σχέδιο που θα υπογράψουν οι τρεις υπουργοί Aμυνας προβλέπει τη διασύνδεση τεσσάρων λιμένων και των αντίστοιχων υποδομών και δικτύων. Ο διάδρομος που θα δημιουργηθεί, θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη με τη Βάρνα της Βουλγαρίας και την Κωνστάντζα της Ρουμανίας, τέσσερις στρατηγικές πόλεις για τη Συμμαχία εξαιτίας της εγγύτητάς τους στα ανατολικά όρια του ΝΑΤΟ. «Και οι τέσσερις διαθέτουν λιμάνια, σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο που συμβάλλει καθοριστικά στην ανθεκτικότητα και στην ευχέρεια της αποστολής συμμαχικών δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», αναφέρει ανώτατη στρατιωτική πηγή στην «Κ».

Οπως περιγράφεται στο κείμενο, η συμφωνία θα διασφαλίσει την ικανότητα των στρατιωτικών δυνάμεων να μετακινούνται από τοποθεσία σε τοποθεσία εντός και εκτός Ευρώπης και την απρόσκοπτη διέλευση από συνοριακούς σταθμούς στο πλαίσιο της εκπλήρωσης της αποστολής τους, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο αλλά και τη γραφειοκρατία που απαιτείται σήμερα. Αλλωστε, στη Ρουμανία δημιουργείται η μεγαλύτερη νατοϊκή βάση στην Ευρώπη με έκταση 30 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πάνω από 10.000 στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό. Στη βάση «Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου», στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, θα μεταφερθεί σύντομα μέρος της επιμελητείας και του προσωπικού του Ράμσταϊν καθώς το ενδιαφέρον της συμμαχίας στρέφεται όλο και πιο ανατολικά λόγω της ρωσικής απειλής.

Οι διευκολύνσεις του Εναρμονισμένου Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας δεν περιλαμβάνουν μόνο τις μεταφορές, τα λιμάνια και τα δίκτυα, αλλά επεκτείνονται στις εγκαταστάσεις, τη διαφύλαξη της λειτουργικότητάς τους έναντι απειλών, τον συντονισμό με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, τις διακρατικές συμφωνίες, τα μέτρα ασφαλείας καθώς και θέματα ενδιαίτησης, σίτισης, τελωνείων κ.λπ.

Μία από τις σημαντικότερες πτυχές της συμφωνίας είναι ότι εξασφαλίζεται η ταχύτερη ανταπόκριση και η αποστολή ενισχύσεων στην περίπτωση που μία από τις τρεις χώρες δεχτεί απειλή ή επίθεση.

Θέματα επιμελητείας, όπως η διασφάλιση λειτουργικών γραμμών ανεφοδιασμού, αποτελούν παραμέτρους που κρίνουν την έκβαση ενός πολέμου, όπως φάνηκε ξεκάθαρα στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Εναρμονισμένος Στρατιωτικός Διάδρομος Κινητικότητας αποσκοπεί στην αναβάθμιση των δικτύων διοικητικής μέριμνας της Συμμαχίας αλλά, όπως τονίζουν αρμόδιες στρατιωτικές πηγές, εξυπηρετεί και τα εθνικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η επέκταση του νατοϊκού δικτύου καυσίμων, αρχικά μέσω της σύνδεσης με τη Βουλγαρία και στη συνέχεια με τη Ρουμανία.

Η υπογραφή της επιστολής προθέσεων έρχεται ως συνέχεια της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας κατά την τριμερή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στη Βάρνα. Οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Νικολάι Ντένκοφ και Μαρσέλ Τσιολάκου συμφώνησαν στην εμβάθυνση της συνεργασίας σε θέματα άμυνας, ενέργειας και μεταφορών.

ΠΗΓΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email