Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Νηστεία Χριστουγέννων: Πότε ξεκινάει – Tι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να τρώμε

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα Χριστούγεννα 2024 που φέτος «πέφτουν» Τετάρτη. Τα πρώτα χριστουγεννιάτικα δέντρα στολίστηκαν και σιγά σιγά αρχίζουμε άπαντες να κινούμαστε σε ρυθμού Χριστουγέννων ακολουθώντας όλα τα έθιμα και τα τελετουργικά που επιβάλλει η ορθοδοξία. Ένα από αυτά είναι η καθιερωμένη Νηστεία των Χριστουγέννων με τους πιστούς ήδη να προετοιμάζονται για αυτήν.

Νηστεία Χριστουγέννων 2024: Πότε ξεκινάει και τι τρώμε την Μικρή Σαρακοστή

Η νηστεία των Χριστουγέννων ή αλλιώς η Μικρή Σαρακοστή ξεκινά κάθε χρόνο την 15η Νοεμβρίου που φέτος «πέφτει» Παρασκευή και διαρκεί σαράντα ημέρες όσο δηλαδή και η Σαρακοστή, με καταληκτική ημερομηνία της παραμονή των Χριστουγέννων ήτοι την 24η Δεκεμβρίου που «πέφτει» Παρασκευή. Είναι η δεύτερη μακρά περίοδος νηστείας μετά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή πριν το Πάσχα.

Όπως η εορτή έτσι και η νηστεία, ως προετοιμασία για την υποδοχή των γενεθλίων του Σωτήρος, εμφανίστηκε αρχικά στη Δύση, όπου η νηστεία αυτή ονομαζόταν Τεσσαρακοστή τον άγιου Μαρτίνου επειδή άρχιζε από την εορτή του άγιου τούτου της Δυτικής Εκκλησίας. Το ίδιο επανελήφθη και σ’ εμάς, όπου πολλοί τη νηστεία των Χριστουγέννων ονομάζουν του άγιου Φιλίππου επειδή προφανώς αρχίζει την επομένη της μνήμης του Αποστόλου. Οι πρώτες ιστορικές μαρτυρίες, που έχουμε για τη νηστεία προ των Χριστουγέννων, ανάγονται για τη Δύση στον Ε’ και για την Ανατολή στον ΣΤ’ αιώνα. ‘Από τούς ανατολικούς συγγραφείς σ’ αυτήν αναφέρονται ό Αναστάσιος Σιναιτης, ό πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νικηφόρος ο Ομολογητής, ο άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης, καθώς επίσης και ο πατριάρχης Αντιοχείας Θεόδωρος Βάλσαμων.

Τι τρώμε στη Νηστεία των Χριστουγέννων

Καθ’ όλη τη διάρκεια του σαρανταημέρου δεν καταλύουμε κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά. Αντίθετα, επιτρέπεται να καταλύουμε ψάρι όλες τις ήμερες — πλην, φυσικά, της Τετάρτης και της Παρασκευής— από την αρχή μέχρι και την 17η Δεκεμβρίου. Ψάρι καταλύουμε επίσης και κατά την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, οποιαδήποτε ημέρα κι αν πέσει. Από την 18η μέχρι και την 24η Δεκεμβρίου, παραμονή της εορτής, επιτρέπεται η κατάλυση οίνου και ελαίου μόνο — εκτός, βέβαια, των ημερών Τετάρτης και Παρασκευής που θα παρεμβληθούν και κατά τις οποίες τηρούμε ανέλαιη νηστεία. Επίσης με ξηροφαγία θα πρέπει να νηστεύουμε την πρώτη ήμερα της νηστείας, 15η Νοεμβρίου, καθώς και την παραμονή της εορτής, έκτος βέβαια κι αν πέσουν Σάββατο η Κυριακή.

Εννοείται ότι τα όσπρια είναι μια βασική πηγή βιταμινών και πρωτεΐνης για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι νηστίσιμα, αν καταναλώνονται ωμά ή μέσα σε σαλάτες, αρκεί να μην έχουμε προσθέσει στο dressing ή στα υλικά της σαλάτας κάτι αρτύσιμο, όπως πχ κάποιο τυρί. Ποιος είπε ότι η νηστεία δεν έχει επιδόρπια; Όσο κι αν δεν το φαντάζεστε, υπάρχουν πολλές νηστίσιμες επιλογές, άλλες πιο λαχταριστές και άλλες λιγότερο. Κλασικό νηστίσιμο γλυκό είναι και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς αλλά και το κέικ λαδιού, όπως και η σοκολάτα υγείας. Επίσης, νηστίσιμη είναι η καρύδα, οπότε είναι ωραία ιδέα να φτιάξετε κάποιο κέρασμα με βάση την καρύδα.

Πηγή: dnews.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email