Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Ν. Γαλατούμος για ΧΥΤΥ στην Σαμοθράκη: “Τίποτα δεν κάναμε εν κρυπτώ, ούτε πήγαμε με φακό στην τοποθεσία, όλοι μαζί είχαμε αποφασίσει, επί θητείας Βίτσα το 2016”

Λίγο πριν αλλάξει χέρια ο δήμος Σαμοθράκης, ο απερχόμενος δήμαρχος Νίκος Γαλατούμος στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θέλησε να δώσει απαντήσεις και να ενημερώσει το σώμα για όσα ακούγονται και συζητούνται στο νησί με αφορμή το έργο διαχείρισης απορριμμάτων μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών για την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων στην Σαμοθράκη, στην εκτός σχεδίου περιοχή “Ποταμιά” και συγκεκριμένα στο ύψωμα “Τουρλί”.

Η συνεδρίαση αυτή, παρακολουθώντας την, εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς, ότι ήταν μια πρόβα “τζενεράλε” για το κλίμα που θα διαμορφώνεται στα δημοτικά συμβούλια του νησιού μετά την εναλλαγή προσώπων και ρόλων.

Μπορεί ο καθένας από την θέση του να διατείνεται, πως προέχει η ηρεμία και η ενότητα του νησιού, στην πράξη όμως η στόχευση αυτή απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Στο νησί εξακολουθούν οι κάτοικοι να παραμένουν διχασμένοι και διαιρεμένοι παρά το γεγονός, ότι έγιναν εκλογές και υπήρχε η προσδοκία ότι η κατάσταση αυτή θα διαφοροποιούνταν.

Η υπόθεση του ΧΥΤΥ άνοιξε έναν νέο κύκλο αντιδράσεων εκατέρωθεν με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την συμπολίτευση, ότι δεν έφερε το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για ενημέρωση της πορείας του και αντ’ αυτού έμαθαν για την εξέλιξη του από τα ΜΜΕ και την ανάρτηση των περιβαλλοντικών όρων στη διαύγεια και κατ’ επέκταση με τον καθένα να λέει ό,τι θέλει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο δήμαρχος απάντησε, πως το έργο αυτό θα δώσει λύση συνολική και οριστική και υπενθύμισε, πως το έργο αυτό αποφασίστηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα το 2016 επί θητείας Βίτσα, συνεπώς όλοι ξέρουν περί τίνος πρόκειται και συγκεκριμένα, όταν συζητούνταν το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο θα “κούμπωνε” στον περιφερειακό σχεδιασμό. Το νησί λόγω ιδιαιτεροτήτων δεν έχει και πάρα πολλές επιλογές γι’ αυτό και τότε είχαν προταθεί 7 τοποθεσίες, από τις οποίες ο αρμόδιος φορέας δηλαδή η ΔΙΑΑΜΑΘ θα κατέληγε, όπως και έγινε στην καταλληλότερη.

Οι τοποθεσίες αυτές τόνισε, πολλές φορές ο κύριος Γαλατούμος ήρθαν στο δημοτικό συμβούλιο επί Βίτσα, άρα όπως είπε, οι όποιες κατηγορίες ότι πήρα μόνος μου κάποια απόφαση δεν ισχύουν, όλοι μαζί αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και όλοι μαζί προτείναμε αυτά τα σημεία, υποστηρίζοντας, πως τίποτα δεν κάναμε εν κρυπτώ, ούτε πήγαμε με φακό.

Το έργο θα υλοποιηθεί σε βάθος 3ετίας, προϋπολογισμού περίπου 6,5εκ. ευρώ. Αξίζει να τονιστεί, ότι στην συνεδρίαση υπήρξαν δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι παρά το γεγονός, ότι συμφωνούν με το έργο και εκφράζοντας τις όποιες αντιρρήσεις για την τοποθεσία, επεσήμαναν πως το έργο του ΧΥΤΥ είναι κοστοβόρο με την κατασκευή και λειτουργία του να τίθενται εν αμφιβόλω.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη