Ν. Γκαρά: «Εκτός των ενισχύσεων de minimis οι παραγωγοί μήλων του Νομού Έβρου»

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντιμετωπίζει χωρίς τη σοβαρότητα που αρμόζει τη δυσμενή κατάσταση που επικρατεί εν γένει στον πρωτογενή τομέα, αναφέρει σε Δελτίο Τύπου που έστειλε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά σχετικά με την ενίσχυση de minimis στους μηλοπαραγωγούς του Νομού Έβρου και γενικότερα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αναλυτικά αναφέρει:

«Εκτός των ενισχύσεων de minimis άφησε η κυβέρνηση τους μηλοπαραγωγούς του Νομού Έβρου και γενικότερα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Με ερώτησή της στη Βουλή η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νατάσα Γκαρά, ζητά να δοθεί και στους καλλιεργητές μήλων του Έβρου η ενίσχυση των 300 ευρώ/ παραγωγικό στρέμμα.

Στην Ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου αναφέρει ότι οι μηλοπαραγωγοί, ανεξαρτήτως γεωγραφικής προέλευσης, βρέθηκαν οικονομικά ζημιωμένοι και αντιμέτωποι με τα ίδια σοβαρά προβλήματα, καθώς αντιμετώπισαν δυσκολίες στην εμπορία της παραγωγής τους, τονίζοντας ότι η δυσμενής αυτή κατάσταση ισχύει και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό στην ακριτική περιοχή του Νομού Έβρου, διότι πέραν των θεμάτων που προέκυψαν στην εφοδιαστική αλυσίδα, το κόστος παραγωγής είναι φυσικά μεγαλύτερο για τον Νομό, λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς, του κόστους αγοράς εφοδίων, και της έλλειψης εργατικών χεριών.

Κλείνοντας, η κ. Γκαρά επισημαίνει πως ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο παρελθόν, μέσω των σχεδίων βελτίωσης, παρότρυνε τους παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα να επενδύσουν σε καλλιέργειες μήλων, ροδάκινων, αχλαδιών κ.α., τώρα προέβη στην επιλεκτική χορήγηση ενισχύσεων de minimis, εξαιρώντας τους παραγωγούς μήλων του Έβρου, συμπληρώνοντας πως τέτοιου τύπου εξαιρέσεις ενισχύουν τις τάσεις εγκατάλειψης της υπαίθρου και της πρωτογενούς παραγωγής ιδίως στις ακριτικές περιοχές.

Τέλος, η Βουλευτής Έβρου ζητά από τους αρμόδιους να αποκαταστήσουν την άδικη επιλεκτική χορήγηση ενισχύσεων, παραχωρώντας ενίσχυση de minimis και στους παραγωγούς μήλων του Νομού Έβρου, καθώς επίσης παροτρύνει το Υπουργείο να προχωρήσει σε ενισχύσεις de minimis και σε άλλα προϊόντα που έχουν ζημιωθεί και οι παραγωγοί έχουν απωλέσει σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους όπως πχ τα ροδάκινα.»

Η ερώτηση που κατέθεσε η κ. Γκαρά:

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin