Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Ν. Μηταράκης από τον Έβρο: “Οι τουρκικές αρχές ανάγκασαν τους μετανάστες να πάνε στην νησίδα”

Ολοκληρώθηκε στις 2 περίπου το μεσημέρι η σύσκεψη στο Φυλάκιο Ορεστιάδας μεταξύ του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με την περισυλλογή από χθες 38 παράτυπων μεταναστών.
Το σημείο στο οποίο βρέθηκαν σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι στην περιοχή Λαβάρων, περίπου 4 χιλιόμετρα νότια από τις συντεταγμένες που αρχικά είχαν δοθεί και ήταν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Μηταράκη πρόκειται για 35 Σύριους και 3 Παλαιστίνιους μετανάστες μεταξύ τους 8 παιδιά, όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Δεν έφεραν μαζί τους το νεκρό πεντάχρονο κοριτσάκι που φέρεται ότι πέθανε από τσίμπημα σκορπιού. Το σώμα του αφέθηκε στο τουρκικό έδαφος ενώ ζητήθηκε από την Τουρκία μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου να ακολουθηθούν τα απαραίτητα σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες, ώστε να γίνει η κηδεία του παιδιού.

Στην ομάδα υπάρχει μια εικοσάχρονη Σύρια η οποία βρίσκεται στο τελειόμηνο της κύησης και η οποία νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στην Μαιευτική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου δεχόμενη τις φροντίδες του προσωπικού.

Εάν χρειασθεί, όπως αναφέρεται από την διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, ο τοκετός, μπορεί να γίνει στο εν λόγω νοσοκομείο.

Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης «η Τουρκία με πίεση ανάγκασε τους ανθρώπους αυτούς να πάνε στην νησίδα η οποία δεν ανήκει στην Ελλάδα από το 1926, δεν αποτελεί δηλαδή, ελληνικό έδαφος». Εδώ και ένα μήνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι μετανάστες βρίσκονταν στο σημείο εκείνο μπαινοβγαίνοντας στην Τουρκία.

Στις 14 Αυγούστου πέρασαν στο ελληνικό έδαφος 4 χλμ. νότια της νησίδας όπου αρχικά βρίσκονταν, κρυφθήκαν και χθες 15 Αυγούστου έδωσαν το στίγμα τους στο 112 όπου και εντοπίστηκαν από τις ελληνικές αρχές.

Ήδη από χθες οι υπόλοιποι μετανάστες έχουν μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις ΠΡΟΚΕΚΑ στο Φυλάκιο Ορεστιάδας και από σήμερα στο ΚΥΤ όπου ακολουθούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες καταγραφής και όσοι έχουν δελτίο πολιτικού ασύλου, θα αιτηθούν γι’ αυτό.
Η προανάκριση για το θέμα αυτό συνεχίζεται και θα απασχολεί υποθέτουμε για μέρες την επικαιρότητα.

Σύμφωνα με τους συνοριοφυλακες το φετινό καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από τα πιο δύσκολα για το νομό μας και σε ότι έχει να κάνει με τα ζητήματα των νησίδων. Μάλιστα όπως αναφέρουν δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί πόσα είναι τα περάσματα που υπάρχουν σε μια μικρή έκταση στα σύνορα, ενώ σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς τους καθημερινά φθάνουν περί τις 1000 αποτροπές παράνομα εισερχομένων στον Έβρο κατά μήκος των συνόρων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη