Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Ν. Τζανάκης: Περιμένουμε έως 70 νεκρούς την ημέρα και 750 στις ΜΕΘ

Τις επόμενες ημέρες γύρω στις 25 με 26 Μαρτίου, αναμένεται η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα που επικαλέστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Εξήγησε ότι η κορύφωση θα έχει διάρκεια λόγω της μεταδοτικότητας των μεταλλάξεων και της μη τήρησης των περιορισμών του lockdown και τα περιστατικά θα φτάσουν μετά τις 15 Απριλίου σε άκρως διαχειρίσιμο αριθμό δηλαδή 1.200, 1.000 και κάποιες ημέρες λιγότερα από 1.000 περιστατικά.

Εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα παραμείνουν υψηλά τις επόμενες τρεις εβδομάδες αλλά δεν θα αυξάνονται και σταδιακά θα αρχίσει η μείωση.

Χαρακτήρισε προεξοφλημένο γεγονός την αύξηση των θανάτων για ένα χρονικό διάστημα λέγοντας ότι αναμένονται από 40 έως και 70 νεκροί κάποιες ημέρες, ενώ οι νοσηλευόμενοι σε κλίνες ΜΕΘ μπορεί να ξεπεράσουν τους 750.

«Δεν το λέω για να φοβίσω αλλά για να πάρουμε τα μέτρα μας, για να δώσω αισιοδοξία ότι φτάνουμε στην κορυφή, θα αρχίσει η αποκλιμάκωση», τόνισε ο καθηγητής κ. Τζανάκης, σημειώνοντας ότι το ΕΣΥ πρέπει να προετοιμαστεί γιατί αυτή είναι η κατάσταση που θα κληθεί να διαχειριστεί «αντέξει δεν αντέξει».

Πρόσθεσε ότι το μείγμα των μέτρων πρέπει να αρχίσει να αλλάζει και πως η λέξη «χαλάρωση» δεν είναι σωστή, καθώς αυτό που χρειάζεται είναι «ανοίγματα με εγρήγορση».

Πηγή: skai.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη