Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

Ξάνθη: Η μεγαλύτερη καπναποθήκη των Βαλκανίων στο έλεος της φθοράς του χρόνου

Στο έλεος της φθοράς του χρόνου έχουν αφεθεί πολλά παλαιά κτήρια στην Ξάνθη και μεταξύ αυτών και η εμβληματική καπναποθήκη επί της οδού Καπνεργατών, το κτήριο που στέγαζε την Πολεοδομία και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το οποίο είναι η μεγαλύτερη Καπναποθήκη των Βαλκανίων. Φωτογραφίες που απέστειλε η αντιπολιτευόμενη παράταξη «Δήμος Πρότυπο», μαζί με κείμενο που απευθύνεται προς την δημοτική αρχή δείχνουν να έχει καταρρεύσει μέρος της οροφής του κτηρίου, ευτυχώς όπως τονίζεται,  χωρίς θύματα.

Πρόκειται για την Καπναποθήκη που επί της θητείας του προηγουμένου δημάρχου Χ. Δημαρχόπουλου και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, είχε γίνει η πρόταση για παραχώρηση στο ΔΠΘ μετά από αίτημά του, προκειμένου να στεγαστεί η Αρχιτεκτονική Σχολή μετά από τις  σχετικές παρεμβάσεις συντήρησης του κτηρίου, το κόστος των οποίων θα αναλάμβανε το Πανεπιστήμιο. Όμως αυτό δεν προχώρησε και η νυν δημοτική αρχή την άφησε στην τύχη της!

Κατέρρευσε τμήμα της οροφής της καπναποθήκης  – Μύδροι κατά της δημοτικής αρχής από την παράταξη «Δήμος πρότυπο»

Στην ανακοίνωσή της η παράταξη « Δήμος Πρότυπο» μέμφεται για αυτό την νυν δημοτική αρχή και ζητά να πληροφορηθεί τις προθέσεις της. Ειδικότερα σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Είχαμε ξεκινήσει και επισκευάζαμε την προηγούμενη δημοτική περίοδο, τις ζημιές που είχε το κτίριο (επί της οδού Καπνεργατών), το κτίριο που στέγαζε την Πολεοδομία και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Πρωταρχικός σκοπός και στόχος ήταν να σταματήσουμε την κατάρρευση του κτιρίου και εν συνεχεία η καπναποθήκη «Π» όπως ονομάζεται από το σχήμα της, η μεγαλύτερη Καπναποθήκη των Βαλκανίων, να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Παράλληλα από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, υπήρξε και πρόταση με δική τους χρηματοδότηση, να σωθεί το κτίριο και να στεγαστεί εκεί η Αρχιτεκτονική Σχολή. Πρόταση η οποία θα εξασφάλιζε και την αποκατάσταση του κτιρίου και την αναμόρφωση-αναβάθμιση ολόκληρης της γύρω περιοχής. Η πρόταση αυτή δυστυχώς τότε, με ευθύνη σημερινών, «διοικούντων» και  «αντιπολιτευομένων»,  δεν προχώρησε. Προ λίγων μηνών, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες συμπολιτών μας, ένα τεράστιο τμήμα της σκεπής, κατέρρευσε! Δόξα τω Θεώ, δεν θρηνήσαμε θύματα! Άραγε, θα νιώσουν κάποιοι το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί ή θα συνεχίσουν απτόητοι να ποζάρουν σε επετειακές και όχι μόνο φωτογραφίες, σε αγοραπωλησίες οικοπέδων, σε δαπάνες χωρίς ίχνος διαφάνειας και σε απευθείας αναθέσεις πολλών εκατομμυρίων;».

Η πρόταση του ΔΠΘ συζητήθηκε στη  συνεδρίαση της 29ης Αυγούστου 2018 – Αρνητικός ο Μ. Φανουράκης, ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης

Η δημοσιογράφος Μαριάννα Ξανθοπούλου του “Εμπρός” στο ρεπορτάζ της υπενθυμίζει ότι η συζήτηση του θέματος έγινε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης  της 29ης Αυγούστου του 2018, παρόντων του αντιπρύτανη Οικονομικών Φώτη Μάρη και του πρόεδρου του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Νίκο Λιανό.

Ο τότε δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος στήριξε την πρόταση να λειτουργήσει ως χώρος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, μέσω σύμβασης χρησιδανείου για 25+25 χρόνια, και την χαρακτήρισε ως απόλυτη ευκαιρία τη δυνατότητα που δίνεται, μέσω της πρόθεσης του πανεπιστημίου, με επιπρόσθετο όφελος τη σύνδεση στην πράξη ανάμεσα στην πόλη και την Πολυτεχνική, ενώ από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αναπτύχθηκαν σοβαρές επιφυλάξεις.

Ειδικότερα ο Μανώλης Φανουράκης, από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης τότε, υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε προετοιμασία για το θέμα και άρα υπάρχουν ερωτήματα και προβληματισμοί όσον αφορά σε μια αν μη τι άλλο σοβαρή περίπτωση παραχώρησης. Τότε ο δήμαρχος Μπάμπης Δημαρχόπουλος πρότεινε την αναβολή του θέματος, ώστε να προηγηθεί συνάντηση του πανεπιστημίου, των επικεφαλής των παρατάξεων και υπηρεσιακών παραγόντων, που θα εξηγήσουν νομικά και τεχνικά τη φύση της πρότασης. Το θέμα αναβλήθηκε. Έκτοτε ουδέν…

Δεν ενδιαφέρεται για την Καπναποθήκη το ΔΠΘ

Σ’ ότι αφορά το σήμερα, όπως μας ενημέρωσε ο αντιπρύτανης κ. Μάρης το Πανεπιστήμιο έχει αποσύρει την πρότασή του και δεν ενδιαφέρεται πια, εφόσον ο δήμος δεν ανταποκρίθηκε τότε που υποβλήθηκε η πρόταση. Πρόσθεσε δε  ότι το ΔΠΘ έχει θέσει άλλες προτεραιότητες και πως  το θέμα της στέγασης της Αρχιτεκτονικής αντιμετωπίζεται με παρεμβάσεις στο υπάρχον κτήριο αλλά και τμήματά της θα στεγαστούν στο νέο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας που έχει δημοπρατηθεί και θα κατασκευαστεί στην  Πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων.

Πηγή: paratiritis-news.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email