Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025

Ξεκάθαρο “όχι στο χρυσό” από την ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας-Θράκης

“Λέμε ένα ξεκάθαρο “όχι”, χωρίς υποσημειώσεις, αστερίσκους και άνω τελείες, σε οποιαδήποτε εξόρυξη, μεταλλευτική δραστηριότητα, ερευνητική γεώτρηση, ή όπως αλλιώς τις βαφτίζουν. Το Προεδρείο εξουσιοδοτείται να προβεί σε όλες εκείνες τις νομικές ενέργειες, ώστε η απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και να μην μπορεί να προσβληθεί, και η όποια προσβολή της να μη δικαιώνεται από κανένα δικαιοδοτικό όργανο”. Σε αυτή την απόφαση, όπως τη συνόψισε ο πρόεδρός της και δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, κατέληξε ομόφωνα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜΘ, κατά τη χθεσινή (25/06) συνεδρίασή της στην Ορεστιάδα, την πρώτη δια ζώσης μετά την έναρξη της πανδημίας.

Τόσο ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών, Ντίνος Χαριτόπουλος, όσο και οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής, Γιάννης Ζαμπούκης και Γιάννης Γκαράνης, που τοποθετήθηκαν αναλυτικά στο θέμα, δήλωσαν ότι θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε ένδικο μέσο, μέχρι το ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών, Ντίνος Χαριτόπουλος, τόνισε ότι “το θέμα έχει περιφερειακή διάσταση” και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “σταδιακά θα αγγίξει τη μισή σχεδόν Περιφέρειά ΑΜΘ”. Θύμισε ότι το θέμα του χρυσού στην περιοχή των Σαπών είναι μία ιστορία που ξεκινά από το 1989. “Φτάσαμε το 2000, ως δήμος, να κάνουμε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να μπλοκάρουμε για καιρό το ζήτημα. Οι εταιρείες όμως επανέρχονται συνέχεια και θέλουν να το αναμοχλεύσουν”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι “το ελληνικό κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν κερδίζουν σχεδόν τίποτα από μία τέτοια δραστηριότητα”, υπογράμμισε τις πολύ σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από μία τέτοια επένδυση, ενώ σημείωσε ότι θα ήταν εντελώς πρόσκαιρο και μικρό αριθμητικά το όφελος από θέσεις εργασίας. “Θα απασχοληθούν 80-100 άτομα για 10-20 χρόνια. Μία τέτοια δραστηριότητα δε συνάδει με το μοντέλο ανάπτυξης που έχουμε ως περιοχή, ως δήμος και ως περιφέρεια. Επιπλέον, στο βιοτεχνικό πάρκο των Σαπών εδρεύει η Pharmathen, επειδή εκεί διασφαλίζονται οι περιβαλλοντικοί όροι. Εάν προχωρήσουν οι εταιρείες χρυσού, η Pharmathen με τους 400 εργαζόμενους, θα φύγει…”, εκτίμησε ο κ. Χαριτόπουλος.

Τόνισε, τέλος, ότι “οι κινήσεις που θα γίνουν θα πρέπει να αποτελέσουν ασπίδα για να μην περάσουμε σε επόμενη φάση. Η εταιρεία αυτήν τη στιγμή δε ζητά να κάνει εξορύξεις, ζητά να κάνει ερευνητικές γεωτρήσεις. Αν εμείς δεν αντιδράσουμε στις ερευνητικές γεωτρήσεις, την “πατήσαμε”. Οι εταιρείες αυτές, παγκοσμίως, είναι τόσο καλά οργανωμένες, που για άλλο πράγμα θα πουν ότι έρχονται και άλλο θα γίνει στο τέλος. Δεν πρέπει να αφήσουμε κερκόπορτα…”, κατέληξε ο δήμαρχος Σαπών.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ Ορεστιάδας

Συντάκτης: ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΣΑΜΟΥΡΙΔΟΥ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη