Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025

Ξεκινά η κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 840 MW στην Αλεξανδρούπολη

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προεργασίες για να πάρει σάρκα και οστά η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη, με την εμπορική της λειτουργία να τοποθετείται στα τέλη του 2025. Η μονάδα θα είναι ονομαστικής ισχύος 840MW και αναμένεται να γίνει η πιο αποδοτική της χώρας, με συντελεστή απόδοσης 63%. Η μετοχική σύνθεση της εταιρείας είναι η ΔΕΗ Α.Ε. με ποσοστό 51%, η ΔΕΠΑ Εμπορίας με ποσοστό 29% και η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου με ποσοστό 20%.

Στις 11 Ιανουαρίου, η εταιρεία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε.» έλαβε θετική απάντηση στο αίτημα που υπέβαλε προς το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης για την έκδοση πράξης πληροφοριακού χαρακτήρα σχετικά με τη δυνατότητα επέμβασής της σε δημόσιο δάσος για την εγκατάσταση και λειτουργία του έργου «Γραμμή μεταφοράς 400kV από το νέο ΚΥΤ ΒΙΠΕ Άβαντα μέχρι το ΚΥΤ Νέας Σάντας».

Όπως προκύπτει από την σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, από την κατασκευή και λειτουργία του έργου αναμένεται να επηρεαστούν περίπου 273 στρέμματα δασικής έκτασης στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, με την εταιρεία να υποχρεούται να καταβάλλει αντάλλαγμα χρήσης ύψους περί 105 χιλ. ευρώ πριν την εγκατάσταση επί της έκτασης.

Να σημειωθεί ότι στις 13 Νοεμβρίου 2023, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής γνωμοδότησε θετικά υπέρ της έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης που αφορά στο έργο «Νέος θερμοηλεκτρικός σταθμός Έβρου, τεχνολογίας συνδυασμένου κύκλου, καυσίμου φυσικού αερίου ισχύος 840 MW, περίφραξη και κοπή δένδρων» σε ακίνητο φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» στη βιομηχανική περιοχή Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα, χορηγήθηκε εξαίρεση από την υποχρέωση τοποθέτησης συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Φ/Β συστήματα, σύμφωνα με το αρθ. 17 παρ. 3 του Ν. 4936/2022, για λόγους μορφολογικούς και αισθητικούς εξαιτίας της ιδιαιτερότητας των κατασκευών τόσο των κτιρίων όσο και των εγκαταστάσεων.

Το προφίλ του έργου

Ο νέος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός, ισχύος 840 MW θα διαθέτει τεχνικό εξοπλισμό της General Electric και τοποθετείται σε στρατηγικό σημείο (στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης), σε περιοχή δηλαδή που διασταυρώνονται υποδομές εφοδιασμού με φυσικό αέριο αλλά και δίκτυα διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων μέσω των οποίων θα μπορεί να εξάγεται ηλεκτρική ενέργεια προς τη Βουλγαρία, τη Β.Μακεδονία, τη Σερβία κ.α.

Η καθαρή αποδιδόμενη ισχύς της θα είναι 820 MW, δηλαδή περίπου όση η καθαρή ισχύς 3 λιγνιτικών μονάδων, από αυτές που αποσύρθηκαν ή είναι υπό απόσυρση (κάθε λιγνιτική μονάδα μικτής ισχύος 300 MW έχει καθαρή ισχύ ~270 MW, άρα 3 x 270 = ~820 MW), γεγονός που καταδεικνύει την σημασία της για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η μονάδα, που θα έχει και εξαγωγικό προσανατολισμό, θα συνδεθεί στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στη Νέα Σάντα, όπου καταλήγει και η δεύτερη γραμμή διασύνδεσης με τη Βουλγαρία (Νέα Σάντα- Maritsa East), που θα αυξήσει τη μεταφορική ικανότητα στο σύνορο των δύο χωρών σε 1400 MW για την κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και σε 1700 MW για την κατεύθυνση από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, η μονάδα θα έχει συντελεστή απόδοσης 63%, δηλαδή χαμηλότερο κόστος και κατανάλωση καυσίμου, καθώς και μικρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ο εξοπλισμός που εγκαθίσταται έχει δυνατότητα για καύση υδρογόνου και μπορεί να λειτουργεί με μικτό καύσιμο.

Ειδικότερα, θα έχει τη δυνατότητα να καίει υδρογόνο σε μείγμα έως και 50% και έτσι θα είναι από τις πρώτες μονάδες στην Ευρώπη που θα μπορεί να λειτουργήσει με μείγμα καυσίμου φυσικού αερίου και πράσινου Η2, με περιεκτικότητα σε Η2 μέχρι 50% κατ’ όγκο.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ, η οποία ξεκίνησε να κατασκευάζεται από τον Φεβρουάριο του 2023 με χρόνο ολοκλήρωσης τους 32 μήνες, δηλαδή περί τα τέλη του 2025.

Πηγή: ypodomes.com

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη