Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

«Ξεπάγωσε» η χορήγηση δανείων

Μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική είδηση έρχεται να αναπτερώσει το «ηθικό» των δοκιμαζόμενων επιχειρήσεων για την δύσκολη επόμενη μέρα που ακολουθεί στο πεδίο της οικονομίας στην εποχή του κορωνοϊού. Το «ξεπάγωμα» χορήγησης δανείων οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων την περίοδο της καραντίνας.

Νέα δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν από το τραπεζικό σύστημα στις επιχειρήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2020, αναστρέφοντας σε τρεις μόλις μήνες την πιστωτική συρρίκνωση που υπήρχε στον δανεισμό την τελευταία δεκαετία. Οι εκτιμήσεις των τραπεζών ανεβάζουν το ύψος της ρευστότητας που θα διοχετευθεί στην οικονομία το 2020 στα 17 δισ. ευρώ, παραπέμποντας σε μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση ιδίων και κρατικών πόρων με βασικό αιμοδότη τα αδιάθετα χρήματα του ΕΣΠΑ, τις καταθέσεις και τα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας που έχουν ενεργοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα στοιχεία της πιστωτικής επέκτασης που δημοσιοποίησε η ΤτΕ για το πρώτο 5μηνο του έτους (Ιανουάριος – Μάιος) δείχνουν τη σταθερή διεύρυνση της πιστωτικής επέκτασης τους τελευταίους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ύστερα από μακρά περίοδο μείωσης των υπολοίπων δανείων προς τις επιχειρήσεις, μετά τις αποπληρωμές και τις διαγραφές που κατέγραφε επί σειράν ετών το τραπεζικό σύστημα και τη σταθεροποίηση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης σε οριακά θετικό έδαφος το 2019, το 2020 καταγράφεται πλήρης αντιστροφή της εικόνας. Η πιστωτική επέκταση  ενισχύθηκε τον Μάρτιο κατά 3,4%, κατά 3,8% τον Απρίλιο και 4,6% τον Μάιο.

Ενδεικτικό της κινητοποίησης που παρατηρείται, είναι ότι τα τραπεζικά καταστήματα δεν προλαβαίνουν να συμπληρώνουν τους φακέλους των επιχειρήσεων που αιτούνται χρηματοδότηση και ο μέσος όρος των αιτημάτων που εγκρίνει κάθε τράπεζα την εβδομάδα ξεπερνάει τις 1.000. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, «οι εγκριτικές διαδικασίες των τραπεζών τρέχουν με πυρετώδεις ρυθμούς, ώστε η ρευστότητα να φτάσει στους δικαιούχους, που πληρούν τα πιστοδοτικά κριτήρια».

Σταθερός αιμοδότης της διευρυνόμενης πιστωτικής επέκτασης τους τελευταίους μήνες είναι η αύξηση των καταθέσεων, που ενισχύθηκαν εν μέσω κορωνοϊού πάνω από τα 3 δισ. ευρώ, φθάνοντας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ στα 148 δισ. ευρώ. Εκτός από τα υπόλοιπα των νοικοκυριών, σημαντική, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, είναι η αύξηση που παρατηρήθηκε στα υπόλοιπα των καταθέσεων που τηρούν οι επιχειρήσεις στις τράπεζες παρά την ένταση της κρίσης. Η αύξηση αποδίδεται στη συγκράτηση των πληρωμών, ως αποτέλεσμα των αναστολών δόσεων που εφαρμόζουν τόσο οι τράπεζες όσο και το Δημόσιο, απελευθερώνοντας πρόσθετη ρευστότητα προς όφελος του ιδιωτικού τομέα.

Πηγή: Καθημερινή

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη