Το Δέλτα του Έβρου, η ομορφιά του αλλά και ιδαίτερος ρόλος του αποτέλεσαν για ακόμα μία φορά ρεπορτάζ έρευνας. Αυτή τη φορά η Κωνσταντίνα Χαϊνά και το thesstoday.gr πραγματοποίησαν ένα οδοιπορικό στην περιοχή καταγράφοντας μαρτυρίες, γεγονότα και ομορφιές.
Καλυβιέρηδες και ψαράδες έχουν χτίσει το δικό τους «τείχος προστασίας» σε όλη την οριογραμμή στο Δέλτα του Έβρου, αποτρέποντας χιλιάδες μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα. Οι ίδιοι, εδώ και χρόνια, συμβάλουν καθοριστικά στην προσπάθεια των ελληνικών δυνάμεων να κρατήσουν ασφαλή τα σύνορα της χώρας, πραγματοποιώντας εθελοντικές «περιπολίες» με τις βάρκες τους, σε όλα τα πιθανά περάσματα της περιοχής.
Γνωρίζουν κάθε σπιθαμή γης από την ελληνική πλευρά του ποταμού και αποτελούν έναν ξεχωριστό ρόλο του «φρουρού» των ελληνικών συνόρων με την Τουρκία. Από το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας προσπαθούν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν ελληνικό αυτό το κομμάτι του ποταμού, κυρίως τα τελευταία χρόνια που η προσφυγική κρίση έχει «χτυπήσει» τον νομό. «Τα σύνορα εδώ τα φυλάω από μικρό παιδί» αναφέρει στο ThessToday.gr o ψαράς και αντιπρόεδρος Αινησιού Δέλτα Έβρου, Θανάσης Καμηλάρης.
Η κάμερα του ThessToday.gr κατέγραψε κάποια από τα σημεία που δέχθηκαν τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις τον Μάρτιο του 2020, όπου τότε, όπως είπε ο κ. Καμηλάρης, «δεν ξέραμε ούτε εμείς, ούτε η ΕΛΑΣ αλλά ούτε και ο στρατός ποιο μέρος να φυλάξουμε πρώτο από τον ποταμό». Η τουρκική πλευρά έστελνε συνεχώς μετανάστες προς την ελληνική όχθη, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που οι Τούρκοι κουβαλούσαν κόσμο ακόμα και με ασθενοφόρα, με τρακτέρ, φορτηγά ακόμη και με ποδήλατα.
Συνολικά 25-30 ψαράδες με 8 βάρκες πραγματοποιούσαν σχεδόν 24ωρες εθελοντικές περιπολίες με μοναδικό σκοπό να απωθήσουν τους χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούσαν να εισέλθουν με οποιοδήποτε τρόπο στην χώρα μας. «Όλοι οι αστυνομικοί της Ελλάδας να πιαστούν χέρι χέρι στον ποταμό Έβρο, δεν μπορούν να τον καλύψουν καθώς είναι 530 χιλιόμετρα. Πού να πάνε πρώτα; Γινόταν ο απόλυτος πανικός. Εμείς πάντα με την καθοδήγηση της αστυνομίας, ήμασταν διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία χωρίς να αφήνουμε πολλά κενά μεταξύ μας, ώστε να έχουμε συνεχώς μία παρουσία στα σύνορα. Με έπαιρναν τηλέφωνο αστυνομικοί και μου έλεγαν “Σάκη χρειαζόμαστε δύο βάρκες σε εκείνη την περιοχή” και εμείς πηγαίναμε κατευθείαν».
«Η πατρίδα επιτάσσει την συμβολή όλων» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καμηλάρης, ο οποίος στη συνέχεια εξηγεί πως παλαιότερα είχαν σημειωθεί εντάσεις ακόμη και ανάμεσα στους Τούρκους μεθοριακούς φρουρούς και τους Έλληνες ψαράδες. «Μας απειλούσαν ακόμη και όταν βρισκόμασταν στην ελληνική όχθη, λέγοντας πως αυτή η πλευρά είναι δική τους. Έφτασαν στο σημείο να στρέψουν τα όπλα τους επάνω μας και μας είπαν ότι βρισκόμαστε στην Τουρκία, κάτι το οποίο φυσικά δεν ίσχυε». Ο ίδιος θυμίζει την περιπέτεια των Ελλήνων στρατιωτικών το 2018, που συνελήφθησαν στις Καστανιές από Τούρκους στρατιώτες, σε περιοχή λίγα μέτρα από την τουρκική μεθόριο.
Παράλληλα, προσθέτει πως πως έχει τύχει κατά καιρούς να κλαπούν βάρκες των ψαράδων από διακινητές που προσπαθούν να περάσουν μετανάστες στην Ελλάδα. «Ένας φίλος άφησε την βάρκα του σε περιοχή του ποταμού Έβρου και πήγε για κυνήγι. Όταν γύρισε η βάρκα έλειπε και υπέθεσε πως την πήραν οι απέναντι, ενώ αργότερα μάθαμε πως την είχαν κλέψει διακινητές. Έπειτα από λίγες ημέρες την βρήκαμε, αλλά είχαν πάρει την μηχανή. Πλέον, προσπαθούμε να μην πηγαίνουμε μέσα στον Έβρο για να μην δημιουργούμε και εμείς προβλήματα».
Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμη και οι καλύβες των ψαράδων, έχουν γίνει στόχος των μεταναστών, οι οποίοι σπάνε τα παράθυρα και κλέβουν κουβέρτες και τρόφιμα. «Έχουν ανοίξει πολλές καλύβες και έχουν προκαλέσει διάφορες ζημιές, κυρίως με τα παράθυρα. Έχει αρκετό καιρό να σημειωθεί ανάλογο περιστατικό, αλλά πάντα το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας».
Στόχος των ψαράδων ήταν και είναι να μην επιτρέψουν σε καμία τουρκική βάρκα να περάσει στο ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με τον κ. Καμηλάρη, η παρουσία και μόνο των ίδιων, αρκεί ώστε να φοβηθούν οι μετανάστες και να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία. «Το 2020 αντιμετωπίσαμε με θάρρος όλα τα γεγονότα και αναφέραμε το κάθε συμβάν που ζούσαμε στην ελληνική αστυνομία και στον στρατό μας. Φτάνοντας στο σήμερα, μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί να “επέμβουμε” σε τόσο μεγάλο βαθμό. Ανά διαστήματα, έχω βοηθήσει αρκετούς μετανάστες που έτυχε να βρω στον δρόμο μου, κυρίως μητέρες με παιδιά. Πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι και φυσικά θα ενδιαφερόμαστε για κάποιον που έχει την ανάγκη μας εκείνη την στιγμή, αφού φεύγουν από τις χώρες τους λόγω πολέμου σαν τους κυνηγημένους. Βέβαια, οι περισσότεροι μετανάστες που συναντάμε δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες».
Οι αυξημένες περιπολίες της ελληνικής αστυνομίας και του στρατού, αλλά και οι 4 κάμερες και ραντάρ με εμβέλεια που κυμαίνεται από τα 3,5 έως τα 15 χιλιόμετρα εντός τουρκικού εδάφους, έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθούν έως και σχεδόν να μηδενιστούν οι μεταναστευτικές ροές στα σημεία του Δέλτα του Έβρου, με τους διακινητές να προσπαθούν να βρουν διάφορα περάσματα από την στεριά, παρά την χαμηλή στάθμη του νερού.
«Η περιοχή μας θεωρείται “σφραγισμένη” από την αστυνομία και τον στρατό, και αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλείς σε έναν ικανοποιητικό βαθμό. Είμαστε πολύ καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια» αναφέρει ο κ. Καμηλάρης, ο οποίος τονίζει πως «σε περίπτωση που χρειαστεί και φέτος η βοήθειά μας, εμείς θα είμαστε στην δική μας πρώτη γραμμή, γιατί κινούμαστε διαρκώς στον ποταμό και ενημερώνουμε τις αρχές. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να κρατήσουμε “όρθιο” το ελληνικό έδαφος. Προστατεύουμε τον τόπο που μεγαλώσαμε γιατί εδώ είναι όλη μας η ζωή».
ΠΗΓΗ: thesstoday.gr – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ