Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Οι δήμαρχοι της περιφέρειας ΑΜΘ λένε «όχι» στην υποχρεωτική συνένωση δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης – Έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ

Εκτάκτως αποφάσισαν να συνεδριάσουν οι δήμαρχοι της περιφέρειας ΑΜΘ στην Κομοτηνή με ένα και μοναδικό ζήτημα, αυτό που αφορά στις υποχρεωτικές συγχωνεύσεις των δημοτικών επιχειρήσεων των ΔΕΥΑ.

Οι δήμαρχοι δια του προέδρου τους Σάββα Μιχαηλίδη εξέφρασαν για ακόμη μια φορά την κάθετη αντίθεση τους σε αυτό το υποχρεωτικό καθεστώς, δηλώνοντας παράλληλα την πλήρη εναντίωση τους, στην πρόταση της ΚΕΔΕ. Συγκεκριμένα η ΚΕΔΕ προτείνει να συγκροτηθεί διαδημοτική Επιτροπή Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔιαδΕΥΑ) στο επίπεδο της περιφέρειας (ή του υδατικού διαμερίσματος), ως συλλογικό όργανο των ΔΕΥΑ και των δήμων της περιφέρειας.

Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας έχει δημιουργήσει εντονότατη ανησυχία και στις ΔΕΥΑ, αφού φαίνεται ότι η αλλαγή της δομής τους έχει σοβαρά νομικά και λειτουργικά προβλήματα και με τον τρόπο που σχεδιάζεται δεν θα μπορέσει να εφαρμοσθεί, δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση τόσο στην λειτουργία των ΔΕΥΑ και των δήμων όσο και στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες οι ΔΕΥΑ παρέχουν 45 χρόνια καθαρό, υγιεινό και φθηνό νερό, καθώς και υπηρεσίες αποχέτευσης.

Υπενθυμίζεται, ότι πριν από λίγες ημέρες η ΠΕΔ προχώρησε στην έκδοση σχετικού ψηφίσματος απαντώντας στην πρόταση της ΚΕΔΕ και αναφέροντας, πως θα πρέπει να υπάρχει μια ξεκάθαρη θέση για το μέλλον των ΔΕΥΑ και στην  οποία δεν θα περιλαμβάνεται ο όρος υποχρεωτική. Άλλωστε, οι εθελούσιες συνενώσεις προβλέπονται εδώ και πολλά χρόνια, σε επίπεδο τεχνικής υποστήριξης και στήριξης αδύναμων ΔΕΥΑ.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ υποστήριξε, πως για ένα τόσο σημαντικό θέμα το κείμενο της πρότασης προς την κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει κατατεθεί στις κατά τόπους ΠΕΔ, ώστε να έχουν την δυνατότητα να διατυπώσουν τις όποιες αντιρρήσεις αλλά και ενδεχόμενες λύσεις.

Οι δήμοι που λειτουργούν ΔΕΥΑ, ισχυρίζονται πως η υλοποίηση του σχεδίου συνένωσης σε περιφερειακό επίπεδο, θα προκαλέσει αδιέξοδο και μεγάλη αναστάτωση, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού, μία ενέργεια που, όπως λένε, εναντιώνεται στο δημόσιο συμφέρον επιβαρύνοντας, επιπλέον οικονομικά τους πολίτες.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email