Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Οι κινήσεις Κοπελούζου και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στον Έβρο

Σε συζητήσεις με δυνητικούς διεθνείς εταίρους βρίσκεται ο όμιλος Κοπελούζου, προκειμένου να συμπράξουν για την κατασκευή του πιλοτικού υπεράκτιου αιολικού πάρκου στην περιοχή μεταξύ νομού Έβρου και Σαμοθράκης. Αντίθετα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προτίθεται να υλοποιήσει μόνη της το δεύτερο πιλοτικό, παρόμοιο, έργο στην ίδια περιοχή.

Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, οι δύο όμιλοι έχουν αυτή τη στιγμή προχωρημένες συζητήσεις, ώστε να συμφωνήσουν σε κοινό βηματισμό για την ανάπτυξη των έργων. Αυτό σημαίνει ότι, με δεδομένο ότι πρόκειται για την ίδια περιοχή, επιδιώκεται και από τις δύο πλευρές να μοιραστούν τα κόστη για μια σειρά αναγκαίων μελετών που πρέπει να προηγηθούν, όπως, για το ανεμολογικό δυναμικό της περιοχής, τη σύσταση του βυθού για να διασφαλιστεί η θεμελίωση των έργων, οικονομοτεχνικές, κλπ.

Επί του παρόντος οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν καταλήξει, με τις πληροφορίες, όμως, να λένε ότι οδεύουν προς θετική συμφωνία.

Τη δυνατότητα συνεργασίας των δύο ενεργειακών ομίλων σε αυτό το επίπεδο άνοιξε η επίσημη επίδοση από την ΕΔΕΥΕΠ των δύο πρώτων αδειών έρευνας, στην ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ Μ.Α.Ε., θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και στη ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ Α.Ε., θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου.

Η τελευταία διέθετε άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ από το 2012, ενώ, αντίθετα, η πρώτη, παρότι είχε καταθέσει σχετικό αίτημα, δεν ολοκληρώθηκε η αδειοδότηση της, γιατί αποφάσισε να βάλει στην «κατάψυξη» τα υπεράκτια αιολικά η Τίνα Μπιρμπίλη πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Θρακική Αιολική έχει άδεια έρευνας για πάρκο 216 MW και η ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ για 400 MW. Τα συγκεκριμένα έργα, ως πιλοτικά, θα γίνουν εκτός διαγωνισμών, που θα ισχύσουν για όλα τα επόμενα.

Το σύνολο των μελετών θα απαιτήσει διάστημα 12-16 μήνες. Αμέσως μετά, θα σταλεί ολοκληρωμένος ο φάκελος των έργων στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη διεκδίκηση χρηματοδοτικής ενίσχυσης και η έκβαση της απόφασης θα επηρεάσει τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης. Στόχος και των δύο ομίλων είναι τα έργα τους να τεθούν σε λειτουργία πριν από το 2030.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ο όμιλος Κοπελούζου προσανατολίζεται στην αναζήτηση εταίρου, καθώς δεν υπάρχει τεχνογνωσία ελληνική για τα υπεράκτια αιολικά. Συνεπώς, μία εταιρία, προφανώς, ξένη θεωρείται ότι θα μπορέσει να προσφέρει το πολύτιμο Know How. Ο όμιλος βρίσκεται σε επαφές με ξένες εταιρίες, οι συζητήσεις αξιολογούνται, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κατάληξη με κανέναν.

Ανάλογη πρακτική έχουν ακολουθήσει και άλλες ελληνικές εταιρίες που προτίθενται να διεκδικήσουν μερίδιο της πίτας των υπεράκτιων αιολικών στη χώρα μας. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει κλεισμένη συμφωνία για τα επόμενα έργα με την Ocean Winds (σύμπραξη EDR Renewables και Engie), η Helleniq Energy με την RWE, η Motor Oil με την Abu Dhabi Future Energy Co. (Masdar), η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με την Parkwind, ενώ η ΕΝΤΕΚΑ συνεργάζεται ήδη με την Quantum Energy Partners για χερσαία αιολικά, χωρίς να αποκλείεται η συνεργασία αυτή να επεκταθεί και στα θαλάσσια. Εταίρο αναζητά και η ΔΕΗ.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ, που περιλαμβάνει και τη θεσμοθέτηση της δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου συνολικά 2 GW από τον ΑΔΜΗΕ, έχει κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Η κίνηση αυτή έγινε για να διευκολυνθούν τα έργα συνολικής ανάλογης ισχύος που θα προωθηθούν με ορίζοντα το 2030, ώστε να μπορούν άμεσα να «μπουν στην πρίζα».

Πηγή: news.b2green.gr


Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη