Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης στη Σλοβακία στο πλαίσιο του «Erasmus»

Στη Σλοβακία βρέθηκαν οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης ως εταίροι του προγράμματος και μοιράστηκαν με τους υπόλοιπους εταίρους στοιχεία της έρευνάς τους για το κόστος ζωής στην κάθε χώρα. Πιο συγκεκριμένα:

Μετά τις επισκέψεις στη χώρα μας και στη Ρουμανία οι εταίροι του προγράμματος Erasmus+KA2 “Financial Literacy: a path to conscious consumerism” συναντήθηκαν από τις 3 ως τις 8 Οκτωβρίου στην πόλη Κομαρνό της Σλοβακίας. 8 μαθητές και 2 συνοδοί καθηγητές από το 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης βρέθηκαν εκεί και μοιράστηκαν μοναδικές στιγμές.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο σλοβακικό σχολείο και να πάρουν μέρος σε πλήθος δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το πρόγραμμα. Παρουσίασαν το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας και μοιράστηκαν με τους υπόλοιπους εταίρους στοιχεία της έρευνάς τους για το κόστος ζωής στην κάθε χώρα. Συμμετείχαν μάλιστα σε μια δραστηριότητα κατά την οποία έπρεπε να σκεφτούν πώς μπορούν να μειώσουν τα έξοδα ενός οικογενειακού προϋπολογισμού, ώστε να ανταπεξέλθουν στις ολοένα αυξανόμενες οικονομικές ανάγκες της εποχής. Επίσης, παρακολούθησαν παρουσίαση μιας σλοβακικής οργάνωσης με θέμα τη βιώσιμη κατανάλωση και συγκεκριμένα τη «γρήγορη μόδα»(fast fashion), ένα θέμα προσφιλές στους εφήβους που τους προβλημάτισε ιδιαίτερα, και κάθε χώρα φύτεψε συμβολικά ένα δέντρο στην αυλή του σχολείου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές επισκέφτηκαν την πόλη Κρεμνίτσα, όπου ξεναγήθηκαν σε ένα από τα παλαιότερα νομισματοκοπεία της Ευρώπης, οπου εμαθαν τη διαδρομή δημιουργίας των νομισμάτων, στο Μουσείο νομισμάτων και στο χρυσωρυχείο της περιοχής. Βρέθηκαν στις στοές του ορυχείου και έμαθαν για τον τρόπο εξόρυξης κοιτασμάτων χρυσού και  άλλες πληροφορίες για τη λειτουργία του μέσα στα χρόνια. Ακόμα, στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπρατισλάβα, συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας Σλοβακίας με θέμα την ιστορία του ευρώ και την πορεία ένταξης των χωρών στην οικονομική ένωση.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι μαθητές γεύτηκαν την τοπική κουζίνα, περιηγήθηκαν στην κοντινή Βουδαπέστη και συμμετείχαν σε κυνήγι θησαυρού με ποικίλες δραστηριότητες και θέμα συναφές του προγράμματος στo ειδυλλιακό περιβάλλον της λίμνης Holt Vag. Τέλος, σε επίσημη τελετή τους απονεμήθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης του προγράμματος, με τις οποίες θα εμπλουτίσουν τα βιογραφικά τους.

Ήταν ομολογουμένως για όλους μια μοναδική εμπειρία. Μαθητές και καθηγητές αντάλλαξαν σκέψεις, πέρασαν αξέχαστες στιγμές και δέθηκαν με δεσμούς φιλίας! Επόμενη συνάντηση, στην Πορτογαλία, το Φεβρουάριο του 2023.

Η παιδαγωγική ομάδα Erasmus +

Η Δ/ντρια του 3ου ΓΕΛ                                                     Τα μέλη της ομάδας  Erasmus

Χαραλαμπίδου Ευφροσύνη

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη