Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Αντιδράσεις των φορέων του Έβρου στις κυβερνητικές αποφάσεις για τους τελωνειακούς σταθμούς – Μπαράζ επιστολών

Ωσάν μια γροθιά σύσσωμη η τοπική κοινωνία του Έβρου διαμαρτύρεται για την κυβερνητική απόφαση να απαγορεύσει την είσοδο τουριστών από τους τελωνειακούς σταθμούς Νυμφαίας ( Ροδόπης) και Ορμενίου (Έβρου). Από χθες έχουν καταγράψει την αντίθεση τους βουλευτές του νομού, η Περιφέρεια ΑΜΘ, το Επιμελητήριο Έβρου και ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης τονίζοντας άπαντες τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει αυτή η απόφαση στον οικονομικό και τουριστικό τομέα αντίστοιχα.

Το παράξενο της απόφασης είναι πως η απαγόρευση διέλευσης δεν ισχύει στο τελωνείο του Προμαχώνα παρέχοντας προφανώς ένα πλεονέκτημα σε όσους τουρίστες από τα Βαλκάνια επιθυμούν να επισκεφτούν την Ελλάδα να προτιμήσουν τις κοντινές εκεί περιοχές και όχι την Θράκη.

Οι ξενοδόχοι διατείνονται πως σε μια ήδη ζημιογόνα χρονιά για τον κλάδο του τουρισμού μια τέτοια απόφαση θα αποτελέσει την ταφόπλακα και θα δυσφημίσει αφάνταστα την περιοχή μας στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Της απόφασης αυτής προηγήθηκε ένα κυβερνητικό «γαϊτανάκι» αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τα τελωνεία Καστανέων και Κήπων, όπου και εκεί οι αντιδράσεις αντίθετα υπήρξαν σφοδρές στην αρχική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα περί ανοίγματος την 1η Ιουλίου, εξέλιξη που μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμοστεί.

Επιπρόσθετα στα επιχειρήματα όσων αντιτίθενται στην κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο των συνοριακών σταθμών προστίθεται και η άποψη πως, στο πλαίσιο της εξισορρόπησης, θα έπρεπε αντίστοιχα να απαγορευτεί η έξοδος και στους Έλληνες προς την Τουρκική πλευρά ώστε να υπάρξει μείωση διαφυγόντων κερδών.

Συνοψίζοντας, μένει να δούμε αν η καθολική αντίθεση όλων αυτών των φορέων αναγκάσει την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση της ή, όπως ακούγεται έντονα τις τελευταίες ώρες, να μην την εφαρμόσει στην πράξη. Πάντως την δεδομένη στιγμή (2/7 11:30) στον συνοριακό σταθμό στην Νυμφαία επιτρέπεται κανονικά η διέλευση μέχρις ωσότου φτάσει επίσημα το κυβερνητικό ΦΕΚ περί κλεισίματος.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη