Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Ορεστιάδα: Από αέρος τα δολώματα εμβολιασμού άγριας πανίδας για λύσσα στην Περιφέρεια – Προσοχή σε όσους το εντοπίσουν

Η εναέρια ρίψη δολωμάτων που περιέχουν εμβόλιο έναντι του ιού της λύσσας για την άγρια πανίδα, στους χώρους διαβίωσης των ζώων στόχων, ξεκινά την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 9 του μήνα, στην Περιφέρεια Ανατολική Μακεδονίας Θράκης (ΠΑΜΘ), εκτός της Σαμοθράκης.

Σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός δεν θα εφαρμοστεί σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, σε μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες.

Το εμβόλιο δόλωμα έχει την όψη μικρού κύβου χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού, περιέχει εσωτερικά μία κάψουλα ή ένα σακουλάκι με το διάλυμα του αντιλυσσικού εμβολίου μέσα σε ένα περίβλημα, ελκυστικό για την αλεπού, που περιέχει τετρακυκλίνη ως δείκτη  εμβολιασμού (χρωματίζοντας τα  δόντια του ζώου που θα το καταναλώσει).

Στο εξωτερικό του περίβλημα φέρει αυτοκόλλητο  με εμφανή προειδοποίηση όπως και τον τηλεφωνικό αριθμό του Κέντρου  Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ), 210-5212054.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ, σε περίπτωση που κάποιος βρει ένα τέτοιο δόλωμα θα πρέπει να μην το αγγίξει, να μην το καταστρέψει και να αποφύγει κάθε επαφή με αυτό.

Για να το απομακρύνει από μία κατοικημένη περιοχή, να γίνει χρήση πλαστικών γαντιών ή σακούλας, να το τοποθετήσει σε σημείο όπου κανένα ζώο ή άνθρωπος δεν έχει πρόσβαση και επιβάλλεται να ειδοποιήσει  άμεσα  τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

Πηγή: ertnews.gr – ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη