Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Ο Έβρος είναι «ξεχασμένος» – Kραυγή αγωνίας από τοπικούς φορείς και παραγωγούς λίγο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη

«Βλέπουμε αλλού τα φώτα να πολλαπλασιάζονται και να ανάβουν, και εδώ να σβήνουν». Αντιπλημμυρικά έργα, προστασία του ζωικού κεφαλαίου και αποκατάσταση του οδικού δικτύου αποτελούν μερικά από τα αιτήματα των τοπικών αρχών του Έβρου στην Επιτροπή Ανασυγκρότησης, καθώς η περιοχή κινδυνεύει με ερημοποίηση. Ένα χρόνο μετά τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Ευρώπης και η εικόνα, παραμένει αποκαρδιωτική: Εγκατάλειψη, παρακμή και ολοένα περισσότεροι νέοι οι οποίοι εγκαταλείπουν οριστικά τον τόπο τους.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την επίσκεψη Μητσοτάκη (σ.σ. στις 4 Οκτωβρίου) όπου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «Έβρος Μετά», η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και οι αγροτοπαραγωγοί κρούουν καμπανάκι κινδύνου για τον «Έβρο σήμερα». Πρόκειται επί της ουσίας για μια επίσκεψη ζωτικής σημασίας, ώστε οι απαρχές της Ελλάδας να επανακάμψουν και να επανέλθουν σταδιακά στην προπυρκαγιών εποχή. Τότε, που η περιοχή ευημερούσε και αποτελούσε σημαντικό μοχλό για την αγροτική οικονομία της ελληνικής επικράτειας, χωρίς να ζει στη σκιά των σταχτών που άφησαν πίσω τους τα πύρινα μέτωπα.

Δήμαρχος Σουφλίου: «Οι καταστροφές διώχνουν τον κόσμο» – Κραυγή αγωνίας για τη γήρανση του πληθυσμού

Ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος εξηγεί στο ΤhessToday.gr πως η γήρανση του πληθυσμού του Έβρου έγινε ακόμη εντονότερη μετά την φωτιά, κάνοντας επιτακτική την δημιουργία κινήτρων για νέους εργαζόμενους. «Οι καταστροφές διώχνουν τον κόσμο, σήμερα το δημογραφικό είναι ακόμη εντονότερο από την προηγούμενη δεκαετία που βρισκόταν στο 22%. Αναμένουμε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού γιατί ο Έβρος δεν έχει πλέον άλλες αντοχές. Από την μια πλευρά βλέπουμε αλλού τα φώτα να πληθαίνουν κι εδώ να σβήνουν. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους υπαλλήλους, που θα δώσουν ελπίδα και αισιοδοξία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, οι τοπικές Αρχές αναμένουν να συμπεριληφθούν στις αποφάσεις του πρωθυπουργού και τα αιτήματα που έχουν θέσει στην Επιτροπή Ανασυγκρότησης – δίνοντας προτεραιότητα στην ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής – ενώ εγείρουν ακόμη και το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης. «Πρέπει να δοθεί ισόρροπη ανάπτυξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής. Είναι αναγκαίο να έχουμε Πανεπιστήμια που να δένουν με το περιβάλλον και να βρίσκονται εκεί όπου υπάρχει το ζωικό κεφάλαιο. Ο Έβρος έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα, πρώτα με τα άγρια πτηνά που έχασαν τα σπίτια τους και σήμερα με την ευλογιά των προβάτων. Περιμένουμε ριζικές και ουσιαστικές αποφάσεις που θα δημιουργήσουν αισιοδοξία στον κόσμο. Θα πρέπει να διασφαλιστούν οι κίνδυνοι από την απουσία αντιπλημμυρικών έργων, έχει καταστραφεί το δασικό μας χωριό και τμήματα του οδικού δικτύου. Χρειάζεται επίσης η δημιουργία συνοριακού σημείου στο μέσο του νομού, γιατί τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε προβλήματα σε Καστανιές και Κήπους». τονίζει ο δήμαρχος.

Απειλείται με αφανισμό ο πρωτογενής τομέας – «Είναι ξεχασμένος ο Έβρος»

Το κύμα φυγής των νέων από τον Έβρο έχει χτυπήσει και τον πρωτογενή τομέα, καθώς δεκάδες κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι εγκατέλειψαν τον κλάδο. Πρόκειται για παραγωγούς που είδαν τα ζώα τους και τα μελίσσια τους να γίνονται στάχτες, ενώ οι όσες αποζημιώσεις δόθηκαν, δεν επαρκούν για το μέγεθος των ζημιών. Αυτό τονίζει και στο ThessToday.gr ο Κώστας Δουνάκης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης. «Εδώ κι έναν χρόνο, δεν έχουμε “Έβρος μετά” αλλά έναν “Έβρο ξεχασμένο”. Ο πρωτογενής τομέας βουλιάζει, χωριά στον Έβρο χάνονται, οι νέοι φεύγουν στις μεγάλες πόλεις και στα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα τα χωριά να ερημώνουν και πίσω να μένει μόνο ο γερασμένος πληθυσμός», σημειώνει.

Από τη μια κλείνουν πληγές, από την άλλη κινδυνεύουν με… μηνύσεις

Άλυτο παραμένει το ζήτημα απουσίας βοσκοτόπων, με την απόγνωση των κτηνοτρόφων να κορυφώνεται, επειδή απειλούνται με μηνύσεις. «Ακόμη δεν έχει δοθεί λύση στους κτηνοτρόφους που έχασαν τα βοσκοτόπια τους στη φωτιά και ακόμη υπάρχει απαγόρευση από τη δασική υπηρεσία για ελεύθερη βόσκηση. Ζητήσαμε άρση τουλάχιστον τριών χιλιομέτρων από τα ποιμνιοστάσια αλλά δεν αλλάζει κάτι και οι κτηνοτρόφοι είναι αντιμέτωποι με μηνύσεις, εάν τυχόν βγάλουν τα ζώα τους για βοσκή. Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, η αρωγή θα αφορούσε το 70% της ζημιάς και έχουμε πάρει μόνο το 50%», καταλήγει ο κτηνοτρόφος.

ΠΗΓΗ: thesstoday.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη