Καθώς ο χειμώνας αρχίζει να δείχνει τα πρώτα του σημάδια, αναζητούμε γεύσεις που ζεσταίνουν την ψυχή και ξυπνούν τις πιο γλυκές μνήμες. Στον Έβρο, η παράδοση έχει τη δική της απάντηση για το κρύο: τον εμβληματικό καβουρμά. Λόγος γίνεται για έναν μεζέ, με καταγωγή από το Σουφλί που φτιάχνεται από τα καλύτερα ντόπια κρέατα, τα οποία σιγομαγειρεύονται μαζί με ένα μείγμα μπαχαρικών και λίπους. Αυτός ο μοναδικός μεζές, με τη γεμάτη γεύση και την πλούσια υφή, φέρνει στο τραπέζι την αυθεντικότητα της θρακιώτικης κουζίνας.
Πρόκειται, λοιπόν, να δούμε μια συνταγή που είναι εδώ για να μας συντροφεύσει τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες. Μια συνταγή που συνδυάζει τον παραδοσιακό καβουρμά με τα αγαπημένα ζυμαρικά!
Ελάτε να δούμε παρέα πως θα φτιάξουμε αυτό το τέλειο πιάτο γρήγορα και εύκολα και να ταξιδέψουμε παρέα στις μοναδικές, θρακιώτικες, παραδοσιακές γεύσεις.
Ας ξεκινήσουμε!
Καβουρμάς ραγού με ταλιατέλες
Μερίδες:2-3 Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Υλικά για την γέμιση
- 350γρ. καβουρμάς
- 250γρ. ταλιατέλες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 1-2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο
- 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- 1 κούπα κόκκινο κρασί
- 3 ντομάτες ώριμες τριμμένες
- 2κ.σ. ελαιόλαδο
- Θυμάρι φρέσκο
- Μπουλ πιπέρ ή μπούκοβο(προαιρετικά)
- 1κ.γ. ζάχαρη
- Αλάτι & πιπέρι
- Κατίκι Δομοκού ( για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
Σε ζεστό τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο να πάρουν χρώμα ελαφρώς και να μαλακώσουν για περίπου 10 λεπτά(δεν παραλείπουμε αυτό το βήμα, δίνουμε το χρόνο στα λαχανικά να σοταριστούν) . Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει, σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί για λίγο, προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε να δέσει η σάλτσα για περίπου 20 λεπτά.
Περνάμε τα κομμάτια του καβουρμά από επεξεργαστή τροφίμων. Σε ένα καυτό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τον καβουρμά να πάρει χρώμα ελαφρώς. Αφαιρούμε σε χαρτί κουζίνας. Προσθέτουμε τον καβουρμά μέσα στη σάλτσα και αφήνουμε να πάρει βράση.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού και σουρώνουμε απευθείας μέσα στη σάλτσα και ανακατεύουμε. Kρατάμε πάντα λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά, σε περίπτωση που θέλουμε να “αναζωογονήσουμε” λίγο τη σάλτσα.
Σερβίρουμε αμέσως, γαρνίροντας με το κατίκι Δομοκού.
Απολαμβάνουμε!
Extra tip: Συνδυάστε το πιάτο με κρασάκι κόκκινο ντόπιο για την απόλυτη εμπειρία!