Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Ο αντίκτυπος της απόφασης Ερντογάν για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Παγκόσμια αποδοκιμασία έχει προκαλέσει η απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στρέφουν τα «πυρά» τους στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την απόφαση αυτή που έχει ξεσηκώσει την Ελλάδα και σχεδόν το σύνολο του δυτικού κόσμου.

Τα περισσότερα ΜΜΕ επισημαίνουν πως πίσω από αυτή την απόφαση Ερντογάν βρίσκονται πολιτικές σκοπιμότητες εν μέσω οικονομικής κρίσης που επιδεινώθηκε από τον κορωνοϊό και έχει ουσιαστικά οδηγήσει σε χρεοκοπία, καθώς και υποχώρησης του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις. Πρόκειται για κίνηση εσωτερικής κατανάλωσης προκειμένου να συσπειρώσει το ακροατήριο του αλλά και να «βρυχηθεί» ώστε να ακουστεί στο εξωτερικό την στιγμή που όλες του οι συμμαχίες βρίσκονται στην δίνη της αμφισβήτησης.

Την στιγμή που ο Ερντογάν αποφασίζει να δείξει την ισχύ του με την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, κάποιοι δυστυχώς επιλέγουν λόγω της εξωφρενικής ισοτιμίας την γείτονα χώρα για τις αγορές τους. Ένα μέτρο που σίγουρα θα ζημίωνε την Τουρκία θα ήταν το κλείσιμο των συνόρων με την χώρα μας, απόφαση που βέβαια δεν μπορεί να αναληφθεί μονομερώς από της Ελλάδα, αλλά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σίγουρα, πάντως ένα «εμπάργκο» αντίστοιχο με αυτό που είχε συμβεί όταν κρατούνταν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα πληγώσει την ήδη λαβωμένη οικονομία της Τουρκίας.

Η ελληνική αντίδραση

Ο Έλληνας πρωθυπουργός με δήλωση του καταδικάζει την απόφαση Ερντογάν και τονίζει πως αυτή θα επηρεάσει βαθύτατα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και γενικότερα τις διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με την πλειοψηφία των κρατών.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου – προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά».

Και η δήλωση του πρωθυπουργού καταλήγει: «Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη