Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης στο “East Macedonia and Thrace Forum II”: «Η Αλεξανδρούπολη δεν μπορεί να περιμένει άλλο!»

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης χαιρέτισε τις εργασίες του “East Macedonia and Thrace Forum II”. Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, στάθηκε στα αναπτυξιακά έργα αλλά και στις ανάγκες της περιοχής, εκφράζοντας τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του, ζητώντας από τους αρμόδιους, επίσπευση των διαδικασιών καθώς, όπως είπε, η Αλεξανδρούπολη δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

Μεταξύ άλλων ο κύριος Ζαμπούκης ανέφερε:

“Πέρσι, πριν ακριβώς από έναν χρόνο, όταν πραγματοποιήθηκε εδώ στον ίδιο χώρο το 1ο Φόρουμ για την Αν. Μακεδονία και τη Θράκη, η Αλεξανδρούπολη ήταν στο «πικ» της,  ήταν αν θέλετε το case study, το success story, η πόλη που «εν μία νυκτί» άδραξε την ευκαιρία και εκμεταλλευόμενη όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα άρχισε να εξελίσσεται και να διαμορφώνεται σε ενεργειακό κόμβο, κόμβο μεταφορών και διαμετακομιστικού εμπορίου και στον απόλυτο εναλλακτικό τουριστικό προορισμό.

Σε αυτό, το περσινό φόρουμ η Αλεξανδρούπολη βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων και αναλύσεων ως η αφορμή για την υλοποίηση μεγάλων εμβληματικών επενδυτικών σχημάτων και πρότζεκτ, ικανών να αλλάξουν ακόμη και τα διεθνή δεδομένα : FSRU, το μόνο επιτρέψτε μου να αναφέρω έργο που τηρεί πιστά τα χρονοδιαγράμματα- δείγμα ότι η ελεύθερη αγορά κινείται με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους από αυτούς του δημοσίου-, ανατολικός περιφερειακός, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών της Βορείου Ελλάδος μέχρι το Μπουργκάς και το Ρούσε.

Και είμαστε σήμερα εδώ, στο 2ο φόρουμ για την Αν. Μακεδονία και Θράκη που υπό άλλες συνθήκες επρόκειτο να κάνουμε τον απολογισμό μας και να συνεχίσουμε από εκεί που το αφήσαμε. Να συζητήσουμε για την εξέλιξη των πρότζεκτ δηλαδή και να ανακοινώσουμε νέα.

Κι αντ’ αυτού σήμερα σας μιλώ για την Αλεξανδρούπολη σε χρόνο αόριστο. Ήταν το success story, έφτασε στο πικ της, αποτέλεσε case study…

Είναι άραγε μόνο, η πραγματικότητα που διέψευσε ακόμη και τα πιο απαισιόδοξα σενάρια; Το δυστύχημα στα Τέμπη πάγωσε το πρότζεκτ για τον σιδηρόδρομο;

Η ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του εθνικής σημασίας λιμανιού που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2022, φαίνεται ότι ματαίωσε μαζί όλα τα μεγαλεπήβολα σχέδια προσέλκυσης επενδυτικών σχημάτων και επιχειρηματικότητας με άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία της πόλης;

Το αεροδρόμιό μας απέκτησε διεθνή χαρακτήρα με την τοποθέτηση των υπόγειων δεξαμενών καυσίμων χάρη σε μια και μόνο υπογραφή .. συνεχίζοντας όμως να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα λειτουργικότητας, όπως ο κλιματισμός , για το οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση κλήθηκε να δώσει λύση.

Και μετά ήρθε η φωτιά..

Η φωτιά, αυτή η καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, η μεγαλύτερη φωτιά που βίωσε η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες, που πάγωσε κάθε είδους δραστηριότητα στο τόπο μας.

Ήταν όμως η φωτιά η πραγματική αιτία για να μπει η Αλεξανδρούπολη σε παύση;

Αναλογικά με το μέγεθός της , πολύ λίγα σπίτια κάηκαν ή υπέστησαν καταστροφές, μελισσοκόμοι και ελαιοπαραγωγοί έχασαν την πηγή της παραγωγής τους αλλά συνεχίζουν να παλεύουν ενώ η οικονομική δραστηριότητα στον δήμο μας συνεχίζεται αλλά -οφείλω να ομολογήσω- με λιγότερο ενθουσιασμό και περισσότερη αγωνία για την επόμενη μέρα.

Κι έτσι, η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο …αλλά για λάθος λόγους..

Δε σας κρύβω, ότι αυτού του είδους οι ημερίδες μου προκαλούν εν μέρη αμηχανία από την άλλη όμως είναι εδώ για να ενδυναμώσουν τη φωνή μας και να μεταφέρουν προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα, ότι η Αλεξανδρούπολη δεν μπορεί να περιμένει άλλο!

Οφείλουμε σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ακούσουμε τις υποδείξεις των ειδικών και να συνεχίσουμε την πορεία εκεί που σταμάτησε. Να κάνουμε restart όχι από το μηδέν αλλά από εκεί που το αφήσαμε.

Και σε αυτήν την προσπάθεια είναι απαραίτητη η στήριξη της πολιτείας. Να ξεπεράσουμε τους σκοπέλους και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση. Να κρατήσουμε την Αλεξανδρούπολη στο προσκήνιο!

Ως ενεργειακή πύλη και πυλώνα ασφαλείας για τη χώρα μας και τα Βαλκάνια. Ως κόμβο εμπορίου και μεταφορών. Ως κέντρο καινοτομίας και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Ως τουριστικό προορισμό. Ως υπόδειγμα ενίσχυσης και υποστήριξης του πρωτογενούς τομέα.”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη