Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης υπέγραψε την Πολιτική Διακήρυξη για τα Ψηφιακά Δικαιώματα στο πλαίσιο του έργου Digi-Inclusion

Στην πόλη Ιάσι της Ρουμανίας, στις 24 Σεπτεμβρίου 2025, τα μέλη του δικτύου Digi-Inclusion υπέγραψαν την Πολιτική Διακήρυξη για τα Ψηφιακά Δικαιώματα, με στόχο την προώθηση της ψηφιακής ένταξης. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, με την Αντιδήμαρχο κυρία Ευανθία Βαλασίδου να υπογράφει τη Διακήρυξη εκ μέρους του Δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη, δεσμεύεται ενεργά να μειώσει το ψηφιακό χάσμα και να ενισχύσει την πρόσβαση των δημοτών του στον ψηφιακό κόσμο.

Η Διακήρυξη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση των πολιτών της Αλεξανδρούπολης, καθώς στοχεύει στην εξασφάλιση ψηφιακών δικαιωμάτων που σχετίζονται με την ισότιμη πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες, την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων και τη δημοκρατική συμμετοχή στον ψηφιακό κόσμο.

Η κυρία Βαλασίδου, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Δια Βίου Μάθησης, Φιλοζωίας και Λεσχών Φιλίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ανέφερε: «Η υπογραφή της Πολιτικής Διακήρυξης για τα Ψηφιακά Δικαιώματα αποτελεί μια δέσμευση του Δήμου μας προς την κοινωνική συνοχή και την ισότητα στον ψηφιακό τομέα. Στοχεύουμε στη δημιουργία μιας ψηφιακής κοινότητας χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στις ευκαιρίες που προσφέρει ο ψηφιακός κόσμος».

Το έργο Digi-Inclusion, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Urbact IV, φέρνει κοντά πόλεις από όλη την Ευρώπη, με στόχο την ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης για την καταπολέμηση του ψηφιακού αποκλεισμού. Στο πλαίσιο του έργου, οι εταίροι εργάζονται στενά με τους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς για την ανάπτυξη λύσεων που θα εφαρμοστούν από το 2026. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση αυτών των δράσεων, με στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου κανένας πολίτης δεν θα μένει πίσω στην ψηφιακή εποχή.

Το έργο Digi-Inclusion ευθυγραμμίζεται με την Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για τα Ψηφιακά Δικαιώματα και Αρχές, προάγοντας την ελευθερία επιλογής, την ισότιμη πρόσβαση στην τεχνολογία και τη συμμετοχή όλων των πολιτών στη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, μέσα από τη συμμετοχή του, ενισχύει τη δέσμευσή του προς μια δίκαιη και ισότιμη ψηφιακή μετάβαση.

Εκτός του Δήμου Αλεξανδρούπολης, στο δίκτυο Digi-Inclusion συμμετέχουν οι πόλεις και περιφέρειες: Gdansk (Πολωνία), Iasi (Ρουμανία), Jelgava (Λετονία), Torres Vedras (Πορτογαλία), Zenica-Doboj Canton (Βοσνία και Ερζεγοβίνη), Côte d’Opale agency (Γαλλία), Emilia Romagna (Ιταλία), καθώς και η επικεφαλής πόλη Mollet del Vallès (Ισπανία).

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη