Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Ο δήμος Διδυμοτείχου είπε «όχι» στο ψήφισμα της πρωτοβουλίας για τη διεκδίκηση περιφερειακής ενότητας βορείου Έβρου

Δεν βγήκε λευκός καπνός και η πρωτοβουλία για την διεκδίκηση περιφερειακής ενότητας βορείου Έβρου έπεσε στο κενό, με το ψήφισμα να επιστρέφει πίσω… Το δημοτικό συμβούλιο του Διδυμοτείχου με ξεκάθαρη θέση και συγκεκριμένα επιχειρήματα, δεν προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος και έτσι αυτό που επιθυμούσαν τα μέλη της πρωτοβουλίας να δώσουν δηλαδή από κοινού με την Ορεστιάδα το αίτημα για την διοικητική διαίρεση του βορείου Έβρου στα χέρια του πρωθυπουργού με αφορμή και την επίσκεψη του στο νομό, δεν κατέστη δυνατό.

Στην ειδική συνεδρίαση που έγινε μόνο με αυτό το θέμα το σώμα ανέπτυξε την σκέψη του , αφού είχε προηγηθεί ευρεία συνάντηση με τους τοπικούς φορείς και εξέθεσε το βάσιμο προβληματισμό του για μια τέτοια προσπάθεια. Μπορεί 15 δημοτικοί σύμβουλοι να είπαν «όχι» στην διεκδίκηση και 6 να είπαν «ναι», αλλά όλοι συμφώνησαν, πως τα προβλήματα είναι πολλά και ιδιαίτερα και χρειάζεται αγώνας για την στήριξη το βορείου τμήματος του νομού, με αποφάσεις ριζικές από την πολιτεία και σε πλαίσιο με ουσιαστικά μέτρα αναχαίτισης και συγκράτησης του πληθυσμού.

Ο δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου ήταν σαφής από την πρώτη στιγμή, επικροτώντας την προσπάθεια της πρωτοβουλίας, αλλά δεν έκρυψε τον ενδοιασμό του για τον τρόπο και το περιεχόμενο της διεκδίκησης, υποστηρίζοντας, πως το καθεστώς λειτουργίας της περιφέρειας ΑΜΘ και κάθε περιφέρειας, είναι δεδομένο με βάση τη νομοθεσία και εξηγώντας, πως αυτή αποφασίζει για την κατανομή των χρημάτων, κάτι που θα εξακολουθεί να γίνεται και στην περίπτωση που διασπαστεί ο νομός στα δυο, προσθέτοντας παράλληλα, πως δεν πρόκειται να αλλάξει η «ροή» των κονδυλίων και να αυξηθούν, ό,τι έπαιρνε το Διδυμότειχο θα συνεχίσει να παίρνει, γιατί πολύ απλά οι αποφάσεις και τα προγράμματα της Ε.Ε. είναι συγκεκριμένα και δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει.

Ωστόσο, ο δήμαρχος τόνισε, πως πράγματι η κατάσταση, συνεχώς φθίνει στο βόρειο Έβρο και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης, λέγοντας, πως είναι αναγκαίο να αναστραφεί πριν να είναι πολύ αργά. Μια πρώτη λύση θα ήταν, όπως είπε, ο κύριος Χατζηγιάννογλου και που ενδεχομένως δεν θα δυσκόλευε την κυβέρνηση να την στηρίξει , η επαναλειτουργία του επαρχείου βορείου Έβρου με διοικητική δομή και υπηρεσίες εξέλιξη που θα προσέλκυε κινητικότητα και θα ήταν σημείο αναφοράς εξυπηρέτησης των κατοίκων, καταλήγοντας, πως αν μια κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει μια περιοχή, μπορεί να το κάνει με μέτρα και διευκολύνσεις.

Η αντιπολίτευση δια στόματος του κυρίου Τοκαμάνη, τάχθηκε υπέρ της διεκδίκησης αναλύοντας το δικό της σκεπτικό και εκτιμώντας, ότι πρέπει να συμμετέχει ο δήμος στο αίτημα, γιατί αυτή η απόφαση μόνο καλό μπορεί να κάνει στο βόρειο κομμάτι της περιοχής, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα, πως σε αυτό το εγχείρημα στέκεται αρωγός και ο μητροπολίτης Διδυμότειχου.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη