Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός κοντά στους πυρόπληκτους του Έβρου

Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας το Περιφερειακό Τμήμα  Ε.Ε.Ε.Σ. Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, τη Μητρόπολη και το Νοσοκομείο ανταποκρίθηκε άμεσα στις ανάγκες που προέκυψαν με τη συμμετοχή των Εθελοντών του Τομέα Υγείας :

19/8:  Υποδοχή πυρόπληκτων από τις εκκενωθείσες περιοχές της Άνθειας, Λουτρών, Νίψας στο Κέντρο Υποδοχής-Πολυκοινωνικό Κέντρο του Δήμου Αλεξανδρούπολης και σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία, έγινε καταγραφή των ατόμων, παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες καθώς και ψυχοκοινωνική στήριξη και σίτιση.

Απαραίτητη κρίθηκε η μεταφορά δύο συμπολιτών μας στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης με έντονα προβλήματα υγείας.

  Από τα μεσάνυχτα της 19/8 έως 21/08 οι Εθελοντές Υγείας βοήθησαν στη μεταφορά και τη συνοδεία των ηλικιωμένων στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Μητρόπολης όπου προσέφεραν τις υπηρεσίες τους επί 24ωρου βάσεως.

21/08: Υποδοχή πυρόπληκτων από περιοχές Άβαντος και Κίρκης στο Κέντρο Υποδοχής στο Πολυκοινωνικό Κέντρο του Δήμου Αλεξανδρούπολης, παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ψυχοκοινωνική στήριξη, σίτιση.

Εξαιτίας της εκκένωσης του Νοσοκομείου και των οικισμών πέριξ αυτού, εκκενώθηκε και η κατασκήνωση που φιλοξενούσε κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών.

Οι Εθελοντές του Τομέα Υγείας  βοήθησαν στην εκκένωση της κατασκήνωσης και την ασφαλή συνοδεία των συμπολιτών μας στο κλειστό γήπεδο Αλεξανδρούπολης ως νέο χώρο φιλοξενίας των πυρόπληκτων.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας στο κλειστό γήπεδο αντιμετωπίστηκαν κρίσεις πανικού, δόθηκαν πρώτες βοήθειες ενώ κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά ασθενούς με αναπνευστική δυσχέρεια στο κέντρο υγείας της πόλης.

Για 4η συνεχόμενοι ημέρα, οι Εθελοντές προσφέρουν με ιδιαίτερο ζήλο στους ακόλουθους χώρους:

22/08: Οι εθελοντές του Τομέα Υγείας παραβρέθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο για την παροχή πρώτων βοηθειών και στήριξη των πυρόπληκτων κατοίκων, σε συνεργασία με τους υπαλλήλους της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ενώ επιπλέον βοήθησαν στην αποχώρηση  ατόμων από το γήπεδο σε συγγενικά τους πρόσωπα και στη συνέχεια στις οικίες τους.

Ταυτόχρονα άλλη ομάδα εθελοντών με τη Νοσηλεύτρια Παπάζογλου Ειρήνη προσέφερε τις υπηρεσίες της στο πλωτό Νοσοκομείο, όπου μεταφερθηκαν οι ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό έπειτα από την εκκένωση του Νοσοκομείου.

Παράλληλα συμμετείχαν στην επιστροφή ασθενούς από το πλωτό νοσοκομείο στην οικία του.

Οι πυρόπληκτοι κάτοικοι των οικισμών μεταφέρονται στους νέους χώρους φιλοξενίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης στα ΚΕΓΕ Αλεξανδρούπολης και το κλειστό προθερμαντήριο του BADMINTON.

23/08: Για 5η ημέρα οι εθελοντές του Τομέα Υγείας συνδράμουν σε δύο δομές φιλοξενίας, στις οποίες διαβιούν προσωρινά οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών ανάμεσα στους οποίους είναι  ηλικιωμένα μοναχικά άτομα και άτομα με προβλήματα υγείας.

Σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου και το προσωπικό αυτής (κοινωνικοί λειτουργοί-«ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ») οι Εθελοντές μας συμμετέχουν στην παροχή πρώτων βοηθειών, όπου κρίνεται απαραίτητο, στη φροντίδα και σίτιση με στόχο όλων τη προσωρινή ανακούφιση των ατόμων από τη δύσκολη κατάσταση της πύρινης καταστροφής των κατοικιών τους.

Συγκινητική ήταν η προσέλευση Εθελόντριας του Τομέα Σαμαρειτών από τη Ρόδο, η οποία κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών της στον Έβρο επέλεξε να προσφέρει τη βοήθεια της στη δομή φιλοξενίας των πυρόπληκτων(22/08).

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές όλοι οι φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν ανακούφιση και ελπίδα στους κατοίκους των οικισμών που επλήγησαν από πύρινη καταστροφή.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη