Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Ο καιρός σήμερα στον Έβρου – Διατηρείται ο πορτοκαλί συναγερμός για τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς

καιρος ανεμοι

Με ανέμους εντάσεως 6 μποφόρ και τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου τις μεσημβρινές ώρες, όλα συνηγορούν πως μια ακόμη ηλιόλουστη και αίθρια μέρα περιέχει στην φαρέτρα του ο Σεπτέμβρης. Δείτε την αναλυτική πρόγνωση παρακάτω:

Παράλληλα συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ο πορτοκαλί συναγερμός σε κεντρικό και νότιο Έβρο και στον νησί της Σαμοθράκης. Μάλιστα, το Πυροσβεστικό Σώμα εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου:

«Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Θάσου, ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Σαμοθράκης)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής)
  • Άγιον Όρος
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου)

Για τις ανωτέρω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επίσης, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν από την Ω/07:30 της 15 Σεπτεμβρίου 2020, τίθεται σε επιφυλακή το Πυροσβεστικό Προσωπικό των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων ως κάτωθι:

   • σε Γενική Επιφυλακή το Προσωπικό των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων με δείκτη επικινδυνότητας τέσσερα (4) και

   • σε Μερική Επιφυλακή το Προσωπικό των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων με δείκτη επικινδυνότητας τρία (3), ενώ

   • σε αυξημένη ετοιμότητα  θα είναι το Προσωπικό των υπόλοιπων Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:                         

  1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη