Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Ο κύβος ερρίφθη – Κλειστά όλα τα σχολεία έως τις 30 Νοεμβρίου

Αναστολή λειτουργίας και των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών έως τις 30 Νοεμβρίου ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι συναρμόδιοι υπουργοί Παιδείας Νίκη Κεραμέως, Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν της εισήγησης της επιτροπής των λοιμοξιολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στόχευση του μέτρου είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων των γονιών, καθώς όπως μεταδίδεται από το υπουργείο Παιδείας, τα στοιχεία δείχνουν πολύ χαμηλή μεταδοτικότητα μεταξύ των παιδιών έως 12 ετών.

Εύλογα το μέτρο θα επανεξεταστεί, με πιθανή παράταση έως 8 Δεκεμβρίου. Όλες οι δομές ειδικής αγωγής θα παραμείνουν ανοιχτές. 

Τα μαθήματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα γίνονται εξ αποστάσεως, όπως έχει προβλεφθεί και γίνεται ήδη για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας. Τα μαθήματα θα διεξαχθούν μέσω εκπαιδευτικής τηλεόρασης και τηλεκπαίδευσης. Η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου.

Λίγο νωρίτερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος εξήγησε το σκεπτικό της εισήγησης των λοιμωξιολόγων. Παρότι το ποσοστό των κρουσμάτων στα σχολεία ανέρχεται μόλις στο 0,1% του συνολικού πληθυσμού, το γεγονός ότι παρατηρείται έντονη κινητικότητα γύρω από τις σχολικές μονάδες, αυτόματα συνεπάγεται πως πρέπει αυτή να μειωθεί προκειμένου να αρθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα περιοριστικά μέτρα.

«Έχει αποδειχθεί ότι τα σχολεία λειτουργούν με ασφάλεια. Σε ένα σύνολο 1,36 εκατ. μαθητών κι εκπαιδευτικών έχουν σημειωθεί τους τελευταίους δύο μήνες 1.329 κρούσματα, ποσοστό 0,1% επί του συνολικού πληθυσμού. Εφαρμόζεται αυστηρό πρωτόκολλο στα σχολεία και αυτό έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφάλειας σε σχέση με τη μετάδοση του ιού εντός των σχολικών μονάδων. Υπάρχει όμως ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Το να μένουν ανοιχτά τα σχολεία σημαίνει ότι υπάρχει μια πρόσθετη κινητικότητα στις πόλεις και τα αστικά κέντρα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μια αύξηση του δείκτη μετάδοσης του ιού. Άρα, αυτή η κινητικότητα πρέπει να μειωθεί για να μπορέσουμε να έχουμε συντομότερο lockdown», επεσήμανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Πηγή: Καθημερινή  

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη