Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Ο  παραδοσιακός Σουφλιώτικος γάμος αναβίωσε και πάλι!

Στιγμές από τον Σουφλιώτικο γάμο αναβίωσαν και πάλι στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος  «ΧΡΩΜΑΤΑ».  Έγιναν όλα τα τελετουργικά, από την  προετοιμασία του γαμπρού και της νύφης, μέχρι και το γλέντι μετά το γάμο. Όλα αυτά καταγράφηκαν και θα αξιοποιηθούν. Το Δελτίο Τύπου του Δήμου Σουφλίου αναφέρει όλη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, η οποία έγινε σε τακτά χρονικά διαστήματα:

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα η αναπαράσταση στιγμών από την τελετουργία του Σουφλιώτικου γάμου, στα πλαίσια υλοποίησης μέρους του ερευνητικού προγράμματος ΧΡΩΜΑΤΑ CHROMATA (στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T2ΕΔΚ-01856)..

Προ ημερών εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ), του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Ερευνητική Μονάδα «Καινοτόμα Περιβάλλοντα»), των εταιρειών TETRAGON Α.Ε. και UP2Metric και του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», ο οποίος υλοποίησε το πρωταρχικό του όραμα για τη δημιουργία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, και εκ μέρους αυτής, εκδήλωσε προς τον Δήμο Σουφλίου το υπάρχον  ενδιαφέρον  για καταγραφή  υλικού, σχετικού με τον Σουφλιώτικο γάμο και για ψηφιακή τρισδιάστατη αποτύπωση  του Αρχοντικού Μπρίκα.

Το ερευνητικό πρόγραμμα έχει ως σκοπό τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εικονικής πραγματικότητας(virtual reality) το οποίο θα επιτρέπει τον σχεδιασμό είτε α) σχετικών εκθέσεων για την διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και β) νέων χρήσεων του υπάρχοντος περιεχομένου. (Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα διατίθενται στη σελίδα του https://chromata-project.gr/ )

Ο Δήμος Σουφλίου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επέτρεψε την ψηφιακή τρισδιάστατη αποτύπωση του Αρχοντικού Μπρίκα, ενώ πέρα από αυτό, παρείχε στην ερευνητική ομάδα βιβλιογραφικές πληροφορίες σχετικές με λαογραφικά στοιχεία, όπως επίσης και βοήθεια σε θέματα οργάνωσης.

Την Τρίτη 5/4/2022 πραγματοποιήθηκε ψηφιακή τρισδιάστατη αποτύπωση γαμήλιας παραδοσιακής φορεσιάς που εκτίθεται στο Μουσείο Μετάξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Στην συνέχεια, στον αύλειο χώρο του Αρχοντικού Μπρίκα πραγματοποιήθηκε αναπαράσταση στιγμών του γλεντιού που ακολουθούσε του γάμου στο σπίτι του γαμπρού, και της παραλαβής του νούνου(κουμπάρου).

Την Τετάρτη 6/4/2022 πραγματοποιήθηκε αναπαράσταση στιγμών από το τελετουργικό της προετοιμασίας της νύφης και του γαμπρού, απεικόνιση, φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση αντικειμένων και χώρων, αλλά και λήψη συνεντεύξεων από τους γηρεότερους της περιοχής με σκοπό την καταγραφή πληροφοριών σχετικά με τα έθιμα του σουφλιώτικού γάμου.

Την ίδια ημέρα (6/4/2022) μέλη της ερευνητικής ομάδας και συγκεκριμένα η κυρία Γιώτα Κούλαλη, Αρχιτέκτων-Μηχανικός, Υποψήφια Διδάκτωρ για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ο κύριος Γιώτης Ιωαννίδης(Διευθυντής της εταιρείας TETRAGON-Αρχιτέκτονας), ο κύριος
Στράτος Μπακάλης(Project Manager της TETRAGON-Πολιτικός Μηχανικός), η κυρία Μαρία Μαυροκοστίδου (Αρχαιολόγος) για την ΤETRAGON, και ο κύριος Αλέξανδρος Χαρκιολάκης (Διευθυντής-Μουσικολόγος), η κυρία Βέρα Κριεζή (Υπεύθυνη Νέων Τεχνολογιών και Project Manager για το πρόγραμμα-Βιβλιοθηκονόμος) και η κυρία Βάλια Βράκα (Υπεύθυνη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη»), επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο Σουφλίου κ. Καλακίκο Παναγιώτη και συζήτησαν μεταξύ άλλων πιθανότητες συνεργασίας σε μελλοντικά προγράμματα που θα έχουν στόχο την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής καθώς και την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του Σουφλίου με την προβολή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ως εξαγώγιμου τουριστικού προϊόντος.

Ο Δήμαρχος Σουφλίου θέλοντας να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η πλούσια πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής δήλωσε χαρούμενος που υλοποιήθηκε η ως άνω δράση και ευχαρίστησε θερμά όσους συνέβαλαν με την παρουσία τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελε να αποδώσει στους Συλλόγους της περιοχής των οποίων η ανιδιοτελής προσφορά δίνει νόημα σε κάθε τοπική δράση.

ΛΟΙΠΟΙ ΦΟΡΕΙΣ/ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΔΡΑΜΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ:

– Μουσείο Μετάξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

-ΚΑΠΗ Δήμου Σουφλίου

-Λαογραφικό Μουσείο  Σουφλίου « Τα Γνάφαλα»

-Πολιτιστικός Σύλλογος Σουφλίου Ανέμη

-Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Τυχερού «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος»

-Πολιτιστικός Σύλλογος Πέπλου

Αθλητικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Ακρίτας Δαδιάς

– Μέλη της θεατρικής ομάδας του Γυμνασίου Σουφλίου

-Σύλλογος Γυναικών Νέου Χειμωνίου «Τα Ζαλουφιώτικα»

-Τοπαλίδης Γεώργιος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ:

-ΘΡΑΚΙΚΑ 9.Τομ.40 Αθήναι:1966-σελ 150-174 Έρωτας, Αραβώνας, Γάμος στο Σουφλί από την Μεταξία Τσακμάκη

http://epth.sfm.gr/ -Γεωγραφική Πλοήγηση/Σουφλί

https://www.youtube.com/watch?v=VMqcrGcf1s4&t=202s 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη