Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Ο Τούρκος βοσκός που προστατεύει Ελληνική εκκλησία στην Τραπεζούντα

Μια όμορφη ιστορία που μας διδάσκει ξανά πως οι λαοί μεταξύ τους δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα και θα το καταλάβει ο καθένας με ένα ταξίδι στην Τουρκία γνωρίζοντας απλούς ανθρώπους με πόση αγάπη, φροντίδα θα τους φερθούν οι Τούρκοι.

Η ιστορία του Κιρκχαρμάν

Το Κιρκχαρμάν, χτισμένο τον 17ο αιώνα στις παρυφές του παρχαριού Κιουμπέτ, περίπου 45χλμ. νοτιοανατολικά από την Κερασούντα, ήταν γνωστό ως παραθεριστικό κέντρο. Στις αρχές του 20ού αιώνα είχε 800 Έλληνες κατοίκους.

Το χωριό καταστράφηκε το καλοκαίρι του 1916 και οι κάτοικοί του σφαγιάστηκαν από τον Τοπάλ Οσμάν. Όσοι επέζησαν εκτοπίστηκαν το φθινόπωρο του ίδιου έτους, με αρκετούς να εγκαθίστανται στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας.

Σε αυτό τον ορεινό οικισμό σώζεται μέχρι σήμερα η εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Αυτή η εκκλησία είναι και ο λόγος που το Κιρκχαρμάν ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα.

εκκλησία του Προφήτη Ηλία

εκκλησία του Προφήτη Ηλία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ναός κοσμείται με πλούσια εικονογραφία, προϊόν των Ελλήνων τεχνιτών που ζούσαν εκεί και της πίστης του εκκλησιάσματος που τον γέμιζε. Αναπόφευκτα, ο πλούτος αυτός έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των αρχαιοκάπηλων, οι οποίοι όμως «έπεσαν» μπροστά σε έναν απροσδόκητο φύλακα.

Ο Τούρκος βοσκός που προστατεύει την Ελληνική εκκλησία

Ο λόγος για τον 60χρονο Τούρκο βοσκό Αντνάν Ζιβαλί, τον ουσιαστικό θεματοφύλακα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, που προστατεύει την ιστορική κληρονομιά της από τους επίδοξους σύγχρονους «επιδρομείς».

Τούρκο βοσκό Αντνάν Ζιβαλί,

Ο Ζιβαλί και η οικογένειά του, έχουν αναδειχθεί στους ανεπίσημους προστάτες της εκκλησίας για δεκαετίες. Ο Ζιβαλί είναι βοσκός και ο παππούς του εγκαταστάθηκε στην περιοχή το 1938. Η οικογένεια ανέλαβε τη φροντίδα της εκκλησίας από το 1940 και από τότε έχει αποθαρρύνει κάθε επίδοξο εισβολέα που θα επιθυμούσε να τη λεηλατήσει.

Ζει στην ορεινή αυτή περιοχή, μαζί με τον ηλικιωμένο πατέρα του και αναγκάζεται να φύγει από την περιοχή, όταν πέφτει ο βαρύς χειμώνας. Ωστόσο, επιστρέφει κατά καιρούς, για να ελέγξει την κατάσταση της εκκλησίας και να δώσει το παρών του.

εκκλησία Προφήτη Ηλία Τουρκία

Μέχρι τώρα, η παρουσία του έχει αποδειχθεί πλήρως αποτελεσματική, σύμφωνα με τον Κεμάλ Γκουργκενσί, επικεφαλής της επαρχιακής διεύθυνσης πολιτισμού. Για τον ίδιο, θα πρέπει πλέον το κράτος να αναλάβει επίσημα και συστηματικά τη συντήρηση και διαφύλαξη του χριστιανικού ναού, καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο.

ΠΗΓΗ: ekriti.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email