Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Πάνω από 163.000 καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις

Το «κυνηγητό» των πλαστών αποδείξεων καλά κρατεί, με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να έχει γίνει αποδέκτρια 163.610 καταγγελιών μέσω του «appodixi».

Από αυτές οι 74.202 είναι επώνυμες και οι 89.408 ανώνυμες.

Πληροφορίες βέβαια αναφέρουν ότι αργήσει η πρόβλεψη για αμοιβές έως και 3.000 ευρώ για τις επώνυμες καταγγελίες, μέσω των οποίων αποκαλύπτεται φοροδιαφυγή, με αρκετούς καταγγέλλοντες να αναρωτιούνται, πότε θα δοθούν τα μπόνους στον τραπεζικό λογαριασμό τους.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, αν, κατόπιν επώνυμης καταγγελίας, μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που αφορά σε στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών, ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση μετά από απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.

Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ. Σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται των 100 ευρώ, ούτε υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.

Σε όσες περιπτώσεις επιβεβαιωθούν –από τις καταγγελίες– ότι ο μηχανισμός είναι πειραγμένος, το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων ή των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων. Μέχρι τώρα την εφαρμογή έχουν κατεβάσει στα κινητά τους περίπου 300.000 πολίτες.

Η ψηφιακή εφαρμογή λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο, αλλά ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί η απόφαση για την πληρωμή των μπόνους.

Παράλληλα, στην πλατφόρμα «Καταγγελίες πολιτών» έχουν υποβληθεί κάποιες μεγάλες υποθέσεις παραβατικότητας και ήδη έχουν ξεκινήσει έλεγχοι σε κάποιες από αυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 11.788 καταγγελίες. Συγκεκριμένα:

• 10.097 ανώνυμες, εκ των οποίων 841 για περιπτώσεις διαφθοράς, 148 για τελωνειακές παραβάσεις και 9.148 για φορολογικές παραβάσεις.

• 1.691 επώνυμες, εκ των οποίων 226 για διαφθορά, 15 για τελωνειακές παραβάσεις και 1.450 για φορολογικές παραβάσεις.

Διευκρινίζεται ότι μέσω της πλατφόρμας «Καταγγελίες πολιτών», παρέχεται η δυνατότητα στον καταγγέλλοντα, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, να παρέχει πληροφορίες, επιλέγοντας μία ή περισσότερες από τις εξής θεματικές κατηγορίες:

1. Διαφθορά – παραβάσεις ακεραιότητας.

2. Φορολογικές παραβάσεις.

3. Τελωνειακές παραβάσεις.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη