Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Τα σημάδια και η έγκαιρη διάγνωση για μια καλύτερη ποιότητας ζωής

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αλτσχάιμερ 2024, “Ώρα δράσης για την άνοια”, τονίζει την ανάγκη για έγκαιρη ανίχνευση και κινητοποίηση για την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου.

Με στόχο να μάθει το ευρύ κοινό για την νευροεκφυλιστική αυτή πάθηση αλλά και την κατάσταση που αντιμετωπίζει ένα άτομο με άνοια, μαζί με τους οικείους του, αυτές τις ημέρες στις ειδικές κατά τόπους δομές γίνονται δράσεις.

Η φετινή εστίαση παροτρύνει τον καθένα μας ξεχωριστά, τους φροντιστές και τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία του εγκεφάλου και να λάβουν μέτρα για έγκαιρη διάγνωση, η οποία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής για όσους πάσχουν από Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

Η 21 Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Νόσο Alzheimer ως η Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer, κατά τη διάρκεια της οποίας διοργανώνεται μία διεθνής εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα της άνοιας, αλλά και της καταπολέμησης του στίγματος που τη συνοδεύει. Κάθε χρόνο οι οργανισμοί και οι φορείς που ασχολούνται με τη θεραπεία και την υποστήριξη ατόμων και οικογενειών που ζουν με την άνοια ενώνουν τις φωνές τους για να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι κανένας δεν είναι μόνος του απέναντι στις προκλήσεις της νόσου.

Στην Αλεξανδρούπολη από 1η  Οκτωβρίου 2021 έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της η εξωνοσοκομειακή δομή «Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Πασχόντων από Άνοια» με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και την επιστημονική επίβλεψη της Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής.  Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Alzheimer 2024, υλοποιήθηκαν  ενημερωτικές δράσεις, όπως η διεξαγωγή τεστ μνήμης στο χώρο του κέντρου στην οδό Καρτάλη 11.

Το κέντρο που βρίσκεται υπό την επιστημονική επίβλεψη του ΠΓΝΑ, στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από σύμβουλο νευρολόγο, ψυχολόγο, φυσικοθεραπευτή, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές, διοικητικό υπάλληλο, εξειδικευμένο προσωπικό του ΠΓΝΑ και είναι σε άμεση διασύνδεση με το Ειδικό Εξωτερικό Ιατρείο Νοητικών Διαταραχών και Άνοιας του νοσοκομείου.

Το κλειδί για την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ βρίσκεται στην αύξηση της κατανόησης του κοινού και στην προώθηση της έρευνας για επιλογές θεραπείας γι’ αυτήν την αυξανόμενη παγκόσμια πρόκληση για την υγεία.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη