Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων-Ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης

Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου. Φέτος γιορτάζεται την Κυριακή 18 Αυγούστου.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτικών βοηθημάτων στη ναυσιπλοΐα, η αξιοποίηση του Φαρικού δικτύου ως πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και η προβολή του έργου που επιτελούν οι φαροφύλακες, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Την ημέρα αυτή πολλοί φάροι είναι ανοιχτοί για το κοινό, ανάμεσά τους και ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης, με την πραγματοποίηση διάφορων εκδηλώσεων. Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων γιορτάζεται σε εκατοντάδες φάρους, σε πάνω από 50 χώρες του κόσμου.

Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα από την Γαλλική Εταιρία Φάρων και Φανών της Μεσογείου κατόπιν σύμβασης με την τότε τουρκική κυβέρνηση. Χτίστηκε στο σημερινό λιμάνι της πόλης, αποσκοπώντας στη διευκόλυνση της ακτοπλοΐας και της πελαγοδρομίας για τους ντόπιους ναυτικούς και ναυτιλομένους που ταξίδευαν στην περιοχή του Ελλήσποντου.

Σήμα κατατεθέν και ναυτικό σύμβολο της πόλης βρίσκεται δυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, επάνω σε κυλινδρικό βάθρο και έχει ύψος 18 μέτρα από το έδαφος και 28 μέτρα από την θάλασσα. Αυτό σημαίνει πως το φως του είναι ορατό από περίπου 44 χιλιόμετρα μακριά (ή 24 ναυτικά μίλια).

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι ο μοναδικός φάρος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κάνοντάς τον, έτσι, στολίδι της πόλης, και ένα από τα κύρια αξιοθέατά της.

Πριν λίγα χρόνια, μάλιστα, το Υπουργείο Πολιτισμού αναγνώρισε τον Φάρο της Αλεξανδρούπολης ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας. Επίσης, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν γραμματόσημο με τον Φάρο της Αλεξανδρούπολης το1988.

Για να φτάσει κανείς στην κορυφή θα πρέπει να ανέβει τα 98 σκαλοπάτια και τα 6 πλατύσκαλα, όμως η μοναδική αυτή εμπειρία σίγουρα αξίζει τον κόπο

Η Υπηρεσία Φάρων έχει αναλάβει σήμερα την λειτουργία του Φάρου της Αλεξανδρούπολης, ενώ στην είσοδό του θα δείτε μια μαρμάρινη πλάκα με το ιστορικό του, που τοποθετήθηκε εκεί το 1994, από το Σύλλογο Αρχαιόφιλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ν. Έβρου.

Ιστορική πορεία

Tα εγκαίνια του φάρου έγιναν την 1η Ιουνίου 1880 και από τότε λειτουργεί χωρίς διακοπή σηματοδοτώντας το χαρακτηριστικό σύμβολο της πόλης της Αλεξανδρούπολης.

Τα πρώτα χρόνια λειτουργούσε με ασετιλίνη, μέθοδος που με την πάροδο του χρόνου αντικαταστάθηκε με αυτή του της πυράκτωσης με τη χρήση πετρελαίου. Από το 1974 μέχρι σήμερα λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα αλλά διαθέτει και εφεδρικές φιάλες με ασετιλίνη για έκτακτες περιπτώσεις διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Επισκευές και μετασκευές στην κτιριακή υποδομή του φάρου έγιναν το 1946 και το 1955. Το 2002 αντικαταστάθηκε ο ηλεκτρολογικός του εξοπλισμός με έναν πιο πρόσφατης τεχνολογίας select Αλεξανδούπολης

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη