Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Παιδική κακοποίηση: Χιλιάδες την υφίστανται αλλά δεν την καταγγέλλουν

Για κάθε καταγγελία που αφορά παιδική σεξουαλική κακοποίηση, κρύβονται τουλάχιστον άλλες 100

Αφιερωμένο στα δικαιώματα των παιδιών και στην προστασία τους από την κακοποίηση είναι το τριήμερο από 18 ως 20 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς. Χθες, Δευτέρα 18 Νοεμβρίου ήταν η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση. Σήμερα, 19/11 είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης και στις 20/11 γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν και πολλοί λόγοι να γιορτάζουμε, όταν η παιδική κακοποίηση στη χώρα μας, τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το «Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή το τριήμερο ενάντια στην παιδική κακοποίηση, κάθε μέρα τουλάχιστον δυο παιδιά, βρίσκουν το κουράγιο και εκμυστηρεύονται ότι κακοποιούνται σωματικά. Κάθε τρεις ημέρες  ένα παιδί σπάει τη σιωπή και καταγγέλλει ότι κακοποιείται σεξουαλικά.

Όμως πρόκειται μόνο για την κορυφή του παγόβουνου. Όπως έχει αναφέρει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού κ. Γιώργος Νικολαΐδης, για κάθε περιστατικό σωματικής βίας παιδιού που έρχεται στο φως, υπάρχουν άλλα 35 με 40 που δεν γίνονται γνωστά. Για κάθε περίπτωση σεξουαλικής βίας παιδιού που γνωστοποιείται, υπάρχουν άλλες 100 που μένουν αθέατες

Το ίδιο επιβεβαιώνει και η έρευνα του Χαμόγελου του Παιδιού. Ιδίως η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών είναι ένα φαινόμενο που παραμένει «κρυφό», καθώς ελάχιστες περιπτώσεις προχωράνε πέρα από το επίπεδο της ανώνυμης καταγγελίας και φτάνουν στο στάδιο της παρέμβασης. Είναι ενδεικτικό, ότι ενώ μόνο η Εθνική Γραμμή SOS για τα παιδιά έχει δεχθει το πρώτο δεκάμηνο του 2024 σχεδόν 50.000 κλήσεις, εκ των οποίων πάνω από 100 αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση. Επιτόπιες παρεμβάσεις για θέματα σεξουαλικής κακοποίησης έγιναν μόνο για τέσσερα παιδιά – σε σύνολο πάνω από 200 παρεμβάσεων.

Γι’ αυτό και το Χαμόγελο του Παιδιού, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μένει Μυστικό», ενάντια στο φαινόμενο της Σεξουαλικής Κακοποίησης των Παιδιών, προκειμένου να αντιμετωπίσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει την Ελληνική κοινωνία για τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, που στην πραγματικότητα ελάχιστα καταγγέλλονται, δημιούργησε μια προσομοίωση κλήσης, βασισμένη σε πραγματική ιστορία, που έχει διαχειριστεί στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056.

Ένα παιδί καλεί…

Τους πρώτους 10 μήνες του 2024 οι 4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαχειρίστηκαν 154.192 τηλεφωνικές κλήσεις, με μέσο χρόνο αναμονής τα 12 δευτερόλεπτα.

«Ένα παιδί καλεί… Ακούς στη φωνή του, τον φόβο του. Κάτι θέλει να σου εκμυστηρευτεί… Έχει κακοποιηθεί.  Βρίσκει όμως το θάρρος να μιλήσει, για να λάβει τη βοήθεια που τόσο φοβάται να ζητήσει. Είναι όμως 1 παιδί… 1 παιδί που βρήκε το θάρρος, ανάμεσα στα χιλιάδες παιδιά που κακοποιούνται καθημερινά γιατί… Μένει Μυστικό!»

Το Εθνικό Κέντρο για την Κακοποίηση & Εκμετάλλευση του Οργανισμού, από 1.1.2024 έως και 31.10.2024 διαχειρίστηκε  119 επιτόπιες παρεμβάσεις για 201 παιδιά:

13 παιδιά αφορούσαν σωματική κακοποίηση,  76 παιδιά αφορούσαν παραμέληση και εγκατάλειψη, μόνο 4 παιδιά για σεξουαλική κακοποίηση.

Επίσης δέχθηκε 384 αναφορές στο Cybertipline Hellas: 139 αφορούσαν ψυχολογική κακοποίηση παιδιών, 80 αφορούσαν σωματική κακοποίηση παιδιών, 67 αφορούσαν παραμέληση και εγκατάλειψη παιδιών, μόνο 16 για σεξουαλική κακοποίηση.

Τηλεφωνικές καταγγελίες και συμβουλευτική

Συνολικά οι 4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τους πρώτους 10 μήνες του 2024 διαχειρίστηκε:  154.192 τηλεφωνικές κλήσεις – 514 την ημέρα

49.861 πραγματοποιήθηκαν στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056.

1.057 αναφορές για 1.884 παιδιά:  670 παιδιά αφορούσαν σωματική κακοποίηση,  901 παιδιά αφορούσαν παραμέληση και εγκατάλειψη, 104 παιδιά αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση,  247 περιστατικά αυτοκτονικού ιδεασμού, 114 αφορούσαν παιδιά από 13 έως 15 ετών και 69 αφορούσαν παιδιά από 16 έως 17 ετών.

Συνολικά το Χαμόγελο του Παιδιού παρείχε ατομική συμβουλευτική υποστήριξη σε 2.127 άτομα. Επιπλέον, 2.842  μαθητές και μαθήτριες ενημερώθηκαν για ζητήματα πρόληψης, αναγνώρισης και αντιμετώπισης ενδείξεων κακοποίησης-παραμέλησης και ενδοοικογενειακής βίας από Ψυχολόγους του Τμήματος Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης.

«Μένει Μυστικό»

Η εκστρατεία «Μένει Μυστικό» ξεκίνησε το 2017 και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι δράσεις του Οργανισμού που στοχεύουν την ουσιαστική φροντίδα παιδιών που έχουν υποστεί κάθε μορφής βίας όπως η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, η παραμέληση, η σεξουαλική εκμετάλλευση κ.ά.

Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056

Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111

Εφαρμογή Chat 1056

Cybertipline Hellas

Κινητές μονάδες άμεσης ψυχολογικής υποστήριξης

Εκστρατεία Ενημέρωσης «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ»

Πρόληψη και Ευαισθητοποίηση Παιδιών, Εκπαιδευτικών, Γονέων και Κηδεμόνων

Κέντρο Ημέρας Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους, «Το Σπίτι του Παιδιού»

Ακαδημία Smile Academy, η οποία πέραν της εξ αποστάσεως διδασκαλία από εθελοντές δασκάλους παρέχει ψυχολογική υποστήριξη από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό.

Υποστήριξη γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και των παιδιών τους, που ξεκίνησε αρχές του 2020

Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει ως ενεργό μέλος στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικώς Κακοποιημένα Παιδιά (Missing Children Europe-MCΕ), στο Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children-ICMEC), στη Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης και Παραμέλησης Παιδιών (ISPCAN – International Society for the Prevention of Child Abuse & Neglect) αλλά και στην παγκόσμια και ιδιαίτερα σημαντική συμμαχία WeProtect Global Alliance to end child sexual exploitation online, όπου αναπτύσσονται δράσεις και πρωτοβουλίες για την προστασία των παιδιών από την εμπορία και την εκμετάλλευση, σε συνάρτηση με το ζήτημα της εξαφάνισης αλλά και την παρουσίας στο διαδίκτυο.

πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη