Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Πανελλήνιες 2021: Οι βάσεις εισαγωγής για τη «Νοσηλευτική»- Τι ισχύει για τη Νοσηλευτική Διδυμοτείχου

Μία από τις κατευθύνσεις που μπορούν να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων εξετάσεων που θέλουν να σπουδάσουν στον κλάδο των υπηρεσιών υγείας είναι αυτή της Νοσηλευτικής επιστήμης.

Οι Σχολές Νοσηλευτικής δεν συγκέντρωσαν υψηλές βάσεις το 2020. Ωστόσο όλα τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπάρχουν στην χώρα μας παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, έχοντας ως κέντρο του προγράμματος σπουδών τους τον ασθενή και όλες τις υπηρεσίας υγείας γύρω από αυτόν.

Βέβαια το ότι τα Τμήματα Νοσηλευτικής δεν συγκέντρωσαν υψηλές βάσεις εισαγωγής κατά τις πανελλήνιες εξετάσεις του 2020 δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να συμβαίνει το ίδιο και την φετινή χρονιά.

Το άγχος που έχει καταβάλει όλους τους υποψηφίους που προετοιμάζονται πυρετωδώς για την μεγάλη δοκιμασία των Πανελληνίων είναι τόσο η θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και οι αλλαγές φέρνει το νέο Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Εξάλλου οι πρώτες εκτιμήσεις για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021 είναι ότι οι επικείμενες αλλαγές του υπουργείου Παιδείας θα αφήσουν εκτός Πανεπιστημίων το 30% των υποψηφίων, δηλαδή περίπου 20.000 υποψήφιους.

Παράλληλα, δεκάδες τμήματα των ΑΕΙ, περίπου 150 ή ποσοστό 30% από το σύνολο των 459 κινδυνεύουν να μείνουν με ελάχιστους πρωτοετείς και σταδιακά να βάλουν λουκέτο.

Τι αλλάζει φέτος στις Πανελλαδικές εξετάσεις

1.  Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Από φέτος καθιερώνεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.). Αφού γίνουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, θα υπολογίζεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας των υποψηφίων όλης της Ελλάδας σε κάθε ένα από τα 4 μαθήματα του κάθε Επιστημονικού Πεδίου, χωρίς την εφαρμογή κανενός συντελεστή.

Το εύρος των συντελεστών με τους οποίους θα πολλαπλασιαστεί ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων, ώστε να προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) είναι μεταξύ 0,8 και 1,2. Στα Ειδικά Μαθήματα το εύρος είναι μεταξύ του 0,7 και του 1,1. 

Για να ανακοινωθεί η ελάχιστη βάση θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι βαθμολογίες όχι μόνο στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αλλά και στα ειδικά μαθήματα, καθώς και στις πρακτικές δοκιμασίες, στα οποία έχει τεθεί και σε αυτά ελάχιστη βάση εισαγωγής. Στη συνέχεια, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει την ελάχιστη βάση για κάθε τμήμα και θα ανοίξει η πλατφόρμα του μηχανογραφικού δελτίου, προκειμένου να συμπληρώσουν τις επιλογές τους οι υποψήφιοι.

2. Οι συντελεστές βαρύτητας

Από τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις επιστρέφουν οι συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. Ο βαθμός των δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα, δηλαδή Αρχαία (1,3), Ιστορία (0,7), Μαθηματικά (1,3), Φυσική (0,7), Βιολογία (1,3), Χημεία (0,7), Μαθηματικά (1,3) και Οικονομία (0,7), ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο του υποψηφίου.

3. Το διπλό μηχανογραφικό

Φέτος θα υπάρξει ένα δεύτερο Μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα ΙΕΚ, σε συγκεκριμένες ειδικότητες, το οποίο θα συμπληρώσουν όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να εγγραφούν σε αυτά. Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να συμπληρώσει και τα δύο ή ένα από τα δύο. Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου. Ωστόσο εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ, τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει.

Οι βάσεις στα Τμήματα Νοσηλευτικής το 2020

Οι βάσεις εισαγωγής στα Τμήματα Νοσηλευτικής στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 κινήθηκαν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, με περισσότερα από τα μισά Τμήματα να βρίσκονται κάτω από τη βάση του δέκα.

Πρώτη σε μόρια έρχεται η Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής Αθήνας ,με 16.400 μόρια, η οποία υπάγεται στις Στρατιωτικές Αστυνομικές Σχολές και απαιτούνται επιπλέον προϋποθέσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων.

Δεύτερο έρχεται το Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συγκεντρώνοντας 14.175 μόρια.

Την πεποίθηση ότι οι περισσότεροι από τους υποψηφίους προτιμούν σχολές σε μεγάλα αστικά κέντρα, επιβεβαιώνει η Τρίτη θέση, στην οποία βρίσκεται το Τμήμα Νοσηλευτικής Θεσσαλονίκης του Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Αν και τρίτο σε προτίμηση, η βάση εισαγωγής του Τμήματος Νοσηλευτικής στη Θεσσαλονίκη κινείται σε αρκετά θα λέγαμε χαμηλά επίπεδα, αφού το 2020 έφτασε μόλις στα 11.475 μόρια.

Τελευταίο στην κατάταξη των περσινών πανελλαδικών εξετάσεων βρέθηκε το Τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο για το οποίο οι υποψήφιοι χρειαζόντουσαν μόνο 8.275 μόρια.

Ακολουθεί η κατάταξη των Τμημάτων Νοσηλευτικής, κατά φθίνουσα σειρά μορίων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις:

  • Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Αθήνα) – Στρατιωτικές Αστυνομικές Σχολές: 16.400
  • Τμήμα Νοσηλευτικής (Αθήνα) – ΕΚΠΑ: 14.175
  • Τμήμα Νοσηλευτικής (Θεσσαλονίκη) – Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας: 11.475
  • Τμήμα Νοσηλευτικής (Αιγάλεω) – Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: 11.425
  • Τμήμα Νοσηλευτικής (Πάτρα) – Πανεπιστήμιο Πατρών: 10.050
  • Τμήμα Νοσηλευτικής (Ιωάννινα) – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: 8.900
  • Τμήμα Νοσηλευτικής (Λάρισα) – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: 8.825
  • Τμήμα Νοσηλευτικής (Τρίπολη) – Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: 8.600
  • Τμήμα Νοσηλευτικής (Ηράκλειο) – Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο: 8.500
  • Τμήμα Νοσηλευτικής (Διδυμότειχο) – Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας: 8.275

Πηγή: alfavita.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη