Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025

Πανελλήνιες 2023: Ρεκόρ αιτήσεων για Στρατιωτικές Σχολές – Τι ισχύει για τις προκαταρκτικές εξετάσεις

Η προθεσμία για την κατάθεση αιτήσεων για τους υποψήφιους που θέλουν να εισαχθούν στις Στρατιωτικές σχολές έληξε προχτές 10 Φεβρουαρίου και όπως προκύπτει από πληροφορίες φέτος ο αριθμός των αιτήσεων έσπασε κάθε ρεκόρ.

Από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι έγιναν πάνω από 11.500 δηλώσεις υποψηφίων, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός κυμαινόταν μεταξύ 5.000-6.000, κάτι που δείχνει την αγωνία της νέας γενιάς για τα χρόνια, που έρχονται και την επαγγελματική τους αποκατάσταση σε ένα χώρο που προσφέρει σιγουριά και σταθερότητα. Η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας αφορά τις σχολές Ευελπίδων (ΣΣΕ), Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), Ικάρων (ΣΙ)], την Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), την Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ) και τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) Στρατού Ξηράς (ΣΜΥ), Πολεμικού Ναυτικού (ΣΜΥΝ) και Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΜΥΑ), κατά το Ακαδημαϊκό Έτος 2023 – 2024. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό για τις Στρατιωτικές Σχολές με τις Πανελλήνιες που θα γινουν τον Ιουνιο του 2023, έχουν άνδρες και γυναίκες, για όλες τις Σχολές και Τμήματα των ΑΣΕΙ, της ΣΣΑΣ της ΣΑΝ και των ΑΣΣΥ. Μετά τη λήξη κατάθεσης των αιτήσεων, όπως έχει ενημερώσει το υπουργείο Άμυνας οι υποψήφιοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι να μάθουν αν τα δικαιολογητικά τους έγιναν δεκτά ή όχι (μέσω της εφαρμογής) και να τα συμπληρώσουν, αν απαιτείται.

Ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα γίνει από τα εξεταστικά κέντραόπως προβλέπουν οι Οργανισμοί λειτουργίας τους. Οι τελικές καταστάσεις των υποψήφιων που γίνονται δεκτοί για να λάβουν μέρος στις ΠΚΕ θα κοινοποιηθούν στις εισόδους και στις ιστοσελίδες των εξεταστικών κέντρων. Επισημαίνεται ότι, η μη αποστολή από τους υποψήφιους των ελλιπών δικαιολογητικών στην ορισμένη ημερολογιακή προθεσμία, αποτελεί αιτία αποκλεισμού τους από τις περαιτέρω διαδικασίες επιλογής. Στη συνέχεια οι υποψήφιοι πρέπει να κριθούν κατάλληλοι σε ιδιαίτερες εξετάσεις (Προκαταρκτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ): Ψυχομετρικές δοκιμασίες, Υγειονομικές εξετάσεις, Αθλητικές δοκιμασίες) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ). Η υποβολή αίτησης κατάταξης σε Στρατιωτικές Σχολές καθώς και των απαιτούμενων δικαιολογητικών γίνεται ηλεκτρονικά, στην εφαρμογή https://www.asei-assy.mil.gr/.

Προκαταρκτικές εξετάσεις

Οι Προκαταρκτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ) για τις Στρατιωτικές Σχολές είναι υποχρεωτικές για όλους τους υποψήφιους και γίνονται σύμφωνα με προγραμματισμό που θα ανακοινωθεί από τα εξεταστικά κέντρα. Οι ΠΚΕ Στρατιωτικών Σχολών είναι υποχρεωτικές και για τους υποψήφιους που είχαν υποβληθεί σε αυτές στο παρελθόν στην ίδια ή σε άλλη Σχολή. Όλοι οι υποψήφιοι, που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ΠΚΕ θα υποβληθούν σε ψυχομετρικές δοκιμασίες, υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες, σύμφωνα με το Πρόγραμμα του εξεταστικού κέντρου επιθυμίας τους καθώς και της ΔΑΕ για τις επιπλέον εξετάσεις των υποψήφιων της ΣΙ (Τμήμα Ιπταμένων). Οι υποψήφιοι, οι οποίοι θα γίνουν δεκτοί για να συμμετάσχουν στην διαδικασία των ΠΚΕ, οφείλουν να ενημερωθούν με την ημερομηνία ανάρτησης των δεκτών υποψηφίων και με αποκλειστικά δική τους ευθύνη από την ιστοσελίδα του εξεταστικού κέντρου για το πρόγραμμα των ΠΚΕ (ψυχομετρικών, υγειονομικών, αθλητικών), τον τόπο και τον χρόνο παρουσίασης.

Σημαντικές ημερομηνίες

Έλληνες Εσωτερικού:

  • Έκδοση Κατάστασης Υποψηφίων με Ελλιπή Δικαιολογητικά έως και την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023.
  • Υποβολή Ελλιπών Δικαιολογητικών έως και την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 24:00.
  • Έκδοση τελικής κατάστασης δεκτών υποψηφίων για συμμετοχή στις ΠΚΕ καθώς και προγράμματος διεξαγωγής των ΠΚΕ (τόπος–χρόνος): Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Έλληνες Εξωτερικού:

  • Υποβολή Ελλιπών Δικαιολογητικών έως την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023 και ώρα 24:00. Έκδοση τελικής κατάστασης δεκτών υποψηφίων για συμμετοχή στις ΠΚΕ καθώς και προγράμματος διεξαγωγής των ΠΚΕ (τόπος–χρόνος): Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023.
  • Ελλιπή δικαιολογητικά

Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής των υποψηφίων, οι επιτροπές ελέγχου των δικαιολογητικών όλων των εξεταστικών κέντρων ανακοινώνουν την κατάσταση των υποψηφίων που έχουν ελλιπή δικαιολογητικά, στα παρακάτω σημεία:

  • Η ΣΣΕ στην είσοδο της Σχολής και στην ιστοσελίδα https://sse.army.gr 
  • Η ΣΝΔ στην είσοδο της Σχολής και στην ιστοσελίδα https://hna.gr 
  • Η ΔΑΕ/Β1 στην ιστοσελίδα https://www.haf.gr
  • Η ΣΣΑΣ στην είσοδο της Σχολής και στην ιστοσελίδα https://ssas.army.gr
  • Η ΣΜΥ στην είσοδο της Σχολής και στην ιστοσελίδα https://smy.army.gr

Τι είναι οι Προκαταρκτικές Εξετάσεις

Εκτός από την αίτηση, ο υποψήφιος θα πρέπει να κριθεί κατάλληλος στις Προκαταρκτικές Εξετάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν: -Ψυχομετρικές δοκιμασίες, Υγειονομικές εξετάσεις, και Αθλητικές δοκιμασίες, οι οποίες θα διεξαχθούν την Άνοιξη του 2023. Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Τι περιλαμβάνει η Ψυχομετρική και Υγειονομική εξέταση

Τη Διερεύνηση χαρακτηριστικών προσωπικότητας. Τη Διερεύνηση γνωστικών ικανοτήτων και τη Δομημένη ατομική συνέντευξη επαγγελματικής καταλληλότητας. Κάθε υποψήφιος πρέπει να προσκομίσει το Δελτίο Ιατρικού Ιστορικού και τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις που θα περιλαμβάνουν και γνωμάτευση γιατρού, οι οποίες θα επαναληφθούν το 1ο δεκαπενθήμερο κατάταξης, με μέριμνα των Σχολών, για όσους πετύχουν την εισαγωγή τους.

Τι περιλαμβάνουν οι Αθλητικές δοκιμασίες

  • Δρόμο 100 μέτρα
  • Δρόμο 1000 μέτρα
  • Άλμα σε ύψος
  • Άλμα σε μήκος
  • Ρίψη Σφαίρας
  • Ελεύθερη Κολύμβηση 50 μέτρα για τους υποψήφιους Ναυτικών Δοκίμων, Ικάρων Ιπτάμενων, Υπαξιωματικών Ναυτικού και Ιπτάμενων ραδιοναυτίλων)

Ποιο είναι το όριο ύψους

Για τους άνδρες είναι το 1,70, ενώ για τις γυναίκες το 1,60 Εξαιρείται το Τμήμα Ιπτάμενων της Σχολής Ικάρων που είναι από 1,70 έως 1,90 για τους άντρες και για τις γυναίκες το 1,65 έως 1,90

Ποιο είναι το όριο βάρους

Οι άντρες υποψήφιοι πρέπει να έχουν, Δείκτη Μάζας Σώματος, μεταξύ 19-27 και οι γυναίκες μεταξύ 18-25.

Τέλος οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν συγκεκριμένη οπτική οξύτητα ανάλογα με τη σχολή καθώς και αντίληψη χρωμάτων αλλά και φυσιολογική ακουστική οξύτητα

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη