Τηλεδιάσκεψη με θέμα το νέο νόμο για την Προστασία της Εργασίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 μεταξύ των μελών της Πολιτικής Επιτροπής, των Προέδρων ΔΕΕΠ, Βουλευτών, Ευρωβουλευτών και πολιτικών στελεχών και του Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη.
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο μεταξύ άλλων διευκολύνει τους εργαζόμενους ώστε να κερδίσουν περισσότερο και ποιοτικότερο χρόνο για τον εαυτό τους και την οικογένεια τους.
Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου:
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Γιώργου Στεργίου «Κρίσιμα νομοσχέδια κάνουν στάση στην Πειραιώς 62», την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των μελών της Πολιτικής Επιτροπής, των Προέδρων ΔΕΕΠ, Βουλευτών, Ευρωβουλευτών και πολιτικών στελεχών με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, όπου συζητήσαμε σχετικά με το νέο νόμο για την Προστασία της Εργασίας.
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με την ενσωμάτωση βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών και τη δημιουργία σύγχρονου πλαισίου για τις νέες μορφές απασχόλησης ενδυναμώνει τον κόσμο της εργασίας, αφού διασφαλίζει στην πράξη τα δικαιώματα των εργαζομένων και πολλαπλασιάζει τις ευκαιρίες επαγγελματικής προόδου για όλους. Παράλληλα, διευκολύνει τους εργαζόμενους ώστε να κερδίσουν περισσότερο και ποιοτικότερο χρόνο για τον εαυτό τους και την οικογένεια τους.
Όπως τόνισε σε ανάρτηση του και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:
- Προστατεύει τους εργαζόμενους.
- Ενισχύει τα δικαιώματά τους.
- Αναβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας.
- Προωθεί την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
- Διορθώνει αδικίες του παρελθόντος.
- Δίνει δύναμη στον εργαζόμενο.
Μεταξύ άλλων προβλέπει:
- Εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων στην αγορά εργασίας, όπως τα φαινόμενα υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασία και απλήρωτων υπερωριών.
- Αντικατάσταση του ΣΕΠΕ από την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία θα είναι Ανεξάρτητη Αρχή.
- Θέσπιση κανόνων για την τηλεργασία και «δικαιώματος αποσύνδεσης», που επιτρέπει στον εργαζόμενο να μην επικοινωνεί ψηφιακά όταν βρίσκεται εκτός ωραρίου εργασίας ή σε άδεια.
- Ενίσχυση της ισότητας των φύλων και της ισορροπίας επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με ρυθμίσεις όπως η θέσπιση άδειας πατρότητας 14 ημερών, γονικής άδειας 4 μηνών για κάθε γονέα (με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για 2 μήνες), αλλά και δικαιώματος ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.
- Εισαγωγή μέτρων κατά της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.
- Παροχή περισσότερων επιλογών στους εργαζομένους να διαμορφώσουν το ωράριό τους με βάση τις ανάγκες τους.
- Θέσπιση της ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (33%) σε κλάδους κοινής ωφελείας (π.χ. μετρό) κατά τη διάρκεια των απεργιών.
- Βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε delivery και κούριερ, με έμφαση στην υγεία και την ασφάλεια κατά την εργασία τους.
- Τέλος στο καθεστώς διακρίσεων στις αποζημιώσεις μεταξύ εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων.
Όσους μύθους και αν κατασκευάσει η αριστερά δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Οι προκλήσεις στην αγορά εργασίας δεν αντιμετωπίζονται με τα εργαλεία του ’80. Η εμμονή της στο παρελθόν λειτουργεί εις βάρος των εργαζομένων.