Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Παύλος Α. Μιχαηλίδης: “Κατεδαφίσεις κτιρίων και συμμετοχή ιδιωτών για την αξιοποίηση του οικοπέδου στο παλιό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης”

Στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου της ΑΜΘ για τον απολογισμό του έργου της περιφερειακής αρχής, το συγκρότημα του Παλιού Νοσοκομείου στην Αλεξανδρούπολη αποτέλεσε σοβαρό σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ της διοίκησηςκαι δυνάμεων  τηςαντιπολίτευσης. Η ανάπλαση και η αποκατάσταση του συγκεκριμένου χώρου αλλά και η απόδοσή του στην τοπική κοινωνία δεν μπορεί να αφήνει αμέτοχο και αδιάφορο τον ίδιο τον Δήμο της Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα πολύ σωστά ακούστηκε και η πρόταση για από κοινού συζήτηση μεταξύ των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης για το εξαιρετικά σοβαρό αυτό ζήτημα.

Θυμίζουμε πως εδώ και καιρό η Περιφέρεια της ΑΜΘ μέσω των τεχνικών της υπηρεσιών, έχει προχωρήσει στην διενέργεια ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού (προϋπολογισμού 384.486,33 € πλέον Φ.Π.Α.) με σκοπό την εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας για το κτίριο του παλαιού νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, ώστε αφενός να εξετάσει λεπτομερώς την στατική του επάρκεια,αφετέρου να εκτιμήσει το κόστος για την αναβάθμισήτου. Το κτιριακό συγκρότημα του παλαιού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κατασκευασμένο την δεκαετία του 1970, αποτελεί ιδιοκτησία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), παρόλο που το πόρισμα (2016) του δικηγορικού συλλόγου της Αλεξανδρούπολης έδειχνε ως κατά τεκμήριο ιδιοκτήτη το Υπουργείο Οικονομικών. Με την, από 10-12-2018, απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης παραχωρήθηκε για 25 έτη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΟ), με σκοπό τη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών. Σε περίπτωση δε μη πραγματοποίησης του σκοπού της παραχώρησης εντός 5ετίας από την απόφαση παραχώρησης, ήτοι μέχρι της 09-12-2023, η παραπάνω απόφαση δύναται να ανακληθεί.

Από τα δεδομένα του ιστορικού της υπόθεσης αυτής, προκύπτουν τα εξής ζητήματα:

Η Περιφέρεια μπορεί να ανακατασκευάσει, όπως και σωστά το έχει ήδη δρομολογήσει, από το σύνολο του παλιού συγκροτήματος μόνο το νεότερο ηλικιακά κτίριο για την μεταστέγαση μέρους των υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας Έβρου. Παρόλα αυτά η ανάγκη για νέο σύγχρονο Διοικητήριο συνεχίζει να υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Αυτό κυρίως που υπολείπεται είναι να βρεθούν τα κεφαλαία για την μελέτη και την κατασκευή του, μια και υπάρχει επαρκής αδόμητη οικοπεδική έκταση (δημόσιο κτήμα Α.Β.Κ. 2652) εμβαδού 14.432,85 τ.μ. πίσω ακριβώς από το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η Δ.Ο.Υ. Αλεξανδρούπολης (το συγκεκριμένο οικόπεδο παραχωρήθηκε στην Ν.Α. Ροδόπης-Έβρου κατά κυριότητα την υπ´αριθμ. 1109745/8266/Α0010-4/5/1999 απόφαση παραχώρησης από το υπουργείο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ- δ/νση δημόσιας περιουσίας και όπως αυτή τροποποιήθηκε το 2000 με αρμόδιο υφυπουργό τον Απ. Φωτιάδη).

Σε ότι αφορά το παλιό νοσοκομείο προσωρινά δύναται να γίνει μερική αξιοποίηση τμήματος του νεωτέρου κτιριακού του αποθέματος, αργά ή γρήγορα όμως θα γίνει αντιληπτό πως αποτελεί μονόδρομο η ολοσχερής του κατεδάφιση όπως τελικώς αποφασίστηκε και στην περίπτωση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. 

Είναι προφανές πως δεν έχει αλλάξει κάτι από το 2015 τότε που ο αείμνηστος ο Γιώργος Παυλίδης ως Περιφερειάρχης ΑΜΘ, ξεκαθάριζε με τον πλέον σαφή τρόπο πως αποτελεί μονόδρομο η σύμπραξη ιδιωτών και δημοσίου για την αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου, γεγονός που αφορούσε κυρίως την κεντρική διοίκηση της χώρας σε συνεργασία με τον Δήμο της Αλεξανδρούπολης.

Ένα γερασμένο κτιριακό συγκρότημα ηλικίας 50 ετών, χωρίς ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία, με πολλαπλές φθορές και διαβρώσεις κυρίως στον φέροντα οργανισμό από μια εικοσαετή περίοδο πλήρους εγκατάλειψης, είναι εντελώς ασύμφορο να ανακατασκευαστεί. Από την στιγμή μάλιστα που χρειάζονται μεγάλα κεφαλαία για την κατεδάφιση του και η περιφέρεια της ΑΜΘ όπως ειπώθηκε, έχει δικό της αδόμητο οικόπεδο για την ανέγερση του νέου Διοικητηρίου, απομένουν γενναίες πολιτικές αποφάσεις, όπου σε κοινή γραμμή οι δύο βαθμοί της αυτοδιοίκησης μαζί με τους Βουλευτές του νομού, θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με το Υπουργείο Ανάπτυξης &Επενδύσεων προς αναζήτηση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων με σκοπό την δημιουργία ενός σύγχρονου πάρκου που να συνδυάζει χώρους πρασίνου και αναψυχής, εμπορική δραστηριότητα και ψυχαγωγία. Απαραίτητες προϋποθέσεις μια πολεοδομική μελέτη, η βιωσιμότητα στον χαρακτήρα του έργου και η κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών. Κάτι ανάλογο δηλαδή με την επένδυση του «Ελληνικού» αλλά και του Cambas Park, προσαρμοσμένο στην κλίμακα και τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου περιφερειακού μητροπολιτικού κέντρου, όπως χαρακτηρίζεται η Αλεξανδρούπολη. Θα αποτελεί ιδανική περίπτωση αν στις συμβατικές υποχρεώσεις των επενδυτών υπάρχει και η δημιουργία ενός νέου Διοικητηρίου για τις ανάγκες των υπηρεσιών της Περιφερειακής ενότητας Έβρου στο προαναφερόμενο ιδιόκτητο οικόπεδο.  

ΠΑΥΛΟΣ Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Αρχιτέκτονας μηχανικός-

Ανεξάρτητος δημοτικός

σύμβουλος

Επικεφαλής της

Δημοτικής κίνησης

«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ-

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ»

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη