Μια πρόταση που είχα κάνει το 2017 δημόσια αλλά και εντός του δημοτικού συμβουλίου, για δημιουργία γλυπτού με το logo της Αλεξανδρούπολης, έγινε πράξη από την δημοτική αρχή πριν από λίγες ημέρες.
Καλή η πρωτοβουλία, αλλά σαφώς θα ήταν προτιμότερο να περιέχει ολόκληρη την ονομασία της πόλης, όπως κατάφεραν για πχ στο Άμστερνταμ, στην Κεφαλονιά αλλά και σε δεκάδες μέρη εντός και εκτός της χώρας.
Η προβολή φωτογραφιών στα social media είναι σίγουρα μια σύγχρονη και αποτελεσματική επιλογή προβολής για τους τουριστικούς προορισμούς. Τα smartphones έχουν φέρει τη φωτογραφία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και συμβάλουν σημαντικά στη δημιουργία περιεχομένου που ονομάζεται User Generated Content (περιεχόμενο φτιαγμένο από χρήστες – όχι “επίσημο”). Η φράση “μια εικόνα χίλιες λέξεις” ποτέ δεν ήταν τόσο αληθινή όσο σήμερα.
Ολόκληρες πλατφόρμες και Social media (π.χ. Instagram) στηρίζονται ολοκληρωτικά στην προβολή φωτογραφιών και video. To video και η φωτογραφία λοιπόν είναι σήμερα τα πιο δημοφιλή είδη περιεχομένου, με τη μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών (Engagement). Επειδή ένας τουρίστας μπορεί σήμερα να φωτογραφίσει τα πάντα, είναι λογικό η δημιουργία σημείων ενδιαφέροντος για φωτογράφιση να είναι καλή ιδέα για τουριστική προβολή.
Η ιδέα της δημιουργίας σημείων ενδιαφέροντος που προβάλουν μηνύματα σε τουριστικούς προορισμούς δεν είναι καινούρια και δεν είναι Ελληνική. Είναι μια επιτυχημένη τακτική πολλών πόλεων και ξεκινάει ήδη από τη δεκαετία του 70. Δεν είναι καθόλου κακό να αντιγράφουμε κάτι που αποδεδειγμένα έχει λειτουργήσει σε άλλους τουριστικούς προορισμούς.
Το αντίθετο μάλιστα. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε όλες τις καλές πρακτικές και να τις εφαρμόζουμε στον τόπο μας. Φτάνει όμως να τις εφαρμόζουμε συνολικά και όχι αποσπασματικά. Φτάνει να έχουν ένα συγκεκριμένο και μετρήσιμο στόχο σε βάθος χρόνο.
Οι πιο γνωστές παρόμοιες εγκαταστάσεις είναι αυτές που αποτέλεσαν μέρος της καμπάνιας «I LOVE NY» και της καμπάνιας «I amsterdam». Η καμπάνια «I LOVE NY»: Καμπάνια τουριστικής προβολής της Νέας Υόρκης που ξεκίνησε το 1977. Χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα! Αποτελεί ολοκληρωμένη καμπάνια με δικό της website.
Η καμπάνια «I amsterdam»: Μια από τις πρώτες καμπάνιες city rebranding στην Ευρώπη. Έγινε για την πόλη του Amsterdam με στόχο να αναδείξει την πολυπολιτισμικότητα της πόλης. Ξεκίνησε το 2004 και συνεχίζει να υφίσταται σήμερα. Αποτελεί ολοκληρωμένη καμπάνια με website και παρουσία σε όλα τα social media.
Για την περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, ένα είναι το σίγουρο. Το logo της πόλης θα πρέπει να περιλαμβάνει ολόκληρη την ονομασία και χωρίς να χρειάζεται να πρωτοτυπήσουμε ιδιαίτερα, το «I LoveAlexandrouPoli» είναι μια ασφαλής επιλογή.
Φυσικά όπως είχα προτείνει και προ 4ετίας, το ενδεχόμενο διενέργειας ενός καλλιτεχνικού διαγωνισμού θα έδινε επιπλέον επιλογές από εξειδικευμένους επαγγελματίες.
ΠΑΥΛΟΣ Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
Αρχιτέκτονας μηχανικός
Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος
Επικεφαλής της Δημοτικής κίνησης
«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ»