Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Παύλος Μιχαηλίδης: Προτείνει την ανέγερση αγάλματος έφιππου αδριάντα για τα 100 χρόνια από την ονοματοδοσία της Αλεξανδρούπολης

Πρόταση προς τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αλεξανδρούπολης απευθύνει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παύλος Μιχαηλίδης για την ανέγερση αγάλματος στην παραλιακή της Αλεξανδρούπολης για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ονοματοδοσία της. Διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου:

«Σύμφωνα με όλους τους ιστορικούς μελετητές, καθώς και από τα βιβλία των Κώστα Γέραγα «Ἀναμνήσεις ἐκ Θράκης 1920-1922», Τυπογραφεῖον ΕΣΤΙΑΣ 1925, αλλά και του αείμνηστου Γεωργίου Α. Παναγιώτου «Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Σταυροδρόμι στο Θρακικό Πέλαγος» που εξέδωσε ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α.) το 2006, καταγράφονται τα εξής ιστορικά ντοκουμέντα: 

[Αμέσως μετὰ τὴν ἀπελευθέρωση τῆς πόλεως, ὁ Μητροπολίτης, συμβουλευθεῖς καὶ τὸν λόγιο ἱατρὸ τῆς πόλεως, Ἀχιλλέα Σαμοθράκη, ζήτησε νὰ ἀλλάξουν τὸ τουρκικὸ ὄνομα καὶ νὰ δώσουν στὴν πόλη τὸ ὄνομα «ΝΕΑΠΟΛΙΣ», ἀφοὺ ἦταν ἡ νεότερη μέχρι τότε ἑλληνικὴ πόλη. Καὶ ὅτι κατὰ τὴν ἄφιξη τοῦ Βασιλιᾶ Ἀλεξάνδρου στὶς 8 Ἰουλίου 1920 στὴν πόλη, ὁ Δήμαρχος Ἐμ. Ἀλτιναλμάζης ποὺ τὸν ὑποδέχθηκε στὸ λιμάνι καὶ στὴ συνέχεια ἀπὸ ἄμβωνος ὁ Μητροπολίτης, στὴ δοξολογία ποὺ ἀκολούθησε στὴ Μητρόπολη, ἀνακοίνωσαν ὅτι, πρὸς τιμὴν τοῦ ἀφιχθέντος Βασιλέως, θὰ ὀνομάζουν τὴν πόλη τους, «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ»]

Έτσι λοιπόν πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ιστορική εκείνη  ημέρα που η Αλεξανδρούπολη πήρε το όνομα της, γεγονός που πέρασε απαρατήρητο, χωρίς κάποια εκδήλωση ή έστω και ανακοίνωση από πλευράς του Δήμου της Αλεξανδρούπολης.

Με έγγραφη πρότασή μου προς το Δημοτικό Συμβούλιο, καλώ τον Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους να πάρουμε μια ιστορική απόφαση με αφορμή αυτή την επέτειο, με σκοπό να ανεγερθεί άγαλμα με έφιππο αδριάντα του Βασιλέως Αλεξάνδρου, επάνω σε μια μαρμάρινη βάση που να δεσπόζει σε περίοπτη θέση στην παραλία της Αλεξανδρούπολης.

Επί πλέον είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα περίοπτο κλασσικό άγαλμα το οποίο θα κοσμεί την πόλη μας,  αποτελώντας ένα σημαντικό σημείο αναφοράς ιστορικής και τουριστικής σημασίας».

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη