Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Περιβαλλοντικό μπόνους 31,7 ευρώ το στρέμμα βαμβακιού από το 2025 – Πιέσεις να ενταχθούν και οι αγρότες της Θράκης

Προγραμματίζεται μέτρο ενίσχυσης βάσει μελέτης που διεξήχθη για το «αποτύπωμα άνθρακα στην παραγωγή βάμβακος» η οποία εκπονήθηκε από τον Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριο Μπιλάλη σε συνεργασία με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος.

Με όσα έχουν γίνει γνωστά το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα προβλέπει στρεμματική αποζημίωση ύψους 31,7 ευρώ για την ανάληψη δράσεων που θα συμβάλλουν στον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος στις εκτάσεις βαμβακοκαλλιέργειας που θα ενταχθούν. Θα προκηρυχθεί ως Γεωργοπεριβαλλοντικό Μέτρο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στο 2ο πυλώνα της ΚΑΠ.

Το μέτρο αρχικά προγραμματιζόταν να αφορά σε όλη την χώρα, όμως λόγω των μειωμένων αποδόσεων, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν περικοπές και οι παραγωγοί της Θράκης να μείνουν εκτός του προγράμματος, γι’ αυτό και έχει ξεκινήσει ένας αγώνας να πείσουν την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να τους συμπεριλάβουμε.

Μάλιστα προσφάτως ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, είχε στείλει επιστολή προς τον πρώην  υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, στην οποία ανέφερε ότι «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι στην πιθανή περίπτωση κατά την οποία οι πιστώσεις που θα διατεθούν για το μέτρο δεν θα επαρκούν για την κάλυψη της συνολικής έκτασης βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα, περί τα 2,5 εκατ. στρέμματα, θα επιχειρηθεί με τεχνητό τρόπο ο εν τοις πράγμασι αποκλεισμός των βαμβακοκαλλιεργητών της Θράκης αξιοποιώντας ως πρόσχημα ή κριτήριο περιορισμού τις μικρότερες μέσες στρεμματικές αποδόσεις συγκριτικά με άλλες, δυναμικές περιοχές της χώρας.

Ο βουλευτής ζητούσε την αμέριστη συνδρομή, προκειμένου να μπορούν οι βαμβακοκαλλιεργητές της Θράκης να συμμετάσχουν ισότιμα στο συγκεκριμένο γεωργοπεριβαλλοντικό μέτρο και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αθέμιτου (τεχνητού) αποκλεισμού τους με κριτήριο τη χαμηλή μέση στρεμματική απόδοση.

Αξίζει να σημειωθεί,ότιτο συγκεκριμένο μέτρο ενίσχυσης θα αποτελέσει ένα σοβαρό κίνητρο για πολλούς να επιστρέψουν στην καλλιέργεια βάμβακος, καθώς τα τελευταία χρόνια από τα 2,5εκατ. στρέμματα βάμβακος, η παραγωγή έχει μειωθεί με την χώρα να έχει πέσει στα 2εκατ. στρέμματα.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη