Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Περιφέρεια ΑΜΘ: Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής ενημερώνει για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ έχοντας υπόψη ότι:
 Στις 31-12-2020 επιβεβαιώθηκε μία νέα εστία του νοσήματος στο χωριό Generalovo της Περιφέρειας Haskovo στην Βουλγαρία, σε αγριόχοιρους και σε απόσταση μόλις 1,5 Km από τα σύνορα της χώρας μας,
 στην ίδια περιοχή της Βουλγαρίας έχουν επιβεβαιωθεί από την αρχή του έτους άλλες 6 εστίες σε αγριόχοιρους
 Η σοβαρότητα του νοσήματος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών, των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών, των Χοιροτρόφων, Κυνηγών, Επαγγελματιών και όλων των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και τον πολιτών.
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΜΑΤΟΣ

  1. η ΑΠΧ είναι ιογενές νόσημα μεγάλης μεταδοτικότητας, που προσβάλει χοίρους και αγριόχοιρους, ΕΝΩ ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ή ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΖΩΩΝ
  2. ο ιός επιβιώνει για μεγάλο διάστημα στο περιβάλλον κυρίως σε νεκρούς ιστούς χοιρινών και μεταδίδεται πολύ εύκολα:
     με κατανάλωση μολυσμένης τροφής
     με άμεση επαφή ασθενών ζώων με υγιή ζώα
     έμμεσα με μολυσμένα οχήματα, ρούχα, υποδήματα, εξοπλισμό, ζωοτροφές, καθώς και με έντομα
  3. προκαλεί μεγάλες οικονομικές απώλειες και προβλήματα στις μετακινήσεις των χοίρων και των προϊόντων τους
  4. η θνησιμότητα αγγίζει το 100% ενώ δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εμβόλιο
  5. Συμπτώματα:
     πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, αιφνίδιοι θάνατοι, εμετός, αιμορραγία από μύτη ή το έντερο,
     διάρροια, ερυθρός χρωματισμός στο δέρμα (αυτιά, ρύγχος, ουρά, άκρα, κοιλιά, στήθος)
     οιδήματα και ερυθρότητα στους οφθαλμούς, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας, αποβολές ή πρόωροι τοκετοί.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

Α. Εφαρμογή Εκτελεστικής Απόφασης
Από τις 25-11-2020 ισχύει η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2019/1952 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, με την οποία ορίστηκε μια ζώνη αυξημένης επικινδυνότητας (PART-I) σε απόσταση 20km κατά μήκος των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων σε όλο το μήκος της Περιφέρειας ΑΜΘ και επιπλέον στην Π.Ε Σερρών της ΠΚΜ για τον έλεγχο και την επιτήρηση της ΑΠΧ.

  1. Τα μέτρα που ισχύουν σε αυτή την περιοχή αφορούν τις μετακινήσεις ζώντων χοίρων, αγριόχοιρων, καθώς και των προϊόντων τους προς άλλα Κράτη Μέλη ή Τρίτες Χώρες ή εντός της χώρας έχουν ως εξής:
     Για τις εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται εντός των περιοχών της PART-I η αποστολή ζώντων χοίρων ή προϊόντων αυτών γίνεται μόνο υπό προϋποθέσεις κατόπιν εγκρίσεως από την τοπική Κτηνιατρική Αρχή.
     Αναφορικά με την αποστολή ζώντων αγριόχοιρων και φορτίων νωπού κρέατος αγριόχοιρων, παρασκευασμάτων κρέατος και προϊόντων κρέατος από κρέας αγριόχοιρου απαγορεύεται η διακίνησή τους από την περιοχή PART Ι εκτός της περιοχής αυτής στο ίδιο κράτος μέλος ή σε άλλα κράτη μέλη και ζώντων αγριόχοιρων σε τρίτες χώρες.

    Β.) Σημεία εισόδου από τις γειτονικές χώρες
    Λαμβάνοντας υπόψη ότι συμπολίτες μας ίσως να ταξιδέψουν για την προμήθεια κρέατος, αλλά και λοιπών αγαθών στην Βουλγαρία, αλλά και το γεγονός ότι είναι πολύ πιθανό να μεταφερθεί ο ιός με τρόφιμα, υλικά ή και οχήματα:
    Αποφεύγουμε να επισκεπτόμαστε την επαρχία Haskovo, αλλά και όλες τις άλλες περιοχές της Βουλγαρίας που έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα ΑΠΧ.
     Απαγορεύεται η μεταφορά χοιρινού κρέατος, προϊόντων αυτού και κρέας αγριόχοιρου, μη θερμικά επεξεργασμένων, χωρίς ειδική επισήμανση, από χώρες με κρούσματα Αφρικανικής Πανώλης (π.χ Βουλγαρία).
    Γ.) Επιτήρηση του χοιροτροφικού κεφαλαίου και μέτρα βιοασφάλειας
    1) Οι Αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές της ΠΑΜΘ εξετάζουν κλινικά σε τακτά χρονικά διαστήματα όλες τις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σε όσες βρίσκονται κοντά στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας.
    2) Όλοι οι χοίροι που πρόκειται να μετακινηθούν από τις περιοχές επιτήρησης προς άλλες περιοχές εξετάζονται πρώτα κλινικά.
    3) Οι ιδιοκτήτες των συστηματικών και οικόσιτων εκμεταλλεύσεων χοίρων, πρέπει να εφαρμόζουν συνεχώς τα παρακάτω μέτρα βιοπροφύλαξης:
     Τοποθετούν κατάλληλη περίφραξη που εμποδίζει την είσοδο αδέσποτων ή άγριων ζώων (αγριόχοιρους) και την έξοδο των ζώων της εκμετάλλευσης.
     Όλες οι μετακινήσεις χοίρων (για σφαγή, αναπαραγωγή ή πάχυνση) γίνονται μόνο με τα επίσημα κτηνιατρικά έγγραφα
     Στις εκμεταλλεύσεις δημιουργείται χώρος απομόνωσης για τα νεοεισαχθέντα ζώα
     Διενεργείται τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των χώρων της εκμετάλλευσης και των οχημάτων που εισέρχονται ή εξέρχονται απ’ αυτήν
     Δημιουργούν ή λειτουργούν (αν ήδη υπάρχουν) τάφρους απολύμανσης με την χρήση του κατάλληλου απολυμαντικού στην είσοδο της εκμετάλλευσης και στην είσοδο των εγκαταστάσεων που διαβιούν οι χοίροι
     Καταπολεμούν τα τρωκτικά, τα έντομα και παράσιτα στην εκμετάλλευση (εντομοκτόνα, εξωπαρασιτοκτόνα, σίτες στα παράθυρα κλπ).
     Δεν επιτρέπουν επίσκεψη στην εκμετάλλευση ατόμων ξένων προς αυτήν, ιδιαίτερα κυνηγών και αυτών που έχουν χοιρινά.
    Δ.) Συμβολή των πολιτών
    Οι πολίτες σε περίπτωση που εντοπίσουν νεκρό ή ασθενή ή με ασυνήθιστη συμπεριφορά (υπνηλία, μειωμένη αντίδραση στα ερεθίσματα) αγριόχοιρο πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τις κατά τόπους Κτηνιατρικές Αρχές. Σημαντικό επίσης είναι να μην έρθουν σε άμεση επαφή με το πτώμα του ζώου για να μην καταστούν μηχανικοί φορείς εξάπλωσης της νόσου.
    Ε.) Συμβολή των κυνηγών
    Εν αναμονή της έκδοσης νέων εφαρμοστικών μέτρων η κυνηγετική δραστηριότητα στην παρούσα χρονική περίοδο απαγορεύεται.
    ΣΤ). Κυρώσεις:
    Στους παραβάτες της ισχύουσας νομοθεσίας επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4235/2014 και τις διατάξεις άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη