Σε πολλά από τα μικρά ιδιωτικά οικοδομικά έργα σε όλη τη χώρα δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας ενώ στα λατομεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στον τομέα της λατομικής δραστηριότητας, τόσο ο αριθμός, όσο και το ποσοστό των βαρέων και θανατηφόρων περιστατικών είναι αναλογικά ο υψηλότερος από άλλες περιοχές στην Ελλάδα.
Αυτά διαπιστώθηκαν σε συνάντηση εργασίας, ύστερα από πρόσκληση της Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Καβάλας, Ματίνας Τσούτσα, με τη συμμετοχή των Προέδρων των Εργατικών Κέντρων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στάθη Ασπιώτη, (ΕΚ Αλεξανδρούπολης), Παντελή Μαγαλιού, (ΕΚ Κομοτηνής), Άγγελου Μπεμπεκίδη, (ΕΚ Ξάνθης), Γιώργου Σαβρίδη, (ΕΚ Δράμας) και με την παρουσία του Γραμματέα Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (ΥΑΕ) της ΓΣΕΕ και Προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), Ανδρέα Στοϊμενίδη, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας, με θέμα τα Εργατικά Ατυχήματα και Δυστυχήματα στην Περιφέρεια ΑΜΘ και ιδιαίτερα στις λατομικές μονάδες.
Αφορμή για τη συνάντηση εργασίας αποτέλεσε ένας ακόμη θάνατος οικοδόμου εν ώρα εργασίας στην πόλη της Ξάνθης την περασμένη εβδομάδα. Ο άτυχος 57χρονος εργάζονταν σε οικοδομή, όταν καταπλακώθηκε από μπάζα.
Νομική ευθύνη στους ιδιοκτήτες
Στα μικρά ιδιωτικά οικοδομικά έργα σε όλη τη χώρα δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας, τονίζει σε δήλωση του ο Ανδρέας Στοϊμενίδης υπογραμμίζοντας ότι η νομική ευθύνη σύμφωνα με το εργασιακό δίκαιο σε Ευρώπη και Ελλάδα βαραίνει αποκλειστικά τον εργοδότη.
Παράλληλα στη συνάντηση εργασίας στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας αποφασιστηκε σειρά παρεμβάσεων για τα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και ιδιαίτερα στις Λατομικές Δραστηριότητες.
Σε Ξάνθη και Ροδόπη δεν υπάρχουν Τμήματα Τεχνικής Επιθεώρησης
-«Το εργατικό δυστύχημα στην Ξάνθη ήρθε να προσθέσει άλλον έναν εργαζόμενο από τον τεχνικό κλάδο στα θύματα- θυσία των χρόνιων ανεπαρκειών στα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ), σημειώνει σε δήλωση του ο Ανδρέας Στοϊμενίδης Γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και αναλυτικά σημειώνει ότι:
-«Πέρυσι, τέτοιες μέρες με αφορμή τα πολλά εργατικά ατυχήματα ιδιαίτερα στα λατομεία και ύστερα από πρόσκληση του Ε.Κ. Καβάλας σε συνάντηση της Γραμματείας ΥΑΕ της ΓΣΕΕ με τους Προέδρους των Εργατικών Κέντρων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ζητήσαμε σε κοινή επιστολή των Προέδρων την κάλυψη των νομών της Περιφέρειας ΑΜΘ από Τμήματα της Επιθεώρησης Μεταλλείων και της Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας.
Ένα χρόνο μετά, συνεχίζουμε να πληρώνουμε την θεσμική αποδυνάμωση των δομών ελέγχου, σε ανθρώπινες ζωές. Η ψηφισμένη τον περασμένο Ιούνιο, αναμενόμενη απόσχιση του ΣΕΠΕ από το Υπουργείο Εργασίας θα επιτείνει την δύσκολη αυτή και επικίνδυνη κατάσταση και ανησυχούμε ιδιαιτέρως ότι θα μετρηθεί σε αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων
Είναι αδιανόητο στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης (έδρα Περιφέρειας !!!) να μην υπάρχουν Τμήματα Τεχνικής Επιθεώρησης.
Μαζί με τον συνάδελφο Άγγελο Μπεμπεκίδη, Πρόεδρο του Ε.Κ. Ξάνθης διερευνούμε τις συνθήκες του τελευταίου δυστυχήματος στην Ξάνθη, ακολουθώντας το πρωτόκολλο που έχουμε δημιουργήσει ως Γραμματεία ΥΑΕ και στηρίζοντας το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης σε όλες τις ενέργειές του.
Τα μικρά ιδιωτικά οικοδομικά έργα είναι άλλος ένας εργασιακός χώρος όπου δεν τηρούνται τα στοιχειώδη θέματα ΥΑΕ. Και σε αυτή την περίπτωση, σωρεία λαθών και παραλείψεων οδήγησε στην απώλεια άλλης μιας ανθρώπινης ζωής.
Η αποκλειστική νομική ευθύνη σύμφωνα με το εργασιακό δίκαιο σε Ευρώπη και Ελλάδα βαραίνει τον εργοδότη.
Καλούμε όλους τους φορείς της ΑΜΘ, Περιφέρεια, Δήμους, Επιμελητήρια να συντονιστούν με τα Εργατικά κέντρα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την κάλυψη του θεσμικού κενού των ελεγκτικών μηχανισμών στην περιοχή.
Παράλληλα μαζί με το Ε.Κ. Ξάνθης βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΕΠΕ Ν. Ελλάδος και με όλους τους εμπλεκόμενους για την καλύτερη διερεύνηση του δυστυχήματος, την απόδοση των ευθυνών και την αποτροπή αντίστοιχων παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον».
Τι αποφασίστηκε στη συνάντηση εργασίας
Σε κοινή ανακοίνωση των Εργαστικών κέντρων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και της Γραμματείας ΥΑΕ της ΓΣΕΕ για τη συνάντηση εργασίας στο ΕΚ Καβάλας σημειώνεται ότι
-«Αποφασίσαμε σειρά παρεμβάσεων για τα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και ιδιαίτερα στις Λατομικές Δραστηριότητες.
Από έρευνά μας διαπιστώσαμε ότι τόσο ο αριθμός όσο και το ποσοστό των βαρέων και θανατηφόρων περιστατικών είναι αναλογικά και λόγω των λατομικών δραστηριοτήτων ο υψηλότερος από άλλες περιοχές στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο των θέσεων της ΓΣΕΕ εξειδικεύτηκαν από τα Εργατικά Κέντρα και τέθηκαν οι παρακάτω προτάσεις:
- Η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι η πλέον υποβαθμισμένη όσον αφορά τις Εποπτικές Αρχές και Υπηρεσίες που σχετίζονται με τα Εργασιακά Θέματα (ΟΑΕΔ, ΣΕΠΕ, ΙΚΑ, Επιθεώρηση Μεταλλείων κ.α.). Η δημιουργία νέων μονάδων και η πλήρης στελέχωσή τους για την πραγματοποίηση των σχετικών ελέγχων είναι αδιαπραγμάτευτη.
- Διαρκής Επιμόρφωση και Πιστοποίηση όλων των Εργαζομένων και των Εργοδοτών σε κάθε θέση εργασίας. Παροχή των ΜΑΠ πριν την ανάληψη εργασίας. Ένταξη δράσεων στο ΕΣΠΑ.
- Αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ως προς τα ωράρια εργασίας (πενθήμερο, οκτάωρο κλπ) ώστε οι εργαζόμενοι να μην πιέζονται εξαντλητικά στην εργασία τους.
- Δημιουργία Σχολών Εξόρυξης Μαρμάρου.
- Δημιουργία και συμμετοχή των Εργαζομένων στις θεσμοθετημένες Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας των Επιχειρήσεων.
Σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής στα θέματα ΥΑΕ αναλύθηκαν οι Κύριες Προτάσεις Μέτρων και Πολιτικής της ΓΣΕΕ για
- Σύσταση και λειτουργία Φορέα Εκτίμησης και Ασφάλισης Επαγγελματικών Ασθενειών και Εργατικών Ατυχημάτων.
- Αναβάθμιση λειτουργίας των θεσμών τριμερούς διαλόγου (Κυβέρνηση, Εργαζόμενοι, Εργοδότες): του Εστιακού Πόλου (FocalPoint) και του Εθνικού Συμβουλίου για θέματα ΥΑΕ.
- Ειδικό νομικό πλαίσιο για τους τηλεργάτες.
- Ένταξη του μαθήματος ΥΑΕ στο ωρολόγιο πρόγραμμα από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
- Αναμόρφωση του συστήματος αναγγελίας και καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων καθώς και του συστήματος παρακολούθησης, αξιολόγησης και αξιοποίησης των δεδομένων.
- Η κλαδική ή και γεωγραφική σύσταση επιτροπών ΥΑΕ και η αντίστοιχη εκπροσώπηση των εργαζομένων για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις
Σε κάθε περίπτωση και ειδικά στην περίοδο υγειονομικής κρίσης που διανύουμε κρίνεται απαραίτητη η συνεχής επικαιροποίηση της Γραπτής Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΓΕΕΚ) των επιχειρήσεων και η διαρκής Διαβούλευση, ενημέρωση και εκπαίδευσή των εργαζομένων.
Εκφράστηκε η ισχυρή βούληση όλων μας, για συνεργασία μέχρι να μηδενιστούν τα εργατικά δυστυχήματα στην περιοχή».
Πηγή: ecopress.gr