Η διάβρωση των ακτών είναι απόλυτα φυσική διαδικασία, η οποία όμως επιταχύνεται από την ανθρώπινη παρέμβαση. Προκαλεί προβλήματα στις παράκτιες υποδομές και περιουσίες, εγκυμονώντας παράλληλα σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των παραλιακών δρόμων, των οικημάτων, αλλά και των ανθρώπων που προσεγγίζουν την ακτή με συνέπεια σημαντικό κοινωνικοοικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, αλλά και επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν εν γένει, εξαιτίας της υποβάθμισης των παραλιών και των τουριστικών εγκαταστάσεων και καταλυμάτων. Για τους λόγους αυτούς είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης, ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες στο περιβαλλοντικό και οικονομικό περιβάλλον των διάφορων περιοχών της Περιφέρειας.
Η ανησυχία για τη διάβρωση των ακτών και η ανάγκη για επείγουσα δράση απασχόλησε και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, στην οποία συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ. Χριστόδουλος Τοψίδης, υπογράμμισε την ανάγκη για ολοκληρωμένη προσέγγιση και τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Ακτών.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία προήδρευσε ο Εμμανουήλ Κόνσολας, Πρόεδρος της ΕΜΕΠ, συζητήθηκαν οι μέθοδοι αντιμετώπισης της διάβρωσης και το θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να αναπτυχθεί για την προστασία των ακτών.
Ο κύριος Τοψίδης πρότεινε την εγκαθίδρυση ενός Παρατηρητηρίου Ακτών, στο πλαίσιο της ανάγκης για συστηματική παρακολούθηση των ακτών και την καταγραφή ζωνών επικινδυνότητας. Επισημάνθηκε επίσης η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να υποστηρίξει οικονομικά ανάλογα έργα στον τομέα.
Τέλος, ο κύριος Τοψίδης υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμένης δράσης από όλα τα επίπεδα, από την κεντρική κυβέρνηση έως τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και την επιστημονική κοινότητα, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πρόκληση της διάβρωσης των ακτών.