Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

«Πλημμύρισε» το κέντρο της Αλεξανδρούπολης με μελωδίες της άνοιξης και χαρούμενα παιδιά… Ήρθαν τα «χελιδονίσματα»!

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε σήμερα τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, καθώς μικροί μαθητές βρέθηκαν έξω από το δημαρχείο τραγουδώντας του τα κάλαντα της άνοιξης!

Τα παιδιά «πλημμύρισαν» το κέντρο της πόλης με χαρούμενες μελωδίες, χρώματα και κατασκευές, υποδεχόμενα την πιο ωραία εποχή του χρόνου, που σηματοδοτεί την αναγέννηση, την ελπίδα και την αισιοδοξία!

Χαρούμενα πρόσωπα, γεμάτα ομορφιά για ένα καλύτερο αύριο …

Τα «χελιδονίσματα» αναβίωσαν και φέτος στην Αλεξανδρούπολη από τους μαθητές των 10ου, 11ου  και 12ου  δημοτικών σχολείων που έδωσαν ραντεβού στο δημαρχείο της πόλης και διοργανώνοντας εκδηλώσεις με στόχο να σκορπίσουν νότες και μουσικές…

Οι μικροί μαθητές καλωσόρισαν μελωδικά την άνοιξη, αναβίωσαν ένα από τα παλαιότερα ανοιξιάτικα έθιμα, τραγούδησαν τα κάλαντα που είναι αφιερωμένα στον ερχομό της άνοιξης και την επιστροφή των χελιδονιών, κρατώντας στα χέρια τους ομοιώματα χελιδονιών που κατασκεύασαν με πολύ αγάπη και μεράκι στο σχολείο.

Η εκδήλωση έγινε με την στήριξη του δήμου Αλεξανδρούπολης και την παρουσία του μουσικοσυνθέτη εκπαιδευτικού Χρήστου Χατζόπουλου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το μήνα αυτό τα παιδιά ανέκαθεν έφτιαχναν ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδόνας, το οποίο στόλιζαν με ζουμπούλια. Κρατούσαν επίσης ένα καλάθι γεμάτο με φύλλα κισσού, σημάδι βλάστησης και γονιμότητας Έπειτα το γύριζαν από σπίτι σε σπίτι σ’ όλο το χωριό τραγουδώντας τραγούδια για τον ερχομό των χελιδονιών. Οι νοικοκυρές, που τα υποδεχόταν με χαρά, τα ανταμείβανε δίνοντας τους λεφτά, αυγά, καρύδια, λάδι κι άλλα καλούδια και έπαιρναν κι αυτές φύλλα κισσού απ΄ το καλάθι των παιδιών, για να τα βάλουν στη φωλιά της κλώσας τους για γούρι. Τα λεφτά καθώς και τα προϊόντα αυτά τα αφιέρωναν τα παιδιά στην εκκλησία. Είναι σημαντικό ότι το έθιμο αυτό επιβιώνει από τους αρχαίους Έλληνες και σε άλλα μέρη της πατρίδας μας όπως στη Μακεδονία, Θράκη, Δωδεκάνησα. Πρόκειται για τα λεγόμενα «χελιδονίσματα», τα ανοιξιάτικα κάλαντα.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη