Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Πορτραίτα γυναικών με παραδοσιακές φορεσιές του Έβρου στο “Ελ.Βενιζέλος” από τον φωτογράφο Γ. Τατάκη

Οι τοπικές φορεσιές του Έβρου στη Θράκη είναι από τις πιο όμορφες και περίτεχνες σε όλη την Ελλάδα.” σημειώνει ο φωτογράφος Γιώργος Τατάκης.

Την έκθεση CARYATIS AETHER – ΚΑΡΥΑΤΙΣ ΑΙΘΗΡ φιλοξενεί ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», σε συνεργασία με το Λύκειον Ελληνίδων Καλαμάτας / Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών Βικτωρίας Καρέλια.

Πρόκειται για έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Τατάκη, με τίτλο «Καρυάτις Αιθήρ», η οποία θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 στον εκθεσιακό χώρο αναχωρήσεων του αερολιμένα.

Η «Καρυάτις Αιθήρ» αποτελεί μια οπτική περιήγηση στην ιστορία και την ομορφιά της τοπικής γυναικείας ενδυμασίας της Ελλάδας.

Μέσα από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Γιώργου Τατάκη, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πλούτο της ελληνικής κληρονομιάς που κρύβεται πίσω από τις ενδυμασίες των γυναικών από την ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα.

Το φωτογραφικό πόνημα «Καρυάτις» έχει αποσπάσει 22 διεθνή βραβεία και αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας μέσα από το έργο του διακεκριμένου φωτογράφου.

Οι φωτογραφίες του Τατάκη όχι μόνο αποτυπώνουν την αισθητική της ενδυμασίας αλλά και την πνευματικότητα, την ιστορία και την ανθεκτικότητα των ανθρώπων που τις φορούν.

Ανάμεσα τους διακρίνονται και πορτραίτα γυναικών με παραδοσιακές φορεσιές του Έβρου από το ταξίδι του φωτογράφου στην περιοχή μας για το φωτογραφικό του πόνημα.

Έμεινα στον Έβρο για περίπου σαράντα μέρες για να δημιουργήσω φωτογραφίες από τις τοπικές παραδοσιακές γυναικείες φορεσιές για το έργο μου «Καρυάτις». Έχω καταφέρει να απαθανατίσω τα ρούχα διαφόρων ομάδων σε όλο τον Έβρο, όπως την ενότητα της Μακράς Γέφυρας, που περιλαμβάνει τις παραλλαγές των Μάριδων, Ισαακίου, Ζαλούφι και Ανατολικής Ρωμυλίας, καθώς και αυτές των ενοτήτων του Ορμενίου, της Νέας Βύσσας, των Μεταξάδων και της Οινόης.

Οι τοπικές φορεσιές του Έβρου στη Θράκη είναι από τις πιο όμορφες και περίτεχνες σε όλη την Ελλάδα. Η περιοχή έχει μακρά ιστορία που χρονολογείται από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και ο πολιτισμός της αντανακλάται στα ρούχα της. Τα γυναικεία φορέματα είναι ιδιαίτερα υπέροχα, με πολύχρωμα κεντήματα και λεπτή δαντέλα. επισημαίνει ο Γιώργος Τατάκης.

Οι επιβάτες και επισκέπτες του αεροδρομίου μπορούν να την επισκεφθούν ελεύθερα όλο το 24ωρο, έχοντας μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουν τις διαφορετικές πτυχές της ελληνικής παράδοσης πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Η έκθεση σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τον εκθεσιακό χώρο του αεροδρομίου «Τέχνη & Περιβάλλον», είσοδος 3 του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Διάρκεια έκθεσης: 3.7.2024 – 28.3.2025, πρόσβαση ελεύθερη στο κοινό

Ποιος είναι ο φωτογράφος Γιώργος Τατάκης
Στον Γιώργο Τατάκη αρέσει να φτιάχνει φωτογραφίες, καταγράφοντας τη ζωή. Οι εικόνες του έχουν αναγνωριστεί, βραβευθεί και δημοσιευθεί διεθνώς, σε σημαντικά ιδρύματα και μέσα ενημέρωσης, όπως τα Μουσεία Μπενάκη και Fragonard, οι New York Times, το National Geographic και το LFI.

Ο Γιώργος Τατάκης με τις κυρίες στη Νέα Βύσσα

Σπούδασε και εργάστηκε ως μηχανικός, αλλά το πραγματικό του πάθος ήταν πάντα η τέχνη και ιδιαίτερα η δημιουργία εικόνων. Εξάλλου, από μικρός είχε δείξει την καλλιτεχνική του φύση, καθώς παίζει πιάνο και ζωγραφίζει. Το κύριο όμως μέσο που χρησιμοποιεί για να φτιάχνει εικόνες, είναι η φωτογραφία. Είναι αυτοδίδακτος και σκοπός των εικόνων του είναι να αποτυπώσει τη στιγμή. Όχι μόνο να δείξει οπτικά αυτό που συμβαίνει. Ο θεατής πρέπει να είναι σε θέση να μπει κατευθείαν μέσα με όλες τις αισθήσεις και να ζήσει αυτή τη στιγμή.
Από το 2013 αποφάσισε να ακολουθήσει το πάθος του και να κάνει σιγά σιγά τη μετάβαση σε μια καριέρα πλήρους απασχόλησης ως δημιουργός εικόνων. Σήμερα, ο βραβευμένος φωτογράφος, εκθέτει τα έργα του και παραδίδει μαθήματα και εργαστήρια σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο του κ. Τατάκη, μπορείτε να βρείτε:

Στο site του: https://www.tatakis.com/
Στο Facebook: @tatakisg
Στο Instagram: tatakisg
Στο Twitter: @tatakis81

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη