Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Προειδοποίηση Τσιόδρα για μεταλλάξεις – Στο τραπέζι τοπικά lockdown

Έντονος είναι η προβληματισμός σε κυβερνητικό επίπεδο για χαλάρωση των πολιτών μετά την άρση μέτρων στο lockdown, ενώ ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκρουσαν κώδωνα κινδύνου. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά και οι μεταλλάξεις δημιουργούν νέα δεδομένα που αναγκάζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε αλλαγή στρατηγικής.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι ο κορονοϊός είναι εδώ και θα μείνει. Χαρακτηριστικά, τόνισε κατά την παρέμβασή του στο «20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων», ότι  οι προβλέψεις με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και οι άγνωστες παραμέτρους είναι οι ακόλουθες:

  • Είναι απαραίτητη η ποιοτική επιτήρηση με νέα εργαλεία
  • Η ανοσία θα είναι και φυσική – εκτός από τα εμβόλια– και πιθανόν μακράς διαρκείας 
  • Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μας απασχολήσουν η εξέλιξη ιού, οι μεταλλάξεις

Ως βασικές παραμέτρους για το επόμενο διάστημα, κατά τον τον κ. Τσιόδρα, θα είναι «ο εμβολιασμός μια φορά τον χρόνο και η αντιμετώπιση του ιού με έξυπνα μέτρα τα οποία θα έχουν ευρεία κοινωνική αποδοχή».

Συναγερμός για τις μεταλλάξεις

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι μεταλλάξεις του ιού. Η ινδική μετάλλαξη όπως και αυτή που παρατηρείται έντονα τελευταία στο κέντρο της Αθήνας. Πάντως, το καλό νέο είναι ότι όλα τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή φαίνεται να ανταποκρίνονται στις μεταλλάξεις, εξ ου και οι ειδικοί κάνουν έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν όλοι.

Στα τέλη του μήνα θα γνωρίζουμε κατά πόσο οι συνωστισμοί των τελευταίων ημερών μετά την άρση των μέτρων, επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Κυβερνητικές πηγές πάντως άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Το μήνυμα Μητσοτάκη: Δεν ξεμπερδέψαμε με την πανδημία

Σαφές μήνυμα σε όλους όσοι θεωρούν ότι η πανδημία έχει τελειώσει οριστικά έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τακτικής σύσκεψης για την πορεία της πανδημίας.

«Πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει. Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά και παράλληλα προσέθεσε σε αυστηρό ύφος ότι ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα. Ζήτησε, δε, από τους πολίτες να τηρήσουν πλήρως τα «λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει» και από τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών.

«Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από 21 Μαΐου ραντεβού με όλα τα εμβόλια για ηλικίες 40-44 ετών

Ανακοινώθηκε επίσημα η ημερομηνία έναρξης στην οποία οι πολίτες ηλικίας 40-44 ετών μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους με όλα τα εμβόλια να είναι πλέον διαθέσιμα.Συγκεκριμένα όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από την Παρασκευή, 21 Μαΐου, ανοίγει η πλατφρόμα για τα εμβόλια όλων των εταιρειών, για όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών

Μέχρι και τότε την Παρασκευή, 21 Μαΐου, υπήρχε ο περιορισμός για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, που μπορούσαν να κάνουν μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca. Παράλληλα επεσήμανε ότι θα ακολουθήσουν οι ηλικιακές ομάδες 35-39 και 30-34.

Σε ότι αφορά τα στατιστικά στοιχεία των εμβολιασμών ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι από την πρώτη ημέρα των εμβολιασμών μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί κοντά στους 4.377.000 εμβολιασμοί.

Πηγή: ethnos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη