Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Προκαταβολή φόρου: «Κούρεμα» έως 100% και το 2021

Τη μείωση της προκαταβολής φόρου έως και 100% εξετάζει η κυβέρνηση και για το 2021.

Το μέτρο αυτό, που εφαρμοστήκατε προσωρινά το 2020, εξετάζεται να επαναληφθεί και το 2021, ειδικά αν η αγορά παραμένει σε lockdown, και τον επόμενο μήνα και εφόσον από την εξέταση των ισολογισμών των επιχειρήσεων διαπιστωθεί η κατάρρευσή τους από το ανοιγόκλεισμα των της αγοράς. Ανάλογα με την εικόνα που θα δείξουν τα οικονομικά στοιχεία θα αποφασιστεί εάν θα επαναληφθεί και φέτος ο ίδιος τρόπος υπολογισμού της προκαταβολής φόρου που ίσχυσε και πέρυσι.

Συγκεκριμένα, η προκαταβολή φόρου θα περιοριστεί -ξανά- ανάλογα με το ύψος του τζίρου ως εξής:

Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.

Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.

Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.

Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

Η προκαταβολή φόρου καταβάλλεται μαζί με τον φόρο εισοδήματος του τρέχοντος έτους. Ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος εφαρμόζεται επί του κύριου φόρου ο οποίος αναλογεί στα καθαρά κέρδη της χρήσης του προηγούμενου έτους. Βεβαιώνεται με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κάθε επιχείρησης, μαζί με τον κύριο φόρο. Σε περίπτωση που επιστρέψει στο επίπεδο του 100%, χιλιάδες επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν φέτος, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων, με υπέρογκα ποσά φόρων τα οποία δεν θα είναι σε θέση να τα εισπράξει φέτος το Δημόσιο. Κι αυτό θα συμβεί επειδή οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να καταβάλουν τα ποσά αυτά άμεσα, λόγω της δυσμενούς οικονομικής θέσης στην οποία έχουν βρεθεί με την κρίση του κορονοϊού. Στην καλύτερη περίπτωση θα αναγκαστούν να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής τους στα 2 έτη επιλέγοντας να τα ρυθμίσουν έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις. Και σαν να μην έφθανε αυτό, το 2022 το Δημόσιο θα υποχρεωθεί να πληρώσει πολύ μεγάλα ποσά επιστροφών φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις αυτές. Και αυτο γιατί λόγω των τεράστιων οικονομικών ζημιών που υφίστανται οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν θα εμφανίσουν κέρδη και έτσι δεν θα βεβαιωθεί φόρος εισοδήματος για τη χρήση αυτή, με τις φορολογικές δηλώσεις του επόμενου έτους, οπότε ολόκληρο το ποσό της βεβαιωθείσας από το 2021 προκαταβολής φόρου θα έπρεπε να επιστραφεί στις επιχειρήσεις αυτές από το Δημόσιο!

Το οικονομικό επιτελείο θα σταθμίσει τα δεδομένα και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του στο δίμηνο Μαρτίου- Απριλίου. Οι αποφάσεις αυτές επηρεάζουν τη βεβαίωση εσόδων στον προϋπολογισμό σε μία χρονιά η οποία ξεκίνησε με ανατροπές και συγκεκριμένα με βουτιά εσόδων 17% τον Ιανουάριο με τα φορολογικά να υστερούν κατά 7,4%.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη