Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Προχωράει το έργο σε Κήπους-Ύψαλα: Τον Ιούνιο η κατάθεση των μελετών για την κατασκευή της νέας γέφυρας στον Έβρο

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα μεγαλόπνοο έργο και για τις δύο χώρες. Στα τέλη Ιουνίου του 2024 θα κατατεθεί η οριστική μελέτη για την κατασκευή της νέας γέφυρας στους Κήπους του Έβρου που θα ενώνει την Ελλάδα με την Τουρκία.

Στη 9η συνάντηση που είχε η Μεικτή Επιτροπή Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Έργων στη Θεσσαλονίκη, τα στελέχη της Εγνατίας Οδού, η εποπτεύουσα αρχή του έργου, παρουσίασαν στην τουρκική αντιπροσωπεία του υπουργείου Υποδομών τα σχέδια μελέτης και κατασκευής της εμβληματικής διασυνοριακής οδικής γέφυρας Κήπων-Υψάλων, τα οποία βρίσκονται σε φάση οριστικοποίησης και θα παραδοθούν στα τέλη Ιουνίου 2024 στο αρμόδιο Υπουργείο. Στη συνέχεια, με βάση το χρονοδιάγραμμα, θα ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου και από τις δυο πλευρές με τα τεύχη να είναι έτοιμα στο επόμενο εξάμηνο.

Πρόκειται για μια καλωδιωτή γέφυρα με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και συνολικό μήκος 841 μέτρα, εκ των οποίων τα 150 επί ελληνικού εδάφους και τα υπόλοιπα επί τουρκικού ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στην υπάρχουσα. Κάθε χώρα θα αναλάβει να κατασκευάσει το δικό της κομμάτι όπως αναφέρει η μεταξύ τους συμφωνία ενώ θα οριστεί κοινή ομάδα επίβλεψης των έργων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευή της γέφυρας θα χρειαστεί 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εγνατία Οδός Κωνσταντίνος Κουτσούκος επισήμανε, ότι η νέα γέφυρα θα διευκολύνει τις μεταφορές των δύο χωρών αλλά και τις μεταφορές απο Ασία μέχρι και Ευρώπη. “Είναι ένα σημαντικό έργο με την τουρκική πλευρά να υποστηρίζει θερμά πλέον την κατασκευή της νέας γέφυρας. Η Τουρκία μάλιστα βλέπει την γέφυρα ως είσοδο στην Ευρώπη και το θεωρεί πολύ σημαντικό να γίνει”, είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Κουτσούκος.

Σημειώνεται, ότι τέλη Ιουνίου τα σχέδια της κατασκευής της νέας γέφυρας θα παρουσιαστούν τόσο στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα όσο και στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη